ВЕНЕРА  В  ЛЪВ  2023 г.

29.05.2023г.

 Ще преминем през ретроградна фаза и на прекрасницата Венера , в момента е „вечерница“ /вижда се на небето след залеза на  Слънцето/, а след това ще е „зорница“ /ще се вижда преди изгрева на Слънцето/. Този преход ще се случи от 05.06 до 09.10, когато Венера ще ингресира в Лъв и ще направи ретрофазата си в знака от  23.07 до 03.09.2023г. и от 29-ия гр. до 13-ия му градус. Така ще ни даде възможност да премислим, да променим или да заличим от живота си неща  по нейните теми. Какво ще направим зависи от аспектите, които тя прави с другите транзитни планети на Небето и как тази енергия ще се отрази върху наталната карта на всеки от нас /аспекти с натални планети/. Кои са основните теми на Венера, т.е кои области от живота ни управлява?

 ВЕНЕРА  е женска планета, със земно-въздушен характер, управлява Телец и Везни /в тези знаци е у дома си и изявява напълно своите качества/, заточение в Скорпион и Овен /“заключена“ е в тези знаци и не може да прояви същността си/, екзалтация в Риби /проявява максимално потенциала си/, падение в Дева /проявява повече негативите си/. Тя е свързана с чувствата, най-вече с любовта, партньорствата, брака, с хармонията, удобствата в живота, с парите и тяхното качество, красотата и творчеството, с  вродените таланти и усета към естетика, с формирането на личната ни ценностна система, с всичко, което обичаме и харесваме в живота. Природата на Венера е артистична, чувствена, стремяща се към удоволствия, нежност и изящество. Тя има задължение да преценява и оценява нещата  около всеки човек. Негативите си проявява също и при предизвикателни аспекти към нея: капризи, прекалена избирателност, свръх взискателност, липса на компромиси, недоверчивост и  др. Професии в изкуство, мода, дизайн, работа с пари, градинарство и цветарство, дипломация, обучение за добри маниери, компаньонки, дейности, свързани с радост, релакс, веселие, удоволствие, разкош и уют. Венера е малкото щастие в живота /Юпитер е голямото/ и не се отделя от Слънцето на повече от 48 градуса. Управлява чифтните органи в тялото  /без бели дробове/, гърлото и щитовидната жлеза. Числото й е 5, метал – мед, цвят – светло зелен или розов, камък – ахат, ден – петък. Естествен управител е на 2-ри и 7-ми дом от хороскопа и е ретроградна един път за около 44 дни през 1,5 години. Интересно е, че градусите , от които започва ретро фазата си за пет поредни обръщания, правят сравнително точен пентаграм, т.е образуват петолъчна звезда с дължина на страната 144 гр. Това е творческият аспект  „биквинтил“ . А разстоянието между върховете на тази звезда е 72 гр., основен творчески аспект  наречен „квинтил“ /360гр : 5 = 72гр/. Затова придавам на творческите аспекти венерин характер /18гр; 36гр; 72гр; 108гр; 144гр, също  162гр и 171гр, с много слабо влияние/. Те  даряват родения с по-различен усет към нещата от живота, с някакви творчески възможности или просто го измъкват от трудни ситуации по смисъла на планетите, участващи в аспекта.

Сега няколко думи за знака ЛЪВ – пети зодиакален знак, огнен, неподвижен, мъжки, с управител Слънцето – дневното светило на небето, първоизточникът на живота. То определя коя зодия е всеки един от нас, в зависимост от мястото му  в зодиакалния кръг по време на раждането. Лъв е знакът на любовта, творчеството, светлината и топлината, способността за изява, луксът, гордостта, покровителството. Излъчва увереност, великодушие, добронамереност, достойнство, благородство, чар, смелост, умее да забавлява околните, може да се разчита на него. Вгледайте се в лъва, царя на животните и наистина ще видите гордата му осанка, силното му тяло, предизвикващо респект и уважение, а за гривата – да не говорим , тя е израз на царствената му особа. Лъвът не понася конкуренти /както в природата/ и винаги е готов за бой с досадници, навлизащи в територията му, също понякога прекалява с драматизма. Успехът е част от същността на човека-Лъв. Със Слънцето свързваме ЕГО-то  / Марс е АЗ-ът/ на всеки , но истинската сила на Лъва е в любовта: когато обича, той дава всичко от себе си, но и очаква аплодисменти и похвали за това. Но, както знаем, всичко се върти около Слънцето и представителите на знака Лъв обичат да са в центъра на вниманието, затова стремежът  към власт не им е чужд. Понякога проявяват и надменност, чувство за превъзходство, завишена самооценка, показност, жестокост и деспотизъм, суетност. Всички професии, изискващи творческа изява и място „под прожекторите“ са подходящи за тях – артисти, водещи, в управленските структури и т.н. Лъв и Слънцето са свързани с пети натален дом, който отговаря за любовта, децата, забавленията, хазарта, личен бизнес, радостите в живота и др. И ето какво се получава:  Венера, планетата на любовта ще стои 4 месеца в знака на любовта Лъв. Имаше преди много години един български филм „Всичко е любов“. Това ще бъде и основното мото на престоя на Венера в Лъв : всичко е любов.  И така: на 05.06.2023г. в 16ч и 47мин  /за София/  Венера се хвърля в горещите обятия на знака Лъв. Там от 20.05 е Марс, така, че Венера е амбицирана да го догони и „облагороди“.  До 11.07 двете планети, Марс и Венера, определящи лични, интимни отношения ще са заедно в Лъв и ще разгарят  желание за близост, секс, удоволствия, ще подтикват „свободните“ да търсят своята половинка в живота. Да припомня, че Лилит ,Черната луна, най-отдалечената точка от орбитата на Луната около Земята, през която навлизат негативните сили от Космоса, също е в знака Лъв. Така, че е възможно не всичко да е чиста и безкористна любов: сексът, любовта и обвързването да се използват за достигане върховете на властта. Лилит е с енергията на Скорпион и се свързва със свръх амбиция за каквото и да е, с подчиняващата сила на сексуалната енергия, с всичко, което има скрит, подмолен и нелоялен подтекст.

Но каквито и допълнения да има, Венера в Лъв е открита, възторжена, покоряваща, изисква аплодисменти и одобрение, обожание и преклонение. Затова тези 4 месеца ще бъдем поставени в огнен вихър на чувства, неподправени емоции и щастливи безгрижни моменти, ще изискваме от партньорите си вярност, щедрост и „подвизи“ в името на любовта. Как ще се прояви този характер на Венера зависи от аспектите й с другите планети на Небето. За наше съжаление ингресията й в Лъв е съпроводена само с негативни аспекти: квадратури към съвпада на  Юпитер със Северния лунен възел в Телец и Южния лунен възел в Скорпион, опозиция към ретро Плутон във Водолей, полуквадрат  /45гр./ към Слънцето в Близнаци. Единствено със Сатурн в Риби прави творчески аспект от 144гр., който подсказва, че когато не вървят любовта и парите, ще има успех в сериозното изкуство или пък разковничето за любов са сериозните намерения, а не показността на връзките.  Навлизайки в Лъв, Венера върви по стъпките на Марс и повтаря с малко по-спокоен и дипломатичен тон неговите аспекти с бавните планети : Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Ще имаме раздвижване в международните отношения, въпреки, че тук дипломацията е от позицията на най-силния. Всъщност фигурата Голям   квадрат  в неподвижни знаци /опозиция с Плутон във Водолей и квадрати с Юпитер-ЮЛВ в Телец  и СЛВ в Скорпион/, която Венера прави от 04.06 до 12.06  предполага кармично зацикляне по темите на участващите планети. По принцип тази конфигурация е чисто финансова : парите драстично намаляват, ценните растат, бюджети се свиват, бизнеси спират или се прекратяват. Има и друга посока на изразяване : купуват се скъпи, луксозни неща, някои се правят на богати , инвестира се неразумно. Но пък това има и добра страна : вадят се скрити финансови запаси, за някои и последни, и се пускат в икономиката. Така се задвижва пазара, макар и при завишени цени. Все пак в конфигурацията участват две планети-добротворци : Юпитер и Венера, които при напрегнати аспекти помежду си  придават разточителен характер на взаимодействие. Нещо от рода на „Да уловим мига, пък после ще му мислим!“. Само ретро Плутон внася смут, драматизъм , криза, фанатизъм в преследване на власт, пари и секс. Силно преплетени са енергиите на неподвижните знаци и цялото лято ще е като кълбо от връзки и развръзки: Плутон, управител на Скорпион е във Водолей  /до 12.06/;  Уран, управител на Водолей е в Телец /още 3 години/; Венера, управител на Телец е в Лъв /до 10.10 т.г./.

