АСТРОЛОГИЧНА  ПРОГНОЗА  /ХОРОСКОП/  ЗА  2024 г.   

                                                        25.12.2023г

В края сме на преломната в социално-икономическо и политическо отношение 2023г. и с нови надежди очакваме високосната 2024г. Преживяхме много избори у нас за какво ли не, само никой от управляващите не се осмели да направи референдум по два основни въпроса за българския народ: националната парична единица и членството ни в ЕС. Не, че няма правно основание за това, просто на никой не му „стиска“, защото всички знаят какъв ще бъде резултатът. Нашите управляващи така и не успяха да обяснят на „простия“ български електорат, защо нямаме стабилна икономика, защо унищожиха добре работещо селско стопанство, защо не въведоха добре работещи промени в данъчната система, пенсионната, здравната, защо чакат до последно, за да въведат някои европейски позитивни нормативи, за можем да видим и усетим положителната страна на това прословуто членство в ЕС. Не намериха подходящи аргументи за това или пък просто няма такива. Поради тези основни причини в политическо, икономическо, финансово и социално отношение 2024-та година ще е още по-динамична от 2023г, трусовете във властта ще продължат с още по-голям магнитут, поради по-дългия престой на Плутон във Водолей и окончателното му оставане в знака от 20.11.2024г. за следващите 20 години.

 Това означава коренна промяна в начина на управление на каквото и да било: корпорация, съюз, държава, предприятие, фамилия, семейство и др. Същият този Плутон, енергийно най-силната планета, беше близо 9 месеца в напрегната конфигурация с Лунните възли на Кармата от 23.03 до ок. 10.12.2023г. През това време дирижиращите световните процеси, дълго управлявалите фамилии, личности, корпорации и диктатори „събраха“ доста карма за „изплащане“. Ще припомня само, че френските революции тотално променили света, са станали именно при Плутон, навлязъл във Водолей през 1778 г. В този сайт може да прочетете за сегашното преминаване на Плутон във Водолей в „Статии“, а основният извод е, че силата на властта ще е в ляво от центъра. Предстои нещо като „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“, но в по-друг вариант от вече познатия ни. Ще просперират и ще бъдат спокойни онези държави, чиито управляващи съумеят да  притъпят външната намеса и да приложат социално насочени закони и правила за тяхното изпълнение. Иначе сгромолясването на властта просто е неизбежно, както ще стане у нас, пък и не само у нас. Това няма да стане през 2024г, поне до м. август. Натрупаните негативи в ущърб на обикновените хора през последните ок. 20 години започнаха да излизат на повърхността не само в България, а и по света. Затова управляваните /т.нар. „електорат“/ вече не искат да търпят този диктат, а пък управляващите не могат повече да го прилагат. И следват или войни или революции. Нови военни огнища вече са налице. Тук там се появиха и малки революцийки под формата на социални недоволства /меко казано/: напр. протестите във Франция против пенсионната реформа и против каквото се сетят; у нас плахите протести на енергетиците и други съсловия бяха набързо заглушени, без особен резултат; или пък енергичния протест на футболните ни запалянковци, който, обаче, управляващите счетоха за опасен и набързо  изпълниха условията им. Така ще бъде в социалната среда и през 2024-та година: ще има малки и по-големи сътресения, които бавно, но сигурно ще водят до ликвидиране на този начин на управление. Забележете, че казвам „начин на управление“, а не определена партия. Защото, която и партия или коалиция дойде на власт, тя се облагодетелства от създадените преди много години, може би дори цял век, писани и неписани правила за управление /подкупност, т.е корупция, присвояване, тлъсти комисионни, съобразяване със сили, извън държавата ни/.

Тези правила вече прекалено много тежат и затова при Плутон във Водолей те ще бъдат коренно променени или унищожени по един или друг начин. Който разбере, че няма друга алтернатива и започне да прилага социално силни и значими изменения в начина на управление, на него ще му бъде дадена възможност да властва. Започналото обединение на нароилите се „леви“ партии у нас може би ще даде някакво решение. Дано да е полезно, макар, че у нас всеки дърпа чергата към себе си и обединение е много трудно постижимо. Напр. почти всеки бивш наш президент или друго лице, пребивавало за известно време във властта у нас, си направи партия или движение. Това явление на принципа „разделяй и владей“ вече не работи !!!  Разбира се, за различните държави, нуждата от промяна ще е различна. Тези, чиято социална политика е силна и преобладаващото мнозинство е съставено от т. нар. „средна класа“, няма да изпитат силни сътресения в обществено-политическата среда. Малко са тези държави, но ги има. Неустойчивото положение в обществения живот по света и у нас ще продължи и през 2024 г,  поради силното влияние на Плутон на границата Козирог/Водолей и подчертаното му застояване във Водолей. Всъщност световните процеси са подвластни на трите планети Уран, Нептун и Плутон. Когато те са с позитивни аспекти помежду си, тогава ще имаме и безпроблемно съществуване в глобален мащаб. Това ще стане след 2027 г.  Сега, през 2024 г. година, Плутон ще смени знака си окончателно на 19.11.2024г, преминавайки във Водолей за следващите 20 години. Нептун, почти заедно със Сатурн, ще премине в Овен окончателно през м.01 и 02.2026, а пък Уран ще ингресира в Близнаци м.04, също през 2026г. Дотогава ще правим  смяна на „караула“ във всички сфери на живота , къде с добро, къде с настоятелност, агресия и енергични протести /по-мек израз за „революция“/.

