САТУРН  В  РИБИ  2023 / 2026 г.

На 07.03.2023г. Сатурн, владетелят на кармата и много други неща, за които ще стане дума, преминава в безбрежните води на знака Риби. Окончателно, без да се връща във Водолей при първата си ретро фаза. Ще стои в Риби до окончателното му излизане от знака на 14.02.2026 г. Това са близо 3 години престой, по-точно 2г. 11мес. и ок. 23 дни /с кратко прекъсване от 26.05.2025г.  до  01.09.2025г., когато е в Овен/. Това е по-дълъг период от обикновено, който е 2г, 2 мес. и няколко дни. Точно същото времетраене на Сатурн в Риби сме имали от 01.03.1876 г.  до 07.02.1879г.:  2г, 11мес и ок. 23 дни. Това е било съдбоносно време за българския народ : въстания против турското иго с хиляди жертви, участие в Руско-турската война, отново с хиляди жертви, за да бъде ликвидирано ок. 500-годишното турско господство по българските земи. Направили сме го !!!  Тогава! Същата продължителност на Сатурн в Риби е от 14.02.1935г.  до 15.01.1938 г., когато България остава БЕЗ НАРОДНО СЪБРАНИЕ, поради преврата на цар Борис 3-ти на 19.05.1934г /заедно с политически кръг „Звено“/, който забранява всички политически партии и разпуска 23-тото Народно събрание. Няма да коментирам тези болезнени факти от българската история, само посочвам нещо общо от астрологична гледна точка. Тогава и сега. Сега отново трябва да отстояваме националната си идентичност, като ще трябва да защитаваме националната си валута, да отхвърлим икономическата си хипер зависимост и т.н. , както и да оправим „батака“ в Парламента, който обаче засега върви към събитията от 1934 до 1938г. Принципно  астролозите свързват България със Сатурн и знака Козирог по някакъв начин. Но досега не е изработена астрологична карта на създаването на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ тук, по тези земи , която да е приета единодушно.

 Народът , наречен „българи“, където и да се е премествал през вековете, каквито и земи да е прекосявал и превземал, и където се е застоявал,  винаги е създавал  ДЪРЖАВА  БЪЛГАРИЯ. Явно такова дълго стоене на Сатурн в Риби дава някаква промяна в управлението на държавата ни. Разбира се, въздействието на Сатурн не може да се разглежда самостоятелно, а се взема предвид и отношението му с другите бавни  планети  /Юпитер, Уран, Нептун и Плутон/ на Небето в даден момент. САТУРН е планета с преобладаваща женска същност, т.е приема, отнема енергия и е със земно-въздушен характер, владее знаците Козирог и Водолей, заточение /не може напълно да прояви качествата си/ е в Рак и Лъв, екзалтация /максимална проява на основните положителни качества/ във Везни, падение /максимална проява на негативните  характеристики/ в Овен. Сатурн  се свързва с принципа на задържане, стагнация, концентрация, кристализация, орязване на излишъци, но позволява развитие по вертикала само с налични ресурси – бавно, целенасочено и търпеливо. Изисква структуриране, планиране, точност, честност, мъдрост, обмисляне, сигурност и стабилност, придава форма и осъществява  практични идеи, натрупва опит и материя след продължителен труд и лишения. Понякога човек се обръща към духовността, когато Сатурн не му позволява да придобие материални блага, като така го кара да осъзнае  своята карма и съдба. Сатурн управлява костите, зъбите, ноктите, косата, ставите, също мъдрите и възрастните хора, кариерата. Професии – строител, администратор, член на управителен съвет и правителство, археолог, архивар, зъболекар, ортопед и други. Число – 7; цвят – сив; метал – олово; камък – обсидиан, оникс; ден – събота, ретрограден е веднъж в годината за около 4,5 месеца, естествен управител на 10-ти и 11-ти дом във всеки хороскоп.  В обществения живот Сатурн управлява изпълнението на законите, които Юпитер /у нас – Народното събрание/ създава. Сатурн определя правилата, чрез които се прилагат законите в обществото, също Правителството и министър-председателят са  под управлението на Сатурн, както и държавните структури за управление и съблюдаване на законите – общини, НАП и т.н. Всички хора, които участват в комисии по изработване на тези правила са под опеката на Сатурн, още  неписаните правила, вътрешното усещане на всеки човек за ред, дисциплина, организация, спазване на план и проект, технологичната поредица при създаване на каквото и да било и много други неща, изискващи някаква неотменима последователност.

 Времето, часовникът са също сатурнови . Началото  /Козирог/  и средата  /Водолей/ на зимата са  под управлението на Сатурн, затова кристализацията  /вледеняване, заледяване/ е резултат от действието на планетата, както и строгото подреждане на атомите в кристалната решетка на всеки химичен елемент и съединение; редът в микроструктурите в човешкото тяло – ДНК, РНК и т.н  и т.н. В миналото Сатурн е сочен за зла планета и е изобразяван като костелива човешка фигура с качулка на главата и коса  /сечиво за косене на трева/ в ръце. Този зловещ образ на смъртта вече не се възприема така буквално  и Сатурн по-скоро е символ на вкарване на нещата в ред и строга дисциплина, премахване на излишъците от прекомерното натрупване на материални  блага, пари и други. Свръх богатите ги е страх от Сатурн, защото фалитите, които той предизвиква са окончателни. Няма възстановяване след действието на Сатурн. Вярно е, че ни е трудно, когато Сатурн отреже  идеите ни, не позволи да осъществим плановете си, безмилостно заличи мечтите ни  и ни принуди да се приберем в черупката си : настъпва страх, отчужденост,  депресия, завист, егоизъм. Около 1,5 години по-късно може да осъзнаем, че всъщност Сатурн е свалил от гърба ни тежест, с която сме били свикнали и е разчистил територия за нови мечти и идеи. Затова въздействието на Сатурн е по-скоро оздравително, но и тежко за изживяване. Една от задачите на планетата е да подреди, структурира и осмисли характера на знака, през който преминава, както и да пренареди приоритетите по наталния дом, в който ингресира. И още нещо много важно : Сатурн взема на младини, но дава на старини, когато човек вече е натрупал опит, знания, умения, изградил е правилно ценностната си система, съумял е да се впише добре в социалната среда, постигнал е достатъчно в работа и бизнес и вече е заслужил да обърне повече внимание на себе си. Разбира се, не всички правят това, но все пак повечето хора постигат своето удовлетворение, особено, ако правилно осмислят възрастта си. Да си пенсионер съвсем не е лошо, стига човек да проумее плюсовете на тези години. Годините от 57 до 75 са най-творческите.

Затова е важно какви аспекти прави Сатурн, преминавайки през Риби : дванадесети, последен зодиакален знак, воден, подвижен, женски, с управители Юпитер и Нептун. Това е знакът на емпатията, способността за саможертва, безкористно служене на другите, състраданието, мистиката, интуицията, творчеството – музика, танц, фотография, кино, изобразително изкуство. Хората със Слънце в Риби са буквално мечтатели, пластични в поведението – умеят да се нагаждат към околната среда. Много добре знаем как рибата плува и умело огъва тялото си, криволичи, за да избегне препятствията. Но знаем, че и лесно се хваща на въдицата. Рибите са доверчиви, готови винаги да помогнат и затова често стават жертва на безскрупулни хора с дребни душици. Те са с живо въображение и фантазия и заедно с неподвеждащата ги интуиция често успяват да преодолеят несгодите в живота с лекота. Тяхната съпричастност, нежна душа и усет към красивото, ги прави добри в подпомагащи професии в медицината, фармацията, лечителството, услугите , социалните дейности, търговия с лекарства, химия, парфюмерия и козметика, морски продукти. Риби управляват моретата и океаните. Негативи : слабоволеви, нерешителни, хаотични – не могат да си подредят живота, крайно нерационални, влияят се от околните, лесно се отчайват, меланхолици, лукави, продажни, предатели, клюкари, измамници, психологични проблеми и зависимости – алкохол, упойващи средства, лекарства. Все пак управляващата им планета Юпитер ги е дарила с късмет , а пък другата , Нептун, им е дала океан от миролюбие, съчувствие и безкрайна любов  /Нептун е висша октава на Венера/. Риби управляват стъпалата в човешкото тяло , частта, която поема цялата му тежест. Интересно и учудващо – най-крехкият знак поема цялата физика на човека. И в това се състои силата и мъдростта на Риби – носят на гърба си безропотно и с достойнство тежестта на живота. С Риби, Юпитер и Нептун свързваме дванадесети дом на всеки хороскоп, там където са тайните, усамотението и тихото творчество, но и болници и други лечебни заведения, откъснати от действителността, затворите, центрове за защита от насилие и други подобни. Риби е последният знак от зимата, когато студът започва да отстъпва.

 В обществено-политическия живот под влиянието на този знак са организациите, свързани с хуманитарна помощ, защита на природа, животни; пострадали от природни бедствия, помощ за хора в неравностойно положение; още здравната система, химическата промишленост /химикали, лекарства, алкохол, цигари и др. подобни/; всички организации с идеална цел: религиозни общности, просветителски дружества;  идеологиите, мечтите и утопията, а в по-негативния смисъл – подвеждаща информация, тенденциозно заблуждаващи текстове и действия /говори се едно, прави се друго/. И още : рекламата, киното, телевизията, изобщо всичко, което ни откъсва от действителността и ни кара да се носим по течението, без да се съпротивляваме, дори се чувстваме добре.  Психологията е към този знак /психиатрията е към скорпион/ , както и всички вербални и невербални похвати, работещи с мека , ненатрапчива и безболезнена енергия : напр. мантри и молитви, спа процедури и други подобни. За Риби светът е вяра, надежда и любов. Ето затова престоят на Сатурн в Риби ще е като релакс , защото предходния му двегодишен период във Водолей бе белязан с  непримирим двубой с Уран в Телец. И светът „полудя“ тогава – пандемия, нови огнища на военни действия, падане на правителства /особено у нас/, народни недоволства и много неща, чиито последствия  ще оправяме в следващите години.

 Сатурн в Риби означава и бивши управляващи, потопени в задкулисие и тайни съглашения с новите такива.  И още: Сатурн не харесва стихиите вода и огън, предпочита земя и въздух, затова в следващите 5 години, докато преминава през Риби /вода/ и Овен /огън, в този знак е в падение/ ще изживеем по-скоро неприятната страна на характера му. Все пак в Риби е по-добре, отколкото в Овен . Важно е какви аспекти прави с другите планети на Небето и какви с рождените във всяка една  натална карта.

 И така, на 07.03.2023г. в 15ч и 35мин /час за София, като столица на България/ Сатурн ингресира в Риби за близо 3 години. Това е рожденият му ден за този период и картата показва, че Сатурн няма да е особено активен – няма главни аспекти с другите планети. Положителните неща са, че няма т.нар. включени знаци в домове, т.е енергията по всички теми в хороскопа ще е безпроблемна; има изключително добри аспекти с Лунните възли : тригон с ЮЛВ в Скорпион и секстил със СЛВ в Телец, който пък е в точен съвпад с Медиум цели /МС/ в Телец, най-високата точка в хороскопа. Това е много добър показател , защото Сатурн е естествен управител на този дом. СЛВ /Северен лунен възел/ винаги показва бъдещето и явно Сатурн ще работи за него. Да припомня, че Сатурн и Лунните възли са елементи на кармата. Точно в този ден  /07.03.2023 г./ Лунните възли спират в 5-ите градуси на Телец/Скорпион и ще стоят там до 09.05.2023г. Твърде показателно от страна на Вселената за това, че сме в определена точка от кармичния път на всеки човек и всяка държава. Съвпадът на МС със СЛВ показва, че сме длъжни да се стремим към бъдещето, към промяна, но ще трябва да вземем най-доброто от миналото /Сатурн в тригон с Южен лунен възел в Скорпион/. И още нещо: самата ингресия на Сатурн в Риби става по време на Пълнолуние в Дева, с пълна Луна във втори дом на хороскопа, а това означава, че емоциите ще са насочени към дребните неща от ежедневието и най-вече, свързани с личните умения и финанси на всеки човек. Освен това в тази карта Уран, царят на промените, е  в дома на Сатурн, 10-ти дом. Това отново е индиректно взаимодействие между Уран и Сатурн. За рождената карта на Сатурн в Риби могат да се кажат още много неща, но посочените са най-важните. Тъй като Риби е знак на неуловимите неща, на чисто идеалистичните, на нереалните, на утопичните, на фантазията, няма граници, няма форма, а пък Сатурн е носител на структура, кристализация, прочистване и изчистване на най-различни излишъци, подредба, ред и дисциплина.

 Затова при Сатурн в Риби можем да очакваме: излизане от твърде илюзорните ни представи за действителността; от прекомерната ни вяра в каквото и в когото и да било  /„Лозето не ще молитва, а мотика“ – една от мъдростите на българския народ/;  ще бъдем принудени под някаква форма да започнем да избираме на кого и как да помагаме; някои от мечтите и идеите ни със сигурност ще отпаднат, други ще претърпят изменения, а пък трети ще бъдат осъществени. Темите, на които е носител Сатурн ще станат малко по-лежерни, по-пластични и променливи, по-приспособими и компромисни,  някои дори по-скрити и неразбираеми  /като управлението в държавата/, ще могат да се разрешат по-спокойно костеливи проблеми, т.е проблеми, които дълго време не са намирали решение /като правителство у нас/. Ще отпаднат някои свръх задържащи и строги правила, като тези от Ковид пандемията, ще започнат стриктно да се изпълняват писани и неписани закони, особено в социалната сфера. Вероятно религиозната общност ще иска да се намеси в управлението на някои неща в държавата или пък ще й бъдат удовлетворени някои искания. Също е възможно да се узакони използването на упойващи средства с лечебна цел, както и някои „скрити“ бизнеси. Ще бъдат приети особени правила за прилагане на законите и съобразяване с желанията на мнозинството  /народа/, когато имаме добри аспекти между Сатурн в Риби и Уран в Телец. Може би в управлението ще се завърнат стари партии с нови „зарибяващи“ предложения. Плановете, направени през последните 5 години, докато Сатурн беше в своите знаци Козирог и Водолей, но неизпълнени, сега ще трябва да бъдат преработени или заличени.  Да не забравяме и факта, че от 04.02.2012г.  Нептун навлезе в своя знак Риби, като така подчерта и усили мекотата, пластичността и „мъглявината“ му.

Neptune In Pisces

 Ще излезе от Риби на 27.01.2026г., почти заедно със Сатурн, които напуска знака на 14.02.2026г. Не може всичко да се обхване в една статия, затова ще наблюдавам аспектите на Сатурн с другите бавни планети /Юпитер, Уран, Нептун и Плутон/ през тези  близо 3 години. Така Вселената ще ни подскаже  върху какво да наблегнем в социално-политическата и икономическа сфера. При взаимодействието на Сатурн с бързите планети , Слънце, Луна, Меркурий, Венера и Марс, ще следим за влияние в личен план. Първият аспект, който Сатурн в Риби прави е секстил /60 гр., с меркуриев работен характер/ с Венера в Телец от 17.03 до 21.03.2023г. Това са само четири дни , през които можем да вложим парите си в успешни начинания , да обърнем внимание на сериозните партньорски отношения /делови и лични/, да закупим нещо скъпо и ценно за нас, да решим благоприятно някакви проблеми или да потърсим подходяща консултация по интересуващи ни въпроси. Рождените планети в първите пет градуса на всеки знак ще имат шанс за това. Добър старт на Сатурн в Риби. Следващият аспект също е благоприятен , но малко по-особен : тригон  /120гр, с юпитеров характер, показващ добро стечение на обстоятелствата в социалната среда/ с Марс в Рак от 26.03 до 10.04. Казвам по-особен поради факта, че Марс в Рак е в т.нар. „падение“ и проявява повече негативите си: повишена раздразнителност, агресивност, неразбирателство, хората с пагони  /военните, Марс им е управител/ ще са готови за „старт“, активиране на крайни националистически партии и национални движения. Сатурн ще успее да го удържи тези няколко дни, т.е все пак писаните и неписани правила за поведение в напрегнати моменти ще въздействат положително. Това е важно особено за ситуацията у нас поради поредният, вероятно не последният, избор за Народно събрание /Юпитер/ на 02.04.2023г. Този тригон може да означава и управление на тези партии или пък на военни, засега миролюбиво /у нас/. Рождените планети в първите 7 градуса на земните и водните знаци ще са активирани положително. Принципно, когато имаме положителни аспекти между Марс и Сатурн, ни се дава възможност да се мобилизираме, да се вземем в ръце, да се концентрираме и да си свършим работата. По-интересни са дните след избора, когато ще се обявят резултатите, от 04.04 до 08.04, особено на 07.04 около обяд.  Меркурий в Телец в съвпад със СЛВ, Марс в Рак, Сатурн в Риби, както и  Луна в Скорпион в съвпад с ЮЛВ  /само на 07.04/ правят прекрасна конфигурация, подсказваща определена договореност между заинтересуваните страни за резултата.

Тези дни и Слънцето е съвпад с Юпитер в Овен – вървим към еднолично управление на Парламента ни  /Слънцето е Президентската институция/. Вероятно ще претърпим и смяна на самата същност на властта : Плутон във Водолей е в тау-квадратура с Лунните възли на кармата, т.е който иска да смени вида на властта ще си поеме кармичните задължения и отговорности. Рано е още за такава смяна : Плутон, който показва вида на властта, ще стои само около 2,5  месеца в новия за него знак  Водолей през 2023г. Сатурн в Риби /начина на управление на държава, корпорация и др./, обаче, е в добри аспекти към тях : вероятно ще имаме повторение на събитията от 1934-1938 г., но под някаква друга форма, не толкова драстична като преврат, напр.  „президентска република“. Но, какъвто и вид да има властта  /Плутон – еднолична или парламентарна или някаква смесена/, управлението на държавата  /Сатурн – правителство/ върви към успокояване и установяване. Тъй като у нас за сега правителството /Сатурн/ се съставя на база Парламент  /Юпитер/, то считам, че докато Юпитер е в Овен разбирателство няма да има. Следващият аспект, който Сатурн ще направи е секстил, 60 гр. с меркуриев характер /работен, даващ възможности за избор/ със самия Меркурий в Телец от 06.05 до 26.05, точен на 12.05.2023г. Продължителността е голяма поради ретроградната фаза на Меркурий в Телец. Тези двадесет дни ни предлагат добра умствена концентрация, добра преценка на действителността, сигурност в преговори и подписване на договори и документи, ползотворна работа с държавни органи и организации, особено след 15.05. Планираните бизнес пътувания ще донесат исканите резултати. В това отношение особено силни ще са дните от 11.05 до 17.05, когато Венера в Рак ще се включи активно и ще се образува изключително благоприятна конфигурация, наречена „хвърчило“  с подчертана водно-земна енергия.

Тази ситуация ще ни предложи осъществяване на отдавна желани мечти и идеи: Меркурий в съвпад със СЛВ в Телец и секстили към Венера в Рак и Сатурн в Риби , които пък са в тригон помежду си. Например : закупуване на недвижим имот на морето; пътуване по вода /екскурзия или с бизнес цел/; печеливши търговски договори, свързани с морски продукти или за обзавеждане на дом  и т.н. Длъжна съм да отбележа, че м. май няма да е спокоен : Марс и Юпитер ще са в продължителна квадратура, което предполага напрежение и нестабилност, меко казано, в международен план. Във вътрешно-политическо отношение : противоборство и несъгласие, отново меко казано, между законоподдържащите структури по Марс /полиция,армия и др. подобни/ и законодателната /парламент/ и съдебна власт , и двете по Юпитер. Това е най-вероятното време за смяна на власт чрез военни /преврат/, особено ок.21.05.2023г. – Марс вече в Лъв, Юпитер ,ингресирал на 17.05 в Телец и Плутон във Водолей от 23.03. Това е Голям квадрат в неподвижни знаци с участието на Лунните възли. Размирен период, криза, недоволство. Това не е добре за държави, в които няма стабилна власт и управление. Е, това сме ние, България. Разбира се, периодът е твърде кратък, но зареден с много негативна енергия. В личен план : може да се окаже, че някои закони ще ни възпрепятстват; или пък наличните ресурси няма да стигнат за осъществяване на големи планове, особено в корпоративния бизнес; ще има срив в банковата система или някакви временни затруднения, поради които разплащанията ще се бавят. Не е добър период за вземате и даване на кредити. Краят на м.май е твърде противоречив от астрологична гледна точка , защото на Небето има всякакви аспекти и конфигурации между планетите, като най-многобройни ще са творческите /36, 72, 108, 144 гр/. Те са с венерин характер и подсказват нетипично решаване на проблемите, т.е противоречията ще се изгладят , ако се приложат  нестандартни идеи и планове за решаването им  /Венера в Рак и Уран в Телец са в приятен работен секстил, който подпомага значително прилагането им/.

 В края на месеца Сатурн в Риби влиза в ролята на помирител, предлагайки гъвкави  инициативи по „бодливи“ проблеми, като с Юпитер в Телец  си партнират чудесно посредством секстил  /60гр./. Това означава, че най-сетне ще настъпи разбирателство между законодателните /у нас Народно събрание/ и законоизпълнителните  /Правителство/ институции.  Затова докато действа този аспект през целия м. юни трябва  да имаме вече работещи такива. Всъщност най-подходящото и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО време за съставяне на Правителство е от 21.04 до 30.04, когато Слънцето /Президентството/ в съвпад със СЛВ  в Телец е в синхрон със Сатурн в Риби и няма да се наложи формата  „президентска република“. Ако поради някакви причини не се състави , то кризата ще продължи и ще е в пика си в края на м. май : Слънце в Близнаци в квадратура със Сатурн в Риби, т.е Президентството ще пречи на Правителството. И още Юпитер в квадрат с Марс, за който вече обясних. Ако, обаче имаме вече Правителство, то тези аспекти ще са само буря в морето /Сатурн е в Риби както знаем/. Изобщо, м. април и май 2023г. ще са най-динамичните у нас по отношение на обществено-политическия живот,  а м. юни и до 10.07 ще са дни на „улягане“ и сработване на новите Парламент и Правителство /ако ги има/. И още нещо важно : квадратурите и опозициите на Сатурн с бързите планети Слънце, Луна, Меркурий, Венера и Марс в повечето случаи ще са улавяни от позитивни аспекти, като така ще се образуват конфигурации и чисто негативното проявление на Сатурн ще бъде укротявано.  Така, че изявите на Сатурн в Риби до 10.07 ще са по-скоро положителни, а това означава,че ще ни бъде позволено да приложим на практика замисленото и да осъществим желанията си в бизнеса, личната инициатива ще е реална и правилата няма да ни пречат. Особена сила за реализация от  28.05  до  10.07 ще имат рождените планети ок. 7-ми градус на водните /Риби, Рак  и Скорпион/  и земните знаци /Телец, Дева и Козирог/.

 Така стигаме до първата ретро фаза на Сатурн  /планетата се движи  „назад“/ , която е от 18.06 до 04.11.2023 г. През този период ще имаме подчертан застой в делата, като пречките ще са от държавни институции или други контролиращи и законоопазващи структури, особено при работите и делата, които Сатурн управлява /строителство, управителни съвети, правителство, професиите ,свързани с планетата, които посочих в началото на статията/. Няма да сме доволни дори от собствените си  правила на поведение, може дори да променим някои от тях ; също да се  „затворим в черупките си“ ;  да проявим повече предпазливост, неувереност, дори страх. Но, хората, родени с такъв ретрограден Сатурн може да имат успех и да не се чувстват особено засегнати. Важни са аспектите на транзитния Сатурн към наталните планети и към другите планети на Небето през този период. При позитивни  /60гр, 120гр, творчески донякъде/ ретро фазата ще ни наложи да се върнем към изоставени дела или пък кармични такива и да си ги довършим както трябва. Например : от 18.06 , когато Сатурн става ретро, но прави секстил с Юпитер в Телец, до 10.07, когато приключва този аспект можем да се опрем на стари, изпитани модели на действие, които да приложим за да постигнем целите си.  От 12.07  до  29.07  ще имаме опозиция на Марс в Дева към ретро Сатурн в Риби, точна на 20.07.2023 г.  и няма друга планета на Небето, която да разсее напрежението. Ето това е предизвикателен период , през който ще преживеем осуетяване на деловите отношения на работното място, проваляне на планове и проекти, блокира се личната инициатива  /особено за рождени планети ок. 6-ти гр. на Близнаци и Стрелец/, провалят се дори дребните неща от ежедневието. Това са дни на малшанса и липса на мобилизация за действие, ще се пречи на двигателната сила на каквото и да е /завишени повреди в двигатели/. Това е и първото негативно проявление на Сатурн в Риби. Добре е през този период да не бъдат насрочвани срещи с висшестоящи, управляващи и контролиращи органи и личности. Но пък има добра реализация за рождените планети  ок. 6-ия градус на Рак, Телец, Козирог и Скорпион. Принципно краят на м. юли ще е по-напрегнат и поради други негативни аспекти между планетите на Небето. През месеците август и септември  2023 г. ретро Сатурн ще си почива – не прави продължителни аспекти с останалите планети. Ще посоча само приятния творчески аспект квинтил /72гр. с венерин характер/ на Сатурн с Юпитер /от 05.09 и той става ретро/ в Телец от 23.08 до 03.11.2023г. , което означава два месеца приятни „творения“ на политическата сцена. Имам подозрения, че на нея ще се появят силни жени и поради дългия престой на Венера в Лъв /от 06.06 до 10.10/.

 От 13.10 до 22.10  ретро Сатурн е в благоприятен тригон /120гр. с юпитеров ефект/ с Марс, който вече е в своя знак Скорпион. Ето това вече е добро взаимодействие между двете планети, макар,че Марс е настроен за скрити, подмолни и не съвсем ясни действия. Все пак най-силната енергия на Скорпион и най-меката на Риби ще бъдат обединени и ще използваме силата на Марс, за да активираме ретро Сатурн и да свършим успешно някои дела. Това е време за добра организация, за концентрация и подготовка за по-дългосрочни програми. Това, че Сатурн е ретро може малко да забави реализацията. На 04.11.2023 г. той става отново директен в 1-ия градус на Риби и неговите теми започват да се връщат в добрия ритъм на работа, т.е планирането ще е както го искаме, ще се възобновят   ползотворните отношения със законоизпълняващи структури, ще върнем увереността и убеждението, че сме на прав път. Само в края на месеца Марс, вече в Стрелец , може да създаде проблеми и да разбие идилията на реда, дисциплината, управлението, планове и проекти, но те ще са за кратко, от 25.11 до 03.12.2023г.  Новата година ще посрещнем с приятен секстил между Юпитер в Телец и Сатурн, продължаващ до 24.03.2024г. и кратък неприятен квадрат между Венера в Стрелец и Сатурн в Риби от 29.12.2023г.  до  06.01.2024г. Всъщност тези три планети са в конфигурация до 06.01, която показва, че по темите на Венера ще трябва да се съобразяваме със социалната среда, т.е може да сме далеч от близки хора, които обичаме; или пък във финансово отношение няма да сме на нивото, което искаме. Ето така ще приключим 2023г. по отношение действието на Сатурн в Риби – ненатрапчиво и положително като цяло.

 В началото на 2024г. Сатурн ще повтори някои от аспектите си от 2023г. и е добре, че са позитивните с Юпитер  60гр. и с Уран творчески 72 гр. Това означава, че положението в социално-политическата среда ще продължи да се подобрява и ще се успокои, макар, че вида на властта все още ще е проблемна . Тази тема е на  Плутон, който отново ще навлезе във Водолей на 21.01.2024 г, после  ще се върне за последен път в Козирог на 03.09.2024г и накрая отново ще ингресира окончателно във Водолей на 20.11.2024. Затова ще имаме разногласия по върховенството, т.е.  по вида на властта, дали да е еднолична под някаква форма /Козирог/ или отново да е власт на народа /по Водолей/. Докато Плутон е в Козирог принципно властта, скрита или открита, е  еднолична. В България беше прикрита еднолична власт. Освен това членуваме в ЕС, нямаме самостоятелна политика, икономика и т.н., т.е изпълняваме нечии предписания , нечий план за развитие  на собствената ни държава, който се оказа, че в повечето случаи е в противоречие с желанието на българския народ. Никой от управляващите до сега не смее да направи референдум, но това е за Плутон. Настоящата статия е за Сатурн –  начина на управление, правилата за прилагане на законите, действащи в момента. Сатурн започва добре и 2024г., особено в периода от 05.01 до 16.01, когато Марс в Козирог /в екзалтация, проявява максимално позитивните си качества/ , Сатурн в Риби и Юпитер в Телец са в изключително позитивна конфигурация, подкрепяща бизнеса и реализацията на подходящи проекти. Всъщност Сатурновите дейности са или благоприятни или са в покой /Сатурн не прави главни аспекти с другите бавни планети/ до 28.07. 2024г. Ето още половин година добра за реализация, за избистряне на планове, за поставяне на по-дългосрочни проекти, за внасяне на положителен ред и дисциплина там, където трябва. Всъщност, от  07.03.2023г.  до  28.07.2024 г. е периодът на благоприятното действие на Сатурн в Риби и трябва да го използваме максимално, за да поставим стабилно начало на своите идеи, бизнес, на делата, от които очакваме качествена реализация, добри приходи и дългосрочно действие. От 28.07.2024г., когато е стартът на първата квадратура на Сатурн с Юпитер, който вече е в Близнаци, в заточение и проявява по-скоро негативните си характеристики, като свръхразширение и раздуване, започва ограничителното действие на Сатурн в Риби.

Този аспект показва срив преди всичко в работа и бизнес, финансови ограничения и буксуване /задълбочаване на стагнация и криза/, това е и аспект на длъжници , някои  няма да могат да обслужват кредитите си и така ще закъсат кредитодателите: банки, сдружения за бързи кредити и други подобни. Възможни са и сблъсъци между законодателните  /Юпитер/ и законоизпълнителите  /Сатурн/ органи в държава, корпорация и др. Особено опасен период е от 10.08.2024г.  до  26.08.2024г, когато Марс ще направи съвпад с Юпитер в Близнаци. Т.е репресивните органи, хората с пагони и с оръжие, заедно със съдебната система /Юпитер/ ще се опитат да разклатят крехкия ред, установил се преди една година. И вероятно у нас пак ще имаме промени в политическата обстановка, пак финансите няма да достигат, отново несъгласия и брожение сред хората. Ще посоча датата 21.08.2024г., това е най-силният момент за размирици, когато и Венера в Дева  /в падение/ ще вземе участие с негативни, ограничаващи въздействия. Затова м. август 2024г. няма да е спокоен, средата на лятото ще се окаже динамично и стресиращо. Следващият период на квадратурата между Сатурн в Риби и Юпитер в Близнаци е от 24.11.2024г.  до 23.01.2025г., като точната е на 25.12.2024г.  Най-интересна е последната квадратура между тях от 15.05.2025г.  до  11.07.2025г., защото на 25.05.2025г. Сатурн за първи път ще премине в Овен  до 01.09.2025г, където е в т. нар. „падение“ и ще прояви максимално негативните си характеристики – стагнация, ограничения, свиване на потреблението и финансите, застопоряване на започнали проекти и т.н. Изобщо ще слага „прът в колелата“ на всяка инициатива, на всеки порив за действие, на всяко ново начало. На 09.06.2025г.  Юпитер също ще ингресира в нов знак, Рак, където е в екзалтация и ще прояви най-добрите си черти : развитие, разширение и разрастване, добро стечение на обстоятелствата, късмет, пътувания, просперитет на хората, материални блага и т.н. Това е и най-лошият период за прилагане  еднолична власт, ако сме си докарали тази напаст на главата.

Сатурн в Овен е олицетворение на това, един човек да държи правилата за управление на каквото и да било : държава, град, корпорация, предприятие, семейство и др. Юпитер създава законите, но Сатурн ги прилага и управлява  /създава правила за приложение на закона/. Понякога правилата за прилагане на определен закон са така йезуитски направени, че се променя самата същност на закона.

  Затова Сатурн в Овен е опасен при негативни аспекти и затова 2025г.  ще е драматична по отношение на политическия живот, не само у нас. Още един интересен факт: докато е в Овен , Сатурн ще е в съвпад с Нептун, и секстили /60гр.,работен аспект/ с Плутон във Водолей и с Уран в Близнаци. Така, квадратурата Сатурн/Юпитер ще е обвързана в конфигурация, негативното й въздействие ще е усвоено и сведено да минимум. През м. юли и август на 2025г. за пръв път Сатурн ще е в Овен, Уран ще е в Близнаци, Нептун също ще е за първи път в Овен и  Плутон окончателно вече е във Водолей. Всички тежки планети /без Плутон/ ще сменят за малко земно-водната енергия с огнено-въздушна. Това означава  преминаване от пасивност към активност, от натрупване към раздаване, от материалното към духовното , от затвореност към общуване и др. Все пак докато всички не преминат окончателно в новите знаци  ще имаме колебания, нестабилност, сътресения в обществото, особено където от години няма еднозначност в политическата обстановка. Така от 28.07.2024г до 11.07.2025г., под въздействието на квадратурата Сатурн/Юпитер ще имаме неприятности, меко казано, с бизнеса, с финансите, с държавните институции, с поставяне начало на каквото и да било. През посочения по-горе период ще имаме „прозорец“ , през който трябва да направим първите стъпки по проектите си, за да бъдат печеливши и такива, каквито ги искаме. Това е времето след  01.03.2025г. до 23.09.2025 г. , когато Сатурн и Уран ще правят секстил помежду си и така ще имаме възможност за избор на варианти за действие. Затова по-неприятното въздействие на квадратурата Сатурн/Юпитер ще е от 28.07.2024г.  до  01.03.2025г. Това са 7 месеца на зацикляне, буксуване и дори спиране на бизнеси, проблеми в управителните органи и организации, намаляване на приходите, увеличаване на разходите, нестабилност в политическо отношение. На лично ниво : социалната среда е  неподходяща за стартиране или разширение на личен бизнес, пътуванията и преговорите няма да носят искания резултат, ще сме ограничени и възпрепятствани в действията си. Кооперирането между фирми, с цел оцеляване  на пазара и спиране на негативните процеси ще е успешно след 01.03.2025г.