На всичко отгоре Венера се явява управител на Уран и Юпитер, индиректно и на Плутон, т.е тези планети са под нейно ръководство в момента. Плутон ще се „спаси“ от нея на 12.06, връщайки се обратно в Козирог. На тази дата започва разпадането и на Големия квадрат в неподвижни знаци и общото напрежение ще намалява. Дата, наситена със събития е 18.06: Венера прекратява квадратурата с Юпитер в Телец; започва съвпад с Марс /приближава се към него на разстояние 5гр./, който ще продължи до 12.07 ; ще имаме Новолуние в Близнаци с негативен аспект към Венера  /45гр./; Сатурн става ретрограден с кармичен аспект към Венера. Вероятно ще изоставим за някакъв период разточителството и ще се отдадем на лични отношения, като новосъздадените  в този момент няма да са съвсем желаните и ще са с кармичен характер. Изобщо мотото „Всичко е любов“ ще бъде под женски диктат. Разбира се, Марс в Лъв ще удържи фронта до 11.07, когато ще премине в Дева. Така м. юни и до средата на юли Марс и Венера в Лъв ще се борят за превъзходство, но ще имат и незабравими любовни моменти. Тази енергия ще ни подкани да възобновим позаглъхнали дългогодишни брачни отношения, да поизтупаме праха от тях, да погледнем побелелите коси на партньорите си и да им се усмихнем както никога до сега. Новосъздадените връзки ще са силни, неудържими, страстни, но дали ще продължат съществуването си и по-късно е друг въпрос. Особено при  квадрат на Венера с Уран от 25.06 до 18.08 : от 23.07 Венера е ретро – може да се възстановят  стари връзки, прекъснати някога. И още нещо в подкрепа на тази теза: от 17.07  Венера ще е управител и на Южния лунен възел на кармата, който ще премине във Везни и така отношения от миналото ще се завърнат отново в живота на някои хора. Или пък новите връзки ще са като „де жа вю“, т.е сякаш партньорите се познават отдавна и общуването между тях ще е с безпроблемно начало. Така може да се създадат брачни съюзи, които да отработят кармични задължения от минал живот.

 На 25.06, неделя, около 19-ия градус на Лъв се оформя страстно трио от Венера, Лилит и Марс, изразяващо силна амбиция, желание за превъзходство, дори агресивно поведение по темите на двете планети, невероятен манипулативен чар, страхотна притегателна сила към околните, полигамия. И всичко това в квадратура с Уран в Телец до 08.07. Това означава бързо създаване на приятна връзка, но и бързо разпадане, непостоянство и неочаквана промяна в чувствата, нетрайни отношения, раздели и разводи. Уран държи на личната свобода и независимост, затова новосъздадените връзки от 25.06 до ок. 08.07 няма да са продължителни. Дългогодишни бракове може да се прекратят през този период или да преживеят своя ренесанс : всичко зависи от рождената карта на всеки човек. При рождени планети в последната декада на Лъв, Стрелец и Овен, обновяването по техните теми ще е значително, особено, ако това са натални Слънце, Венера, Марс, Луна. Горепосоченият период е най-значимият по време на четиримесечния престой на Венера в Лъв, който ще  е с привкус на трансформираща скорпионска енергия  /Марс и Лилит са елементи на Скорпион/. От 11.07 Марс вече е в Дева, Венера не може  да го догони, да направи точен съвпад с него и силните хипер страсти в личния живот се успокояват в голяма степен. В обществено-политическата обстановка това ще е период на дипломация под натиск, от позицията на по-силния и съпроводена с множество обрати. Вероятно до съгласие може и да се стигне, но за кратко, напр. до м. октомври т.г. Не изключвам и опити за отстраняване на известни личности от постовете им. В бизнеса – непредвидено намаляване на паричния приход, на ресурсите и на възможностите за разширяване. В някои дейности разширяването ще доведе до изтощаване на финансите, поради прекалено и не добре разчетено инвестиране.

Така стигаме до 23.07, отново неделя, когато Венера в Лъв се обръща в ретро посока, за София в 4ч и 33мин. След като видя, че не може да настигне Марс и да го „облагороди“, на този ден Венера в 29-ия градус на знака, се „фръцва“ и му обръща гръб, сърдита му е. В едно от тълкуванията, по принцип, Марс представлява любовника, а Слънцето е съпругът или постоянният партньор, а пък Венера е женската половина от човечеството, която в Лъв е предизвикателна, неуправляема и търси сценична драматична изява. С други думи, жените престават да търсят забавления с любовници и се връщат при постоянния партньор в живота, но няма да се откажат от идеята за промяна в характера на самия брак и ще търсят щастието в миналото. Затова жените първи ще подтикват към създаване на нови връзки, разрушаване на стари и ще търсят промяната. Само 18 минути по-късно на този ден, в 4ч и 51мин, Слънцето ингресира в своя знак Лъв и еуфорията продължава с пълна сила. Средата на лятото ще се окаже твърде горещо в пряк и преносен смисъл. Има обаче и нещо интересно: от 12.07 до 10.08  Венера прави прекрасни аспекти с Лунните възли на кармата, които от 17.07 вече са ингресирали в Овен /Северен/ и Везни /Южен/. Това означава, че новите съюзи със стари, познати партньори ще са добри, перспективни и продължителни. Отнася се както за лични, така и за бизнес отношения. Тази ситуация е коренно различна от периода 4.06 до 15.06, когато Венера, преминавайки в Лъв направи квадратури към тези възли и връзките тогава сякаш бяха „закотвени“ между минало и бъдеще, без развитие. Така, че краят на м. юли и началото на август е по-благоприятен за нови съюзи. Когато участват Лунните възли, винаги става въпрос за кармични ситуации, добри или пък не зависи от хороскопа на всеки човек. Принципно астрологическата гилдия не препоръчва при ретро Венера да се създават нови връзки. Но не винаги е така, напр. ако рождената Венера е ретро или пък показанията в натала са за кармичен брак, то краят на м. 07 и началото на м. 08  т.г. е най-добрият период за това. Разбира се, квадратурата с Уран в Телец, действаща до 17.08, ще създава непредвидени ситуации, бързи промени, паралелни връзки и експериментиране с тях, напрежение поради различия в характерите или социалния статус.  Уран, обаче, винаги дава възможност за избор.

 Точният съвпад на Слънцето с ретро Венера е на 13.08 в 14ч и 15мин в 21-ия гр. на Лъв, в присъствието на Лилит  и в квадратури и към Уран и към Юпитер в Телец. Ще се чувстваме отлично, но ще се раздаваме безразсъдно, ще пилеем емоции и финанси с чиста съвест.  Цялата тази възторжена енергия  на Небето може да се окаже и печеливша за някои хора с рождени планети ок. 21-ви градус на Лъв, Везни, Стрелец, Овен и Близнаци. За тези във Водолей, Телец и особено Скорпион нещата няма да са с добър край, затова е препоръчително да не се предприемат рискови действия по смисъла на съответната рождена планета. Разбира се, както винаги съм подчертавала, всичко зависи от личния хороскоп. Може да се окаже, че именно тези транзитни квадратури в Небето са задвижващата сила за задрямалата нечия същност. И още нещо успокояващо : от средата на м. август, м. септември и началото на м. октомври предизвикателните аспекти между планетите в Лъв /Слънце, Венера/ и планетите в Телец  /Уран,Юпитер/ ще бъдат хванати в конфигурация от планетите, преминаващи през Дева  /Марс, Меркурий и Слънцето/ и през Везни  /Марс/. Така, че от 13.08 до 10.10, квадратурите на Венера в Лъв към Уран и Юпитер в Телец ще са уловени и използвани като движеща сила за действие. Така, че  направените разходи по това време на чувства и финанси може да се окажат добри инвестиции за в бъдеще. Така стигаме до 09.09, когато Венера става директна в 4ч и 11мин от 13-ия градус на знака Лъв. На следващия ден пък Юпитер става ретро от 16-ия градус на Телец. Така двете планети добротворци, Юпитер и Венера, застинали в неподвижна квадратура помежду си, ще ни накарат да преживеем „бохемска рапсодия“ за последен път за тази година, т.е настроението за разпускане, разкош, прекалени удоволствия, без мисъл за това, какво ще се случи занапред, ще продължи с пълна сила. В този случай обаче, при ретро Юпитер, ще ни е избягал големият късмет, усещането за просперитет и разширяване няма да е на нивото, което желаем, очакванията за „големите“ придобивки ще се сведат до минимум. Освен това, времето на Дева сякаш ще е „спряло“, защото ще имаме 6 ретроградни планети от 8 възможни. Почти всичко, което искаме да стартираме, няма да тръгне в правилната посока. Възможен е успех при хора, които имат повече ретро планети в хороскопа.

От 28.08 Марс ще премине във Везни и става третата мъжка планета под женско управление : Венера е управител на Юпитер и Уран в Телец, както и на Марс във Везни, а от 23.09 и на самото Слънце, четвъртата мъжка планета /дневното ни светило/, ингресирало също във Везни. Женско царство. Всъщност при Венера в Лъв и Слънце във Везни имаме, т.нар. взаимна рецепция и енергията на взаимодействие е позитивна. Освен това от 12.09 до 13.10 Венера и Марс правят положителен аспект секстил  /60гр, с меркуриев характер/, даващ възможност за разумна комуникация, за възстановяване на фирмени ресурси, за изграждане на добри основи за сътрудничество, както и за разбирателство в личните отношения. Така неразумността, безгрижието, прекаляването се ограничават и оставащите дни до излизането на Венера от Лъв ще са по-скоро съзидателни, отколкото разточителни. На Небето се появяват конфигурации, които ще предложат компромиси, конструктивност, лекота в общуването и стигане до разумни решения. Особено в края на м. септември, когато почти всички планети са в третата декада на своите знаци /без Слънцето и ретро Юпитер/, плюс Лунните възли по оста Овен/Везни.  Така на 09.10 в 4ч и 11мин, когато Венера ще напусне знака Лъв, ще можем да се съвземем от 4-месечната „бохемска рапсодия“. Няма да се изненадам, ако на политическата сцена се появят същински „лъвици“, които да  въведат ред и дисциплина чрез разрушаване на мъжкото статукво като „ударят по масата“. Могат да бъдат и жени с пагони. Всъщност, това обстоятелство е валидно още веднага с преминаването на Венера в Лъв на 05.06. Престоят на Венера в Лъв ще раздвижи позаспалата ни същност в любовния живот, ще ни накара да извадим скритите финанси и най-сетне да ги вложим в нещо, което отдавна сме искали, но не сме имали смелостта да го направим. Ще предприемем начинания, които стоят от дълго време само в умовете ни. Разбира се, при квадратурите на Венера ще надделее риска, а не благоразумието и прекаляването ще е налице. Резултатите от това взаимодействие ще преценим по-късно, в края на тази година. До 13.08 еуфорията ще властва и мотото „Да уловим мига, пък после ще му мислим“ ще е водещо. Все пак тези чувства и емоции се случват през лятото, което всички очакваме с нетърпение. Нека да е лято с много любов, свобода и щастливи моменти!