Рождената дата на Новата година е на 01.01.2024г. в 0ч и 00мин за София. Наталната карта е по-наситена с  предизвикателни  аспекти от  2023г, т.е ще е по-раздвижена и динамична. Ще посрещнем 2024-та с намаляваща Луна в Дева, с добри късметлийски аспекти /120гр./ със Слънцето в Козирог и спрял  директен Юпитер в Телец /фаза стационарно-директна/, както и с опозиция на Сатурн в Риби. Образува се фигурата “хвърчило“, даваща възможност за добро стечение на обстоятелствата при справяне с възникнали трудности. Гръбнакът на това хвърчило опозицията на Луна в Дева към Сатурн в Риби /народ срещу управление/ участва в още една фигура, но с изцяло негативна енергия: тау-квадратура с Венера в Стрелец, която предполага усложнения основно във финансите и личния живот. Така се образува сложна конфигурация от тези две фигури, предлагаща смесица от негативи и позитиви. Луна в Дева ни предлага да бъдем през цялата година пестеливи, пресметливи, прагматични, съсредоточени в своето ежедневие, да бъдем стриктни в работата си, загрижени за здравето си, да употребяваме природни продукти за хранене и лечение, да обръщаме внимание повече на себе си и на семейството си, отколкото на други хора. Ще искаме своевременно и точно заплащане за положения труд, но в това отношение ще има проблеми поради напрегнати аспекти на Луната с Венера , квадрат, 90гр., /пари/ и Сатурн , опозиция, 180 гр., /работодатели/. Вероятно ще се презапасим с жизнено важни стоки и неща, без да се интересуваме за другите, т.е ще дърпаме чергата към себе си. Финансите ще са толкова, колкото са необходими за оцеляване. Това, че ще ограничим емпатията и помощта за нуждаещите се, се потвърждава и от квадратурата между съвпада ретро Меркурий/Марс в Стрелец и Нептун в Риби. Трескаво и бързо мислейки и пресмятайки, ще правим ревизия на нещата, в които вярваме; ще рушим дълго стояли в умовете ни идеи и мечти; ще отхвърлим несъстоятелни надежди, не дали  резултат и други подобни. Вярата, надеждата и безрезервната любов през 2024г. ще си почиват. Но пък ще имаме  кратки периоди на добри възможности да се впишем успешно в нестабилната социална среда. Най-силен зодиакален знак за рождената карта на 2024 г. е Дева, а най-слаб – Везни. Така още веднъж се подчертава индивидуалния характер на годината, т.е всеки ще се грижи за себе си, поради лошата социална среда. Ще ни липсва доброто общуване и верните нови партньорства.

 Това се потвърждава и от Южен лунен възел във Везни, показващ проблеми най-вече в партньорствата, намиране на баланс, спокойствие и добро общуване. Просто няма да имаме възможност да проявим своята емпатия и загриженост за нуждаещите се. Рождената карта на 2024г. прилича на наполовина пълна чаша или наполовина празна – зависи от гледната точка на всеки. Всички планети са се събрали в едната полусфера на Небето, Луната в Дева е сама в другата. Още веднъж се подчертава строгия индивидуализъм през годината. Принципно планетите в Дева намират начин да се справят с нещата от живота и без чужда помощ. Освен това Сатурн в Риби /управлението/ е срещу Луна в Дева /народ/: няма да се въведат правила за управление в полза на хората /не само у нас/. Толкова за самата рождена карта на 2024-та година. Ще имаме ингресия, преминаване в нови знаци, само на две планети: на Плутон във Водолей /окончателно в знака на 20.11/ и на Юпитер в Близнаци на 26.05, където е в т.нар. „заточение“/вид депресия на планета/. Така след тази дата късметът, просперитетът, развитието и разрастването в бизнеса и работата, международните отношения и търговия, пътуванията зад граница и още други сфери, които управлява тази планета, ще са сведени до минимум за една година. Позитиви ще имаме през времето, когато Юпитер прави положителни аспекти с другите планети на Небето: съвпад, секстил /60гр./, тригон /120гр./ и творчески / 18, 36, 72, 108, 144гр./. На  09.06.2025 г. Юпитер ще премине в знака на своята екзалтация Рак и тогава можем да очакваме добри неща. Но дотогава ще затягаме коланите и само Близнаците и рождените планети в този знак ще имат основание за радост. Плутон ще „танцува“ на границата Козирог/Водолей, като за последен път ще се върне в Козирог на 02.09.2024 г. за ок. 2,5 месеца.

 През този период ще са най-големите сътресения в прилагания начин на управление: ще си отидат дълго управлявали личности на каквото и да било /вероятно у нас е ред и на смяна на ръководството на Олимпийския комитет, след труса в управлението на футбола/; ще започне разпадане или някаква промяна на международни организации, чиято същност е вече изчерпана и последните събития доказаха тяхната безпомощност /напр. ООН, не успя да предотврати новите военни огнища през 2022/2023г., да не говорим за продължителните конфликти в отделни държави/; клатят се и устоите на МВФ, ЕС /отдавна/ и други подобни. От десетина години се води вече съвсем открито състезание, дори бих казала война, между старите фамилии, които управляват света на базата на традиционните източници на енергия /петрол, ток от изкопаеми суровини/ и новите „богаташи“, завладели света чрез Интернет, развили технологии за нови източници на електроенергия /Слънце, вятър, океански вълни и др./ и силно устремени за покоряване и замърсяване на Космоса. При навлизането на Плутон във Водолей, знакът на новостите; на космоса; на науката и техниката; на свободния ум, стигащ ексцентрични за сегашното време идеи, но имащи реализация в бъдещето и т.н, ще наблегне именно на откритията, възможно е да бъдат доразвити някои стари идеи. Някои промени ще стават бавно, други – като светкавица. Тук имаме основна разлика : старите управляващи са фамилии, а новите са международни корпорации и старите нямат шанс срещу тях. Така действа Плутон: унищожава вече негодното и неработещото. Плутон във Водолей е силата на „масите“, на „простия“ народ, но и на умните, интелигентните, хората на бъдещето, на новите съюзи и организации. Разбира се, „старите“ няма да се предадат лесно и ще устискат още около 3 години. Вероятно някои ще се променят в крак с новото време и ще останат редом с новите, но без право на глас. Съвсем съзнателно наблягам на световните процеси, защото те неминуемо ще дадат отражение във всяка държава, общност, организация и индиректно – на всеки човек. По-големи трусове ще има в онези държави, чиято администрация е „заспала“ от много години и не прави съществени промени /силни Сатурн и Козирог/. Такава е същността на българското управление, което абдикира окончателно от своя пост преди ок. 20 години и затова у нас ще има тотален срив и в това направление.

Така, че 2024-та ще е продължение на събитията в социално-политическата обстановка от 2023г., но с по-висока „температура“. Не изключвам и отново да има разклащане на властта през периода  28.07 до ок. 16.09.2024г, като особено силни трусове ще имаме в средата на м. 08.2024г: Марс в съвпад с Юпитер в Близнаци в квадратура с ретро Сатурн в Риби. Това е най-възможното време за преустановяване дейността на правителства, „затваряне“ на парламенти и сценария по-нататък  го знаем, особено у нас. Репетирахме го три пъти през 2023г. И дано да са пак избори, а не другия възможен вариант – преврат или нещо подобно /смяна на властта под нечий натиск/. Положението ще се повтори от 26.11.2024г.  до 23.01.2025г. Всъщност  най-динамитната или най-динамичната ситуация по отношение на управлението и мира ще е м. декември 2024г, като подчертавам  дните от 04.12 до 14.12.2024г. Тогава ретро Юпитер в Близнаци ще е в квадратура със Сатурн в Риби и опозиция със Слънцето в Стрелец, а пък ретро Марс в Лъв в опозиция на окончателно преминалия във Водолей Плутон. Така, че краят на годината ще е неуправляем, не изключвам и нови военни огнища, размирици, недоволства, показателни убийства. Същите аспекти между Марс и Плутон, двете най-войнолюбиви планети, ще имаме и през м. май 2025г.  Затова до м. 08.2024г. е добре да сме приключили с важните неща, да сме се „барикадирали“ някъде, където се чувстваме защитени и спокойни, да сме заделили необходимите средства за съществуване. От  05.01.2024г до 16.01.2024г. е възможно затишие в триъгълника на властта у нас: законоопазващата /Марс в Козирог – полиция, жандармерия и други репресивни органи/, законодателната и съдебна /Юпитер в Телец – парламент и съдебна система/ и законоизпълнителната /Сатурн в Риби – правителство/ системи ще се помирят временно. Ако тези десетина дни бъдат използвани разумно, може да се стигне до някакво споразумение. Вероятно това да стане под зоркия поглед и с активното участие на Президентството: Слънцето в Козирог е в тригон с Уран в Телец, а по-късно и съвпад с Плутон в последните градуси на Козирог. Възможна е и голяма изненада от този държавен орган на управление.

 На лично ниво това са дни на стабилизация, а пък Новолунието в Козирог на 11.01 ще ни подскаже нетрадиционни и нестандартни начини за справяне с положението, особено финансовото /Венера в Стрелец квадратира и Сатурн и Нептун в Риби: стагнация, недостиг, липса на яснота на тази тема/. Юпитер в Телец и Сатурн в Риби са в продължителен /от 25.12.2023г до 25.03.2024г/ работен аспект „секстил“ , 60гр., с меркуриев характер /споразумения, добра комуникация, ефективна работа с позитивни резултати/. Това означава, че за тези три месеца управляващите на държавно ниво ще постигнат временно съгласие, защото от 28.07.2024г. започват силните трусове по тази тема. За всеки от нас посочения по-горе тримесечен период ще даде възможност да укрепим личния бизнес, да постигнем разбирателство с държавните институции по отношение на издаване на необходимите документи и разрешителни, да направим необходимите инвестиции за разширяване на дейността, особено с международен характер. Изобщо да поставим начало на всичко, което ни интересува и от което очакваме финансови приходи. Много добър период за спокойно уреждане на фамилни въпроси, като наследства и делби, бързо решаване на юридически казуси, постигане на удовлетворяващи споразумения. Най-големи късметлии ще са рождените планети в първата декада на Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби. Интересни дни са 20.01 и 21.01, когато въздушната енергия мощно нахлува в живота ни : първа растящата Луна преминава в Близнаци на 20.01 в 15ч и 58мин, след нея  Слънцето ингресира във Водолей ок. 16ч и 08мин и накрая на 21.01 в 2ч и 58мин Плутон навлиза също във Водолей за 7 месеца. Знаците Водолей и Близнаци са с въздушна енергия, която  носи промяна, движение, желание за комуникация, свобода, излизане от вцепенение и задръжки, прескачане на препятствия или вихреното им унищожаване /торнадо/  и др. И през 2024г.  планетите преминаващи през знака Водолей, ще се натъкват на квадратури на Юпитер и Уран в Телец. Затова новото ще продължава да  идва чрез борба, свръх активност, дори агресия и внезапни непредвидени ситуации.

 По време на Новолунието във Водолей на 10.02, Марс в Козирог опасно приближава към Плутон във Водолей. Да припомня, че военните действия в Украйна започнаха при съвпад на Марс с Плутон, но в Козирог, където и двете планети са с висок потенциал за разрушителност.  Само присъствието на Венера в същия този съвпад /троен: Плутон,Марс и Венера в последната декада на Козирог м.02.2022г./ предотврати този конфликт да се превърне в директна световна война. През 2024 г. ще се случи същото : този троен съвпад ще бъде от 14.02 до 23.02, като по-точен ще е  в първите градуси на Водолей. Ще има неочакван обрат в този конфликт, вероятно бързи преговори, предизвикани от непредвидени обстоятелства. Водолей не търпи да има нещо скрито-покрито, затова тогава ще имаме „всички карти на масата“.  Точният съвпад на Венера и Марс ще стане на 22.02.2024г. в 9ч и 15мин в 7-ия градус на Водолей. Тези две планети определят фона на личните отношения за всеки човек. Ще преобладават приятелските връзки, бързи срещи без обещания за продължителност, всеки ще държи на собствената си свобода и независимост, като точно това ще бъде подчертавано с известна доза пресиленост. Продължителни отношения ще бъдат създавани на базата на „хлъзгави“ правила /Сатурн в Риби/, които ще бъдат спазвани избирателно, т.е на който както му харесва. Но пък ще бъдат осъществени успешни контакти на базата на общ интелектуален потенциал и общи интереси, както и отношения между партньори с различен материален статус, различен произход, различно изповедание, различна раса и т.н. Изобщо по-нетрадиционното ще бъде на преден план. Ще има „бум“ на еднополови бракове, като в много страни ще бъдат приети и съответните закони в тази посока. Не изключвам и българският парламент да направи опити за първи стъпки в това направление съвсем официално, даже да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция при това правителство. Влиянието на този съвпад между Марс и Венера  ще продължи близо 2 години, тъй като следващият  им съвпад  ще е на 08.01.2026г.  в 18-ти градус на Козирог.

 От 25.03 до 08.04 е първият коридор на затъмненията за 2024-та година, като започва с Лунно в 5-ия гр. на Везни и завършва със Слънчево в 20-ия гр. на Овен. И двете явления са с добри аспекти и периодът ще е спокоен. Принципно при Слънце в Овен /пролет 2024г./ винаги имаме динамика, защото започва съживяване на природата и желание за реализация на зимните планове. От  м. април ще подчертая особено силни два дни : 19.04, съвпад на ретро Меркурий, Венера и Северен лунен възел на кармата ок. 16-ти гр. на Овен  и  21.04, ок. 5ч 26мин, когато Юпитер и Уран ще съвпаднат точно във 22-ия градус на Телец в присъствието на Селена /Бялата луна, най-близката точка на Луната до Земята/. Изключително рядък момент, белязан с неочакван късмет и добри енергии от Вселената. Затова датите от 16.04 до 22.04 са дни на невероятни и интересни събития, носещи радост и удовлетворение. Най-щастливи ще са рождените планети ок. 22-ри градус на Телец, Рак, Дева, Козирог, Скорпион и Риби, както и тези ок. 16-ти гр. на Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей. Влиянието на съвпада Уран/Юпитер/Селена ще започне още от 24.03.2024г., ще продължи до 21.05.2024г. и ще се прояви като период на експерименти, нови неща в живота, далечни пътувания, подходящи приятелски сдружения в бизнеса. Затова дори по време на коридора на затъмненията ще имаме допълнително положително въздействие на този съвпад. В държавното управление може да се стигне до някакви внезапни промени в Народното ни събрание /може да се наложи свикване на Велико народно събрание у нас/, т.е промени в законодателната и съдебна системи, и не само у нас. Другият троен съвпад : ретро Меркурий/Венера/СЛВ в Овен ще влияе от 15.04 до 22.04 и ще ни подскаже как стари идеи с малко средства, но с водещи възможности биха могли да помогнат за бъдещето. Меркурий ще продължи съвпада си със СЛВ до 07.05.2024г , като така ще активира бързото мислене, ще генерира много идеи, но ще провокира и необмислено поведение, бързи кратки пътувания, вербална агресия или активност. Всичко, обаче, е с цел бъдещи влияния и проекти. На 26.05 в 2ч и 15мин Юпитер напуска Телец и преминава в Близнаци, където е в т.нар. „заточение“ и не може да изпълнява разширяващите и развиващите си функции безпроблемно. Принципно Юпитер не харесва стихиите земя и въздух, предпочита огън и вода. Тук ще очакваме по-скоро раздуване и надскачане на възможностите, както и неправилно оценяване на случващото се в социалната среда, в държавните институции, занимаващи си с външна търговия и отношения и правната систем а.

 Но пък желанието за образование ще се повиши, ще „изскочат“ в социума млади, амбициозни и нахъсани хора. Висшето образование като бизнес ще се разшири, но дали ще е ефективно е друг въпрос.Самата ингресия на Юпитер в Близнаци е с позитивни аспекти : съвпад с Венера и Слънцето и тригон с Плутон във Водолей. Това е идеален аспект  /120гр. с Юпитеров характер, на късмета и безпроблемна реализация/  за международни отношения и бизнес. Засяга големи корпорации и международни агенции за туризъм, производство на системи и уреди за комуникации, вероятно ще имаме иновации в използването на въздуха като източник на енергия, също нов начин за обучение и придобиване на знания и др. За съжаление продължителността на това взаимодействие е твърде кратка, от 14.05  до  18.06.2024г. Ретроградността на Плутон от 03.05 ще бъде пречка за бързото внедряване на изобретенията и новостите. Но все пак двете планети ще подпомогнат през този период разговорите и договорите на високо международно ниво. Особено силни дни за това ще са  от  03.06 до 08.06.2024г. , когато към Юпитер ще се присъедини и Меркурий. Рождените планети ок. 4-ти градус на Близнаци, Везни и Водолей ще имат „зелена светлина“ за позитивна изява през тези 30 дни. Такъв въздушен тригон между Юпитер и Плутон скоро няма да има, затова е добре да използваме посочения по-горе период за сключване на договори и съглашения, които биха ни донеси желаните финансови приходи. Останалото време на престой на Юпитер в Близнаци няма да е безпроблемно /до 10.06.2025г/. Знакът Рак през 2024г.  ще е белязан с две Пълнолуния: на 22.06 и на 21.07, съответно във 2-ия и 29-ия градус на Козирог. Така всички следващи фази на Луната ще стават при Слънце в един и същи знак за малко повече от 1 година /до две Новолуния в Дева през 2025г/. Приключва по-спокойната и успешна част от годината. От  27.07.2024г. започва царството на  неприятните, провокативни и агресивни аспекти на Небето –  квадратурите, 90 гр.  и опозициите, 180 гр. Това са взаимодействия на борба, неприемане на другата страна, категорично отхвърляне, противоборства и противодействия. Липса на всякакъв вид компромис, игри на надмощие и доказване на сила и възможности.

 Най-напрегнатият период за м. август ще е от 06.08, когато към Юпитер в Близнаци ще се присъедини Марс и двете планети ще са в интелектуален съюз за близък бой /квадратура/ с ретро Сатурн в Риби. Вероятно ще има атака на нови добри юридически и финансови решения на млади хора  към остарели и вечно изплъзващи се закостенели управленски и административни структури. Започва и напрежение между законодателните /Юпитер/ и законоизпълнителните /Сатурн/ органи във всички държави и организации. Още по-настървено ще стане когато и Венера в Дева ще се включи в ситуацията от 14.08 до 24.08. Образува се напрегната конфигурация тау-квадратура с връх съвпада Юпитер/Марс. Венера в Дева – няма пари, има стагнация, недостиг на средства, всичко е колкото да стигне за минималното съществуване. Това е и най-възможният период за фалити, масово напускане на работа по една или друга причина, недоволства /меко казано/, стачки, особено в транспорта, лошо за въздушния превоз, липса на ресурси за бизнеса, забавяне на плащания и много други негативи. Отново ще ни се наложи да се борим с хамелеонщината и предателството, и на държавно ниво и на лично. Това обаче, ще е като Дон Кихот с вятърните мелници /Марс в Близнаци в квадратура с Нептун в Риби/. Но въпреки това всяко едно действие ще налива масло в огъня на несъгласието с начина на управление на каквото и да било. Възможно падане на правителства и преустановяване дейността на парламенти. Ще имаме кратък престой за почивка от  23.09 до 11.10. Това почти съвпада с времето на втория коридор на затъмненията, започващ на  18.09 с Лунно и завършващ на 02.10 със Слънчево. Тогава сигурно ще стане прегрупиране на силите, където има противоречия. Принципно при затъмнения, особено откъм ЮЛВ, каквото ще е слънчевото, не трябва да се започват инициативи, от които ще искаме положителни резултати за в бъдеще.

 Докато преминават планети през Стрелец ще имаме напрежение в подвижните знаци /Риби, Близнаци, Дева, Стрелец/. Това означава, че ситуациите бързо ще се сменят и няма да можем да „уловим мига“. Не е време за дългосрочни сериозни дейности.  Марс започва да намалява скоростта си на движение, защото на 07.12 ще стане ретро. От 23.10.2024г.  до 16.01.2025г. Марс застава в опозиция на Плутон: двете най-войнстващи планети ще застанат една срещу друга, като Марс е бавен и имитира силата на Плутон. Възможно е някои от наличните военни конфликти да се разраснат, да се появят нови, като най-опасен момент ще е от 18.10 и до 24.10. Около 07.12, когато Марс ще се обърне в ретроградна посока, ескалацията на напрежението ще тръгне. Добре е, че няма планета в първите градуси на Телец или Скорпион, които да нагнетят ситуацията още повече. На лично ниво, при ретро Марс означава, че ще трябва да се приберем в черупката си поне до средата на м. януари 2025г. Тоест да не бъдем активни, особено в бизнеса, все някой по-мощен ще ни се изпречи на пътя /опозиция с Плутон/. Позитивното влияние на Марс ще бъде от следващата година, с някои временни прекъсвания. Всъщност Марс ще стои в знака Рак от 05.09.2024г.  до  19.04.2025г. , с едно прекъсване от 05.11.2024 до 07.01.2025, когато ще е в Лъв и ще се обърне в ретро посока в 7-ия градус на този знак. Марс в Рак не е в добра позиция, защото е в т.нар. „падение“, вид депресия на планетата. Ще върши повече пакости, разрушения и ще предизвиква негативи по смисъла на знака. Основната задача на Рака е да се грижи за другите, да създава мир, спокойствие  и сигурност за семейството си, всеотдаен,чувствителен, нежен, интуитивен, силен инстинкт за самосъхранение, добра памет , изключителни патриоти. Раците са добри родители, силно привързани към дом,род ,семейство. Но могат и да са обсебващи, свръхчувствителни и обидчиви, зациклят върху определени проблеми,без да търсят решение,, разглезени, бързо се сърдят и умеят да вменяват вина на околните, злопаметни, еснафи. Понякога се вкопчват в нещо или някого и не го пускат за нищо на света – точно като рак или вървят назад също като него. Реагират емоционално – емоцията е преди разума, затова се предават, ако срещнат трудности и се отдадат на пораженчески настроения. Знакът Рак и Луната отговарят за отглеждането и възпитанието на децата, за грижа за нуждаещи се хора, за жените като дъщери, майки и съпруги. Тъй като Луната на небето преминава през всеки зодиакален знак за около 2,5 дни , то можем да кажем, че и с тази скорост се менят настроенията на хората-раци.