И още нещо изключително важно от кармична гледна точка: от 15.03.2025г.  до  25.05.2025г.  Северният лунен възел  /СЛВ/ ще е в съвпад със Сатурн в Риби, точен на 21.04. Това са около 70 дни , през които начертаните планове и взетите решения ще са с дългосрочен характер. Така, че най-доброто време за плодотворни действия ще е от 15.03 до 25.05.2025г. Първото появяване на Сатурн в Овен на 25.05.2025г. ще е съпроводено с повече позитивни аспекти: съвпад с Нептун, секстили с Плутон във Водолей и Уран в  Телец/Близнаци и един негативен: квадратура с Юпитер в Близнаци/Рак. Така,че предизвикателния нрав на Сатурн в този първи преход от Риби в Овен ще е овладян и няма да изпитаме напълно възпиращото му действие. Дори, след като отпадне квадратурата му с Юпитер на 11.07.2025г., ще настъпят около 2 месеца еуфория, подем, живителна промяна в социално-политическата сфера. Сатурн ще се върне отново в Риби на 01.09.2025г., за да приключи с някои задачи по възпитанието на знака и структурирането на безграничната му енергия. Нептун ще го следва смирено и на 22.10.2025г. също ще се върне в своите води – Риби. Сатурн ще преживее последните 5,5 месеца в Риби спокойно, лежерно, без дълги сътресения и борби, дори ще завърши престоя си в този знак учудващо успешно. От 03.10.2025г. до 31.12.2025г.  Сатурн в съвпад с Нептун прави прекрасен тригон с Юпитер в Рак и това ще се изрази в успокояване на социално-икономическата обстановка, в просперитет и подсигуряване на устойчиви планове за развитие, но сякаш  малко като недогледани добре, повече в сферата на  желаното  /Сатурн в съвпад с Нептун може да ни даде илюзорни и неточни  представи за действителността, а може и целенасочено „подхлъзване“  и  пренасочване на вниманието/.

Добри поправки, изменения с поглед в бъдещето ще могат да се направят от 08.11.2025г, когато Уран ще се върне в Телец за последно. Така м. ноември и  декември 2025г. ще се окажат  извънредно полезни за предприемчивите, отговорните и изобретателните. Тази ситуация ще се запази до  14.02.2026г., когато Сатурн окончателно ще премине в Овен, където от 27.01.2026г. окончателно е Нептун. Всъщност точният съвпад Нептун/Сатурн е в Овен и не е предмет на тази статия. От всичко казано дотук, считам, че тригодишният престой на Сатурн в Риби ще е ползотворен, полезен, ще ни научи да не вярваме на всичко, да избираме правилно на кого и как да помагаме, да не сме толкова „стегнати“, да канализираме и оползотворим идеите си, да проверяваме казаното и написаното, да изчистим вярата, надеждата и любовта си от прекаляване. В обществения живот Сатурн в Риби някак ще притъпи остротата на правилата, ще сме по-приемащи за различните, може да се узаконят някои неща, свързани с опиати  или  „скрити“ бизнеси. Но пък и ще е по-лесно да се приложи някаква незабележима матрица в управлението и така да се прокарат тихо и кротко някакви правила, чиито негативен резултат ще усетим при Сатурн в Овен.  Добре е, че докато Сатурн е в Риби, неговите аспекти с другите тежки планети  /Юпитер, Уран, Нептун и Плутон/ са позитивни. Изключение прави само периодът от  28.07.2024г до 01.03.2025г. когато Юпитер и Сатурн са в квадратура, която не е вкарана в позитивна конфигурация и това е най-стресиращото време в обществено-политическия живот по принцип. Разбира се, когато бързите планети  /Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс/ преминават през Близнаци, Дева и Стрелец ще имаме малки периоди на лични проблеми, свързани с изявата, емоционални депресии, дезориентираност, липса на последователност, ще губим пътя си и ще променяме временно личните си правила за устойчивост. Но, когато преминават през Рак и Скорпион ще имаме възможност да се мобилизираме, да свършим повече работа, да изпълним добре дадени обещания, чисто емоционално и интуитивно да намерим правилната посока. Ще отбележа любопитния тригон на Марс в Рак /ще стои в знака по-дълго поради ретро фаза/ към Сатурн в Риби през м. февруари, март и до 18.04. 2025г.

Марс в Рак не е добре поставен, в падение е, и проявява преимуществено негативните си черти : агресия, невъздържаност, провокативност. В обществено-политическия живот се активират крайни националистически партии и движения, принципно са застрашени суверенитета и териториалната цялост на държави, репресивният апарат /полиция, армия и други подобни/ се активира и е готов за старт, възможни са нови военни огнища по света. Затова Сатурн в Риби е призован да го удържи през посочения по-горе период с примамливи обещания за ред и дисциплина. С други думи , възможно е законоизпълнителната власт /правителство и  други държавни институции/ да съгласува общи действия със законоопазващата власт  /хора с пагони и оръжие/. Може да се наложи да се прибегне към мобилизация на военния ни потенциал или пък военните да получат това, което искат. Интересен период е от 30.03.2025г.  до  19.04.2025г., когато в Риби ще има съвпад на Сатурн, Венера, Меркурий и СЛВ  ок. 25-ия градус на знака /в близост е и Нептун, но в 1-ви гр. на Овен/, Уран ще е в 25-ти градус на Телец,  Марс ще е ок. 25 гр. на Рак и ЮЛВ е в 27-ми гр. на Скорпион. Това са особени дни на кармична ситуация , при която някъде /вероятно на остров/ ще се водят тайни преговори за бъдещето, за нови правила в обществото, за налагане на нов световен ред, без война. За съжаление, дните от 20.04.2025г.  до  ок. 09.05.2025г.  показват военно напрежение: бавен Марс в Лъв предизвиква Плутон във Водолей . Все пак може и да се разминем с глобална война, защото Нептун в Овен прави добри аспекти с посочените две планети. Но всичко отново ще е от позицията на по-силния във военно отношение: Марс е управител на Нептун. Всъщност градусите от 27-ми на Риби до 3-ти на Овен са краят и началото, слети в едно. И когато в този диапазон се намират повече планети се случват събития, които определят съдбата на повечето хора, в случая бих казала на Човечеството , поради съвпада на СЛВ със Сатурн, точен на 19.04.2025г.  Затова пролетта и лятото на 2025 г. ще са динамични, провокативни, ще променяме често отношението си към случващото се у нас и в световен мащаб.

 На 26.05.2025г. Сатурн ще навлезе за първи път в Овен, където не е добре поставен и вече писах за това. Все пак престоят му в този знак е в съвпад с Нептун, така,че „рибешкото“ влияние няма да бъде прекратено изцяло. Въпреки това отново няма да сме доволни от управлението на държавата, отново ще искаме промяна на правилата и отново няма да сме спокойни. Някакво равновесие ще имаме през м. 11-ти  и 12-ти 2025г.  и  01.2026г. На 14.02.2026г. Сатурн преминава окончателно в Овен. Сатурн в Риби ще е добре за рождените  планети в Телец, Рак, Скорпион и Козирог, които ще получат подкрепа за сериозна изява в социалната среда и в професионално отношение. За наталните планети в Риби въздействието ще се сведе до намаляване на неперспективните идеи, редуциране на прекалените разходи както на материални ресурси, така и на илюзиите и безпочвените мечти. Разбира се Сатурн в Риби не е толкова безкомпромисен, както беше в собствените си знаци Козирог и Водолей.  За рождените планети в Близнаци, Стрелец  и Дева влиянието на Сатурн в Риби  ще е по- стресиращо  и ще се изразява в блокаж и буксуване, няма да има условия за развитие по темите на съответната планета. Обаче, ВИНАГИ трябва да гледаме как този Сатурн е аспектиран от други планети на Небето в даден момент. Ако самият той е с положителни аспекти, но квадратира или е в опозиция с наша рождена планета, значи е дошъл момент, когато трябва да понесем несгодите, но без отчаяние. ВИНАГИ трябва да разглеждаме цялата картина, а не само части от нея. Разбира се, задържащото и отрязващото, а може би и отрезвяващото му влияние не е за подценяване и трудно се издържа. Всъщност зависи и от възрастта на човека: по-младите хора не харесват да бъдат ограничавани, да са възпрепятствани в реализацията си, да се подчиняват и съобразяват с повечето правила. Затова при хората до около  45 години въздействието на Сатурн ще бъде възприемано негативно. При по-възрастните, особено след 60-тата година влиянието на Сатурн се приема по-спокойно. И така, трите години на престой на Сатурн в Риби , от 07.03.2023г до 14.02.2026г.,  не са „страшни“, поради това, че той не прави негативни аспекти с другите тежки планети: Юпитер, Уран, Нептун и Плутон. Това означава, че тотални кризи, вероятно и световна война, няма да имаме. Ще продължим да оправяме последствията от двегодишната квадратура на Сатурн във Водолей с Уран в Телец, предизвикала тотални промени във всички направления на живота ни.

 Така, че Сатурн в Риби ще е като спа-процедура за релакс. Единственият период на  негативно влияние ще е от 28.07.2024г. до 11.07.2025г. /с малки прекъсвания/ при квадратурата на Сатурн с Юпитер. Това ще е време на стагнация, невървеж, фалити и финансов колапс, много приказки, малко работа. Има и кратки периоди, през които това отрицателно влияние ще бъде „улавяно“ от други планети и включвано в конфигурации, като така силата му ще бъде намалена. Разбира се, ще имаме принципно проблеми и при трите му  ретроградни  фази : от 18.06.2023г.  до  04.11.2023г;  от  30.06.2024г до 16.11.2024г.;  от  13.07.2025г. до 28.11.2025г /ще бъде за малко в Овен/. Но това се случва всяка година и различното сега е, че не прави провокативни аспекти по време на тези фази. Изключение ще бъде от 28.07.2024г до 16.11.2024г., когато ще е и ретрограден и в квадратура с Юпитер. Ето това са най-проблемните 4 месеца през целия близо тригодишен престой на Сатурн в Риби и точно тогава може отново да преживеем смяна на правителство и власт у нас, отново да се борим за левчето  /“лъвчето“/ като национална парична единица, отново да бъдем свидетели на противопоставяне на държавните институции и др. подобни неща. Ето и няколко периода, през които ще имаме възможност за избор и безпрепятствена реализация: 28.02.2025г.  до  25.09.2025г.; 14.12.2025г. до 21.02.2026г., когато Сатурн и Уран ще  са в работен аспект секстил  /60гр./, точен на 05.04.2025г.  Затова считам, че 2025г. ще бъде като повратен момент за поправка и успокояване на ситуацията, предизвикана от квадратурата между тези две планети през 2020/2022 г.  Хората, родени със Сатурн в Риби ще преживеят т. нар. „възвръщане“ на планетата, като така ще им постави нови задачи за следващите близо 30 години. От всичко написано до тук, считам, че при Сатурн в Риби ще ни е по-леко и лесно да реагираме на неизбежните промени в социалната среда. Всички планети ,преминаващи през знака Риби придобиват спокойния, пластичен и примамлив негов характер, дори и коравия и безкомпромисен Сатурн. Просто ще си отдъхнем от непрекъснатите през последните две години забрани, налагани чрез принуда по административен начин, точно по значението на Сатурн. Опасността идва от това, че е възможно да бъдат прокарани и правила, които да ни се струват добри, а по-късно да се окажат твърде йезуитски, т.е. със скрити намерения.

Е, не може всичко да е идеално : Риби са вода, Сатурн е камък. И ще стане като в природата : при дълго стоене във водата острите ръбове на камъка се изглаждат и така ще се полират в някаква степен крайностите в характера на планетата. Каквото и да стане, пак ще е по-добре от ситуациите от предходните две години. Затова престоят на Сатурн в Риби е знак да престанем да чакаме, вярваме и блуждаем в облаците , а да се захванем за работа: и още веднъж  „Лозето не ще молитва, а мотика“, както добре го е казал българският народ.