АСТРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА /ХОРОСКОП / ЗА 2022г.

                                  ЧАСТ ПЪРВА         03.12.2021г

Няма да правя преглед на приключващата 2021г, преди да дам прогнозата си за 2022г. , така както направих в хороскопа за 2021г. Там казах няколко думи за 2020г, но тогава това беше наложително, защото 2020г бе  начало на драстични промени в цялостния живот на Човечеството. Сега просто продължаваме тази промяна. Затова ,считам,че 2022г. ще е като ехо от предходните две , но някак далечно и като тътен от затихващо земетресение. В астрологичната карта на предстоящата 2022г. , рожденият й ден е на 01.01.2022г в 00ч за София, няма силно подчертани негативни аспекти. Единственият такъв е познатата до болка квадратура Уран в Телец / Сатурн във Водолей – борбата между новото и старото продължава, все още няма да намерим спокойствие. Разбира се, на лично ниво тази квадратура може да бъде възприета и като двигател на наложителни промени , в зависимост от засегнатите в натала теми  /домове/.

В подкрепа на тезата,че промените продължават е и мястото на Луната в картата на 2022г – в съвпад е с Марс в Стрелец. Отново е в стихията огън, но е във фаза  „новолуние“, а  в картата за 2021г  бе в Лъв, също огън, но във фаза  „пълнолуние“. Противоположните фази показват,че емоционално ще сме много различни : ако,през 2021 г.  сме били на върха на емоциите, борили сме се яростно за изразяване на себе си  /пълна Луна в Лъв/ и сме защитавали правото си на лична изява, то сега , през 2022г.  отново ще сме борбени, но за определена обща кауза и някак по – оптимистично настроени и малко по-спокойни , но само малко… Марс ще даде определена цел, за която си струва. Съвпадът  Луна /Марс винаги изисква максимална активност, понякога води до емоционално изтощаване , но и бързо презареждане , особено в огнената стихия на Стрелец. Секстилът /благоприятен аспект, даващ добри възможности и резултати/ между този съвпад и Сатурн във Водолей ще ни даде цел и посока в личния живот, съобразена със социалната обстановка, която ,за съжаление, и тази година няма да е променена. Просто ще свикнем и ще намерим начин да се впишем успешно в нея – Уран,Марс и Сатурн са в обща конфигурация , показваща ,че негативния аспект „квадрат“  между Уран и Сатурн ще бъде впрегнат  за работа , която да има краен положителен резултат, особено в бизнеса . Разбира се, докато действа този квадрат идеално спокойствие няма да има – отново ще има недоволство от мерките /няма да бъдат преустановени и през 2022г/, административният натиск за ваксиниране ще продължи, но ще имаме промяна в здравната система и начина на лечение на Ковид-а, продиктуван от благоприятното поведение на Юпитер. Той ще премине най-сетне в удобните му знаци Риби, където е у дома си /управлява този знак,задно с Нептун/ и за малко в Овен, който му е приятен по стихия – огън. Юпитер харесва огън и вода, затова в Риби и Овен ще даде максимума в  положителна посока. Всъщност от петте тежки планети: Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон, управляващи социалните и световните процеси, само Юпитер ще премине в нови астрологични знаци и ще даде нова перспективна насока по темите, които той управлява – разширяване на бизнеса по хоризонтала; международни икономически отношения и туризъм; връзки с чужбина; висше образование; законотворчество, съобразено с новите условия, поставени от него заедно със Сатурн при съвпада им в първия градус на Водолей в края на 2020г. За тези епохални условия, даващи началото за следващите 200 години, може да прочетете трите статии в този сайт  /в сектор „Статии“/. И тъй като Юпитер отговаря и за личния мироглед  и  оптимизъм, за личната оценка на социалната среда и промяната й, много вероятно е да намерим нов  начин на живот ,в нова обстановка. Съвпадът  Луна/Марс в Стрелец  може да даде преместване по местоживеене на много семейства, закупуване на нов дом, далеч от суетата и неудобствата на големите градове. Но всичко зависи от рождената карта на всеки от нас.

Не мога да не отбележа факта, че Юпитер в Риби в картата на 2022г., е  в тау-квадратура с Лунните възли в  Близнаци/Стрелец – окончателната положителна промяна ще остане за друга година. През 2022 г. само ще загатнем за нея , но ще ни бъде по-леко, дори по-лежерно, а някои от нас просто ще махнат с ръка и ще намерят начин за преживяване , някъде далеч. В картата на 2021г, Нептун в Риби беше в същата конфигурация с Лунните възли, дори Венера беше в съвпад с Южния /минало/ в Стрелец – добрите очаквания и надежди не се оправдаха и здравната криза се задълбочи. Сега пък Венера е ретроградна и в съвпад с Плутон в Козирог – отново ще имаме нещо подобно и ще търсим удобство, любов, пари , мечти, творчество и идеали някъде в миналото. Отново , и през 2022 година. Но… , вселената почти винаги дава и  изход от неприятна ситуация, стига да я видим или усетим. В случая това е много точния съвпад на ретро Венера със Селена  /Бяла луна,най-близката точка от лунната орбита до Земята, през която навлизат добрите,подпомагащи космически сили/ и благоприятния й  работен аспект от 60 гр. с Нептун в Риби. Това е прилив на идеи и възможности за реализация на творческата ни същност ,като се върнем назад към изоставени проекти, както и подобряване на здравната обстановка. Всъщност ретро Венера , Селена, Плутон и Меркурий образуват едно планетно ядро около 24-ия гр. на Козирог с център Плутон. Това е чиста финансова ситуация ,т.е ще разговаряме, преговаряме и търсим решение за финансова стабилност както на държавно ниво ,така и на лично. Има много голяма вероятност да намерим добър положителен отговор – точката на късмета  /Локус фортуна/ в рождената карта на 2022г. се е „залепила“ за 2-ри дом , в който са темите за вродените таланти, движимата собственост, вкл. налични парични средства / не тези в банката, а тези в джоба/. В Козирог обаче, ресурсите са ограничени ,няма излишъци, ще трябва да правим и някакви икономии, т.е да харчим само за необходимото, без разкош и прекалени удоволствия.  Ще има раздвижване в дребния бизнес /по Меркурий – посредничество, занаяти, кратки пътувания, обучение,дребен семеен бизнес/, реновиране и реставриране на стари къщи и изоставени наследства  /по ретро Венера в съвпад с Плутон в 4-ти дом/ в планински райони  или около морето , далеч от големите населени маста. Струпване на планети в 4-ти дом,означава ,че ще бъдем повече в къщи, у дома.  Астрокартата на 2022г.  има изобилие от творчески аспекти /обозначават се със зелен цвят, т.нар. „зелени“ аспекти от 36 ,72, 108, 144 гр./ : Нептун с Лунните възли ; Нептун със Слънцето; има цял „зелен“ триъгълник между ретро Венера в Козирог, Юпитер в Риби и ретро Уран в Телец , а ако към тях прибавим и Лилит в Близнаци ще се получи „зелен“ трапец  /Лилит, Черна Луна е най-отдалечената точка от орбитата на Луната от Земята, през която навлизат негативни сили от Космоса/.

 Лилит в Близнаци търси обиколни пътища в комуникацията, не казва истината, заобикаля закони и неудобни правила, заблуждава и наранява хората с думи, изобретателна лъжкиня, омайва с думи , намира начин да прикрие истината,но общо взето в този знак е най-безобидна.  С други думи ще сме много изобретателни в заобикалянето и неизпълнението на рестрикциите и изобщо на нещата, които ни пречат. Творческите аспекти са с Венерин характер , а когато и Уран е включен към тях – изход винаги ще се намери, освен това ще сме  заредени с оптимистична енергия от съвпада Марс/Луна в Стрелец. Освен това Слънцето /творческият дух/ в Козирог е в идеален тригон  /120гр. с положителен  Юпитеров ефект/ с ретро Уран в Телец. Затова считам,че през 2022г. ще бъде поставено началото на края на негативната социална среда, но само началото , а краят на края й ще е вероятно след две години. От тук натам ще проследя хронологично хода на събитията през 2022г. Най-голяма промяна ще има при Юпитер и Лунните възли, защото те ще ингресират в нови зодиакални знаци , Юпитер дори два пъти. На 29.12.2021г в 6ч и 10мин Юпитер най-сетне окончателно преминава във втория свой знак Риби /първият е Стрелец/ . Той беше тук и от 14.05.2021г. до 29.07.2021г. , но сякаш  на почивка от сатурно/урановия знак Водолей. Юпитер не харесва Сатурновите знаци Козирог и донякъде Водолей, защото ограничават неговата широкобхватна и просперираща природа. Затова в тези знаци той се  „бунтува“ и раздува прекалено някои неща от социалния и икономически живот, особено в Козирог  /напр.цени; руши бизнеси,като раздува негативите/. Във Водолей пък – желанието ни за свобода и право на избор, за промяна, се превърна в нещо като „фикс – идея“ за нас, напр. дълго време не можахме да изберем законни управляващи – три пъти гласувахме  /до настоящия момент/. В личния живот това се изрази в множество раздели и провали на съдружия /брачни и бизнес такива/, като всеки държеше на своето прекалено  /Юпитер в квадратура в Уран/.  Но това  вече е в миналото. В своя знак Риби най-голямата планета в Слънчевата система ще ни даде преди всичко емоционално спокойствие , вътрешно удовлетворение, отмора и почивка от бурната 2021г., ще намерим отново в какво да вярваме, какво да съзерцаваме и  какво да сътворим, може би ще сложим  „розови“ очила и ще погледнем на притискащата ни социална среда и управленска криза от друг ъгъл. На български казано:  ще им намерим „цаката“, така, че да се чувстваме добре. Докато е в Риби от 29.12.2021г до 11.05.2022г. Юпитер не прави негативни аспекти с другите тежки планети , което показва,че сериозна криза няма да има отново.

Риби е знак на емпатията,на грижата за ближния, какъвто и да е той, на платоничната и безответна любов ,на съзерцанието и творчеството, на лечението с лекарства ,не със спринцовки, но и на измамите, неадекватните решения, неглежиране на сериозни проблеми, на „неприличните“ предложения, които притъпяват остротата на вниманието  и може да ни вкарат в нежелана посока. Това последното може да се случи в края на м. юни ,около Новолунието в Рак, в края на м. септември, около Новолунието във Везни и около 23.12.2022г, когато е Новолунието в Козирог . И трите Новолуния са в кардинални знаци и трите ще  образуват негативни аспекти с Юпитер – просперитета отново ще бъде отложен , ще се изхвърлим в очакванията , не добра преценка на възможностите и може би направеното ще бъде разрушено. Принципно  Новолунията са начало на едномесечни планове. Особен ще бъде и периодът на престоя на Юпитер отново в  Риби от 29.10.2022 г. до 21.12.2022г. в последните два градуса на знака, които се характеризират с енергия на приключване на делата на всяка една планета. Ще приключим с омаята, люшкането по вълните на надеждата и измамното спокойствие. Юпитер ще се обърне в правилната посока  на  24.11 в 29-ия гр. на Риби. Считам,че в този градус е започнала пагубната идея за пандемията  /имам отделна статия в сайта за нея/ на 30.03.2015г., когато е имало Слънчево затъмнение откъм Южния лунен възел в този градус, изключително негативно. Сега Юпитер ще излекува този градус и с това неговата мисия за спокойствие, овладяване на пандемията не с репресии и административни строги мерки, а с нови принципи на лечение, нови правила в здравеопазването, нови лекарства и ефективно действащи ваксини за 2022г. завършва. Считам, че пробив в положителна посока в това отношение ще има  още от  25.04 до  08.05.2022г , когато ще има троен съвпад на Венера, Юпитер и Нептун ок. 26 гр. на Риби в изключително благоприятен аспект секстил с Плутон в Козирог. Може би силните на деня и управляващите  най-сетне ще намерят приемлив за хората начин за управление на кризите – и здравна , и икономическа, и политическа и за каквато друга се сетите. Може да намерят, но дали ще го приложат е друг въпрос ,защото Сатурн във Водолей , управител на управляващите, по това време  ще е в приключваща, но все още действаща тау-квадратура с Лунните възли на кармата. С други думи : може би някои управляващи ще се въздържат точно през този период да правят промени и ще си берат плодовете на страха по времето на Везни, Скорпион и до средата на Стрелец– отново ще има паднали правителства и недоволство на хората : за последно Уран и Сатурн са в квадратура по между си.

Ето това ще е ехо-то от 2021г. , новото и старото за последен път ще си разменят удари, отново ще има разместване и наместване по високите етажи на властта. И дано  нашите нови управляващи да не са сред тези страхливци. Интересното е ,че Марс в Близнаци ще подкрепя Сатурн във Водолей по това време чрез тригон , т.е „старото“ в лицето на Сатурн ще е по-приспособимо и налагащо се. Да не забравяме факта, че старото е в нова среда – Водолей, която изисква промяна в посока към колективизация, към промяна в законите на управление и др. За Сатурн във Водолей може да прочетете отделна статия в този сайт. Така,че времето на последните три цели зодиакални знака: Везни ,Скорпион и Стрелец ще е динамично , активно, провокативно  /особено Скорпион/ и няма да минем без разногласия и отново искания за промяна. Или иначе казано , промените, които настъпват сега в социалната среда и управлението,  може да не бъдат приложени на практика във вида, в който ни се представят в момента. Много вероятно е да бъдат изменени в ущърб на обикновените хора и да не бъдат изпълнени така, както са обещани. Ето затова считам, че точно след една година отново ще сме недоволни. Някак „десните инструменти“ по Сатурн  /стари начини на управление и остарели закони/ , с които новите кандидат-управляващи в момента искат да постигнат  „леви резултати“  /добра социална политика/  по Уран , няма да паснат на ситуацията. Още е рано за това. Тази прекрасна идея няма да се реализира изцяло през 2022г.  Ще бъде само опит за летене, т.е. за успокояване на социума. Докато Плутон не премине окончателно във Водолей на 20.11.2024г. справедлива социална политика няма да имаме в световен мащаб, не само за нашата страна. През  м.03. 2023г. старото – Сатурн ще „потъне“ в дълбоките води на Риби ,а пък Плутон през същия месец ще навлезе за първи път във Водолей. Ето това е началото на края. Затова през 2022г. ще си почиваме и ще се надяваме. Юпитер ще покаже устрема си когато е в Овен. За първи път от 11.05.2022г. до 29.10.2022г. и  от 21.12.2022г. окончателно в знака. Най-големите късметлии ще са хората от зодия Риби , но ще трябва да бъдат много бързи и сръчни, за да хванат навреме  птичето на рамото, защото само за 4,5 месеца Юпитер ще прекоси целия знак и ще даде набързо своята благословия. Със същия по сила късмет ще са и хората със Слънце в първата декада на Овен , както и  в Лъв и Стрелец ,също в първата декада на тези знаци  / отнася се и за другите рождени планети там/. Изобщо Юпитер ще премине границата Риби/Овен три пъти: на 11.05 , на 28.10 и на 20.12. 2022г. и това ще даде колебания в неговия характер, на приливи и отливи:  ще сме меланхолични, спокойни и оставили се на океанското течение  /когато е в Риби/ или пък ще търсим правото си с огъня на Овен. Общо взето времето на пребиваване на Юпитер в двата знака през 2022 г. е почти еднакво. Важното е ,че няма негативни аспекти с другите тежки планети,а само позитивни,което ми дава основание да считам, че благоденствието и развитието ще започнат да се връщат отново в живота ни. Но ще е само началото. Така,че основната промяна през 2022г. ще дойде от Юпитер и от другия астрологичен фактор – Лунните възли, определящи кармичните задачи на хората. Те ще преминат също в нови знаци на 18.01.2022г. : Северният – в Телец,при Уран, а Южният – в Скорпион, като с това ще дадат началото на нова програма за следващите 1,5 години, до 18.07.2023 г., когато ще ингресират съответно в Овен/Везни.

Сигурно ще напиша подробна статия за това явление,затова тук само ще кажа,че оста Телец/Скорпион е ос на материалните притежания /моето и твоето/; силните страсти; волята,стигаща до инат; застой и неизменчивост : те са неподвижни знаци и задържат и развиват процесите в дълбочина,без да ги променят, т.е каквато обстановка заварят Лунните възли ,при преминаването си в тези знаци, такава ще си остане до следващата ингресия. Северният лунен възел в Телец е подпомагащият , затова ще имаме успех в темите за удобство; уют; спокойствие ; откриване на собствените таланти и възможности,които не сме и подозирали,че притежаваме /особено при наличието и на Уран в този знак/; лични финанси – тези за ежедневието ни,не в банките; любов, щастие, красота; демонстриране на скъп и охолен живот; скъпи лични движими вещи – облекло,бижута,картини и др. Южният лунен възел е свързан принципно с неуредени неща от миналото и затова се счита за задържащ и неперспективен. Той ще действа в темите на Скорпион – власт; секс; пари, но корпоративни, огромни обеми – вероятно ще „закъсат“ международни банкови и други кредитни организации, които ще бъдат принудени да променят начина си на действие, ако не искат да фалират; може да има и умишлени фалити и изфабрикуван „застой“ на бизнеси. Вероятно е някои банки да поставят лимит на теглене на лични влогове, както и някои държавни фондове да не бъдат „напълнени“. Докато Южният възел е в Скорпион не е добре да се вземат кредити , както на държавно ниво, така и на лично, т.е да не се пипат чужди пари по Скорпион, а да се работи само със собствени средства по Телец, колкото и малко да са. В личния живот тази ситуация може да се прояви в раздори за общите притежания на партньори , както брачни,така и бизнес такива ; в изневери; в създаване на тайни лични фондове или неправомерно отнемане на чужди средства ; трудно решаване на проблеми с наследства, които от дълго време не са били уредени  и др. Това до тук са основните промени за 2022г., като има и още една, започнала на 19.12.2021г. :  ретро Венера в Козирог / за нея също има отделна статия в сайта/, която ще се обърне в права посока на 29.01.2022г. Това обстоятелство идеално подкрепя тезата ми  за ограничените ресурси, с които ще разполагаме, но някак изобретателно ще ги придобиваме и разходваме. Венера ще стои в Козирог четири месеца на границата на 2021 /2022г – от  06.11.2021г. до 06.03.2022г., като дълго време ще прави тригон  /положителен аспект на късмета/ със своя гост в Телец  Уран. Този аспект ще действа активно от 16.01. до 16.02.2022г. и това ще бъде времето, през което трябва да направим бъдещите си печеливши финансови планове, според рождената карта на всеки един от нас.  Така,че втората и третата декада от Козирог 2022г. ще са основополагащи, с характер на връщане към минали проекти : Меркурий и Венера са ретро, Уран също, Лунните възли ще ингресират в Телец/Скорпион /за това обясних по-горе/, Марс ще се движи през втората половина на Стрелец и ще ни дава енергия.

Не мога да отмина прекрасното Новолуние в Козирог на 02.01.2022г. в 20ч и 34мин в 13-ия гр. на знака. Мисля, че желанията , написани тогава ще са за цялата година, т.е ще са като план за развитие през 2022г. Времето на Водолей от 20.01 до 18.02 ще бъде изненада за нас, защото Слънцето ще се движи самостоятелно през по-голямата част от знака :  Меркурий ще бъде във Водолей само през първите шест дни и последните четири дни. През останалите дни ще е в Козирог – при Плутон, Венера и Марс, ингресирал в знака на 25.01. Затова през по-голямата част от Водолей ще имаме повече планети в Козирог. Това е съвместно действие на енергиите на двата знака, т.е.  с подчертано влияние на Сатурн, като техен управител . Ще бъдем целенасочени, вероятно притиснати от строга социална среда, няма да имаме много избор за движение , жизнената и творческата ни енергии ще са под строг контрол : Слънце в съвпад със Сатурн от 30.01 до 11.02.  Но пък ще имаме и поводи за отпускане :  на 29.01. Венера ще тръгне в права посока от 12-ия градус на Козирог; на 04.02  това ще направи и Меркурий от 25-ия гр. на Козирог, от този ден няма ретро планети и нещата ще започнат да се подреждат позитивно; на  01.02 ще имаме три събития – първото е Новолуние в 13-ия гр. на Водолей , второто – прекратява се активното действие на тормозещата ни квадратура Уран/Сатурн до 24.07.2022г., т.е ще си отдъхнем временно от социални проблеми и третото –  започва съвпадът на Марс и Венера в Козирог, който ще продължи до края на м.март във Водолей, т.е любов  по време на криза, започнала като по план и принуда , но пък с неизвестен край. Или брак до край или приятели до гроб. Повече за техния танц може да прочетете в статията за Венера в Козирог в този сайт.