При Марс в Рак се активират крайни националистически партии и движения. Особено в държави, в които управляващите бутат народа в неприемлива за него посока, както е в България, пък и не само у нас. На лично ниво може да има разпадане на големи фамилии, порасналите деца да искат да бъдат вече самостоятелни, може да има разправии във връзка с наследства, женската половина от човечеството ще е като настръхнала, активна и провокативна, нападателна. Няма да се учудя, ако жени с пагони се появят във властта, или зодии Овен, Скорпион, особено точно след втория коридор на затъмненията, т.е от 03.10 до ок. 10.10.2024г. Тогава ще има Голям воден тригон на Небето между Марс в Рак, ретро Сатурн в Риби и Венера в Скорпион. Това е силата на интуицията, емоцията, дълбоките чувства, неповторимия усет за намиране на негативи и пробиви в същността на нещата. През тази една седмица е възможно да бъдат постигнати тайни споразумения и уговорки за временно прекратяване на напрежения, там, където ги има : в държавно управление, във фирми и сдружения, в коалиции, във военни конфликти, в семейството и т.н. Тъй като при ретро Сатурн управлението на каквото и да било или зацикля или се скрива от социума, то при тригон с Марс в Рак е възможно безболезнено крайните  патриоти да се вмъкнат във властта. Така Сатурн ще удържи негативите на Марс в Рак и ще го „държи под око“, т.е контролира. Всъщност и двете планети във вода са доста неуловими и действат скрито, подмолно.При тригон между тях има мобилизация на структури и ресурси, съвземане от негативни резултати. Добре е, че Марс не няма квадратури с тежки планети, докато е в Рак. Даже с Уран в Телец и Нептун в Риби ще си прави добра конфигурация от 18.10 до 05.11. 2024г., което означава, че дейността на Марс в Рак дори и разрушителна е просто е наложителна. Тази ситуация ще е продължение на събитията от 09.09 до 24.09.2024, когато Марс е в квадратури към Лунните възли на кармата в Овен-Северен и Везни-Южен.

Най-предизвикателен ден ще е 12.09 при растяща Луна в Козирог. Докато бавният Марс е в Лъв от 05.11 и е в опозиция на Плутон, окончателно навлязъл във Водолей, ще прави позитивни аспекти с Лунните възли в първите градуси на Овен/Везни, както и тригон с Меркурий в Стрелец. Това означава, че каквото и да става, крайният резултат ще е необходим за бъдещето. Много силни в това отношение са дните от 08.12 до 24.12, особено от 12.12 до 18.12. Годината ще завърши с позитивна конфигурация между опозицията ретро Марс в Лъв/Плутон във Водолей и Лунните възли в Овен/Везни. Това означава, че каквито и промени и ситуации да имаме, те ще са необходими за изчистване на неясните проблеми. А това ще доведе до намиране на правилната посока за всеки един човек. Много силен момент за рождените планети в първите шест градуса на Близнаци и Стрелец. Така с щурм и ентусиазъм ще приключим 2024-та година. Ето и основните астрологични събития за годината:

1. На 26.05 ок. 2ч огромният Юпитер преминава в Близнаци, където ще остане до 10.06.2025г. В  този знак не е добре поставен и по-скоро ще не принуждава да се изхвърляме в желанията си, да очакваме твърде много от социалната среди и прекалено да разчитаме на късмета. Това особено остро ще действа при квадратури и опозиции от другите планети към него. Ще бъде в продължителна квадратура към Сатурн в Риби : от 27.07 до 22.09 и от 01.12.2024г. до 24.01.2025г. През тези периоди ще изпитваме финансови ограничения, не добре работеща съдебна система /не е добре за начало на дела/, неустойчиви бракове, компромати, интриги, лишаване от права, уволнение, застой в бизнеса, пречки от държавен характер /държавната администрация не разрешава това, което й е поискано/, затруднения при изплащане на дългове. Ще имаме подобрение в нещата, когато планети минават през Везни. Все пак рождените планети в Близнаци, Водолей и Везни ще получат възможност за  реализация.

2. На 19.11.2024г. ок. 22ч и 40мин Плутон ингресира окончателно във Водолей за следващите 20 години и така елементът „въздух“ ще присъства неизменно във всяка рождена карта. Въздушният знак Водолей носи приятелска комуникация, интелектуален „бум“, поддържа желанието за свобода и независимост, внася ексцентричност и нестандартност в отношенията, може да съчетава противоположности и да извлича най-причудливи форми от каквото и да е. Най-облагодетелствани от присъствието на Плутон в знака ще са рождените Слънца, т.е хората – водолеи. Слънцето във Водолей е в заточение и не му е позволено да се изявява по „лъвски“. Плутон ще даде на рождените Слънца тук необходимата им сила за лична изява. Затова ще настъпи нахлуване на Водолей във всички сфери на обществено-политически и икономически живот на планетата Земя. Тяхната изобретателност и находчивост ще дадат тласък в развитието, а тяхната енергия за свобода  – промяна в начина на управление. Разбира се, това няма да стане сега и веднага. Ще трябва да дочакаме 2027г.

3. Продължителният престой на Марс в Рак ще внесе резки промени по темите на знака, за което подробно писах по-горе. Марс в Рак е домашният скандалджия, този, който вечно разхвърля, поставя правила чрез заплахи, физическа разправа, неодобрява работата на другите в семейството и на работното място. Но при положителни аспекти от други планети може добре да организира ремонт у дома, да се справи с нерешени проблеми както в семейството, така и в държавата. Вероятно на преден план ще излязат националистически партии и движения и някак народа ще ги приеме, поради липса на друга перспектива. По същественото влияние ще бъде през 2025г.

4. През 2024 г. няма да има ингресия на Лунните възли в други знаци, затова кармичната ни програма ще е без промяна от 2023г. Можете да прочетете за Северен лунен възел в Овен и Южен лунен възел във Везни в „Статии“, в този сайт.

5. Венера няма да има ретро фаза.

6.  Трите ретро фази на Меркурий ще бъдат в огнени знаци : от 02.04 до 26.04 в Овен; от 05.05 до 29.08 в Дева/Лъв; от 26.11 до 16.12 в Стрелец. Това означава, че мисълта ни ще е разнопосочна, често ще променяме идеите си, вербалната ни комуникация през посочените периоди ще е рязка, агресивна, нетърпяща възражения. Но пък при положителни аспекти ще сме продуктивни откъм хрумвания, идеи, пътувания. Новата година 2024-та ще посрещнем също с ретро Меркурий в огнен знак,Стрелец, и то в съвпад с Марс.

7. Важен съвпад е Марс/Венера в 6-ия градус на Водолей на 22.02.2024г. Той ще зададе основната енергетика на близките отношения за близо две години: по-свободни връзки, повече на приятелска основа, кратки, но приятни и без драми. В бизнеса: инвестиции във високи технологии, които обаче може да изтощят фирмените финанси.

8. Още един по-специален съвпад: Юпитер/Уран в 22-ия градус на Телец на 21.04.2024г. Така Юпитер напуска 110 –градусовия сектор от зодиакалния кръг, където все още са съсредоточени тежките планети : от 2-ри градус на Водолей, където е Плутон до 22-ри гр. на Телец, където е Уран. От 2020г. до 21.04.2024г. Юпитер направи съвпади с другите тежки планети и сега тръгва смело напред. Ще премине в другата полусфера на Небето  и ще бъде сам срещу всички останали бавни планети за няколко години.

9. За затъмненията писах по-горе, но общия извод за тях е, че ще са спокойни и без нещо особено и извънредно.

10. От 14.01.2024г. до 1.08.2024г. Лилит и Селена ще са ползотворен тригон, точен на 23.04, което означава, че позитивните и негативните космически сили ще работят в синхрон за успеха на Човечеството. И за всеки отделен човек.

Въз основа на написаното , бих разделила 2024-та на две части: до 01.08 ще е по-спокойната и ползотворна, а след тази дата ще има повече напрежение и противоборства. Номерологично годината е със сбор 8 /2+0+2+4/, а рождената й дата 01.01.2024 е 1 /1+1+2+0+2+4=10; 1+0=1/. Това са числа на Уран и Слънцето: линията Водолей – Лъв. Личното и колективното; лидер и група и т.н. Това е творчески тандем. Така,че 2024-та е с число 1,числото на Слънцето. Успех ще имат хората, чиито имена започват с буквите А, К и Ф, както и дейностите и бизнесите, започващи с тези букви. Предстои ни още по-забързана и интересна година, която ще ни въведе в предстоящите промени в социалната среда.