ЮПИТЕР  В  БЛИЗНАЦИ  ОТ  МАЙ  2024г  ДО ЮНИ  2025г

20.05.2024

Изтичат последните дни на Юпитер в Телец – най-голямата планета от Слънчевата система в най-прекрасния знак, управляван от Венера. Където е Юпитер, там е рогът на изобилието: и на позитиви и на негативи. Рождените планети в земя (Телец, Дева и Козирог) и във вода (Рак и Риби) получиха достатъчно енергия за разширение и безпроблемно развитие на собствените възможности. Тези в Лъв, Скорпион и Водолей бяха подканени за действие със сила, която предизвиква противоречия, единоборства и препяствия. В следствие на това резултатът беше не точно желания, но се оказа приемлив и подлежащ на корекция в желаната посока в следващата една година. Юпитер не харесва стихиите въздух и земя, предпочита огън и вода. Но в знаците на Венера, Телец и Везни, е склонен да прояви щедростта си .

ЮПИТЕР е планета с подчертано мъжки огнено-воден характер, управлява знаците Стрелец и Риби, където изразява най-пълноценно своята същност; заточение в Близнаци и Дева: не може да развие напълно своя потенциал; екзалтация в Рак: при определени моментни условия надхвърля своите възможности; падение в Козирог: обикновено изразява по-отчетливо негативите си. Юпитер е най-голямата планета в нашата слънчева система и обикаля целия зодиак за 12 години, като стои в един знак около една година. Свързва се с развитието по хоризонтала, експанзията и разширението (раздуването), късмета (наричан е Голямото щастие, малкото е Венера), благодетел и изпълнител на всички желания, авторитет, уважение, нови възможности и перспектива, материални и нематериални блага. Управлява също висшето образование, външно-икономическите отношения и търговия, международния туризъм, правото и съдебната власт, създаването на закони, печатните издания и много други неща – благотворителност, протекция, филантропия, милосърдие. Влизаме в неговата енергия, когато искаме да разширим някаква дейност, да пътуваме зад граница, да учим нещо различно и извън някакъв план – обикновено духовни науки или развиващи светогледа, морала и ценностната система. Разбира се има и негативи, но те са по-скоро с възпитателна цел: да ни научи, че и от много боли глава – разточителност, себенадценяване, надменност, фанатизъм, неумереност и прекаляване. Професии – юрист, едър търговец, преподавател, пътешественик и изследовател, философ, икономист, финансист. Управлява черния дроб, апетита. Число – 3; цвят – светло син; метал – калай; камък –  кехлибар; ден – четвъртък, ретрограден е веднъж в годината за около 4 месеца. Естествен управител на 9-ти и 12-ти дом във всеки хороскоп. В обществения живот Юпитер показва нивото на висшето образование и научния потенциал в дадена държава; същността и продуктивността на законодателната система (у нас – народното събрание) и на правораздавателната – съдебната власт; печатна индустрия; някои финансови предприятия и обединения (по-малки от банка, напр. взаимоспомагателни каси, бързи кредити) и т.н.

 БЛИЗНАЦИ е третият зодиакален знак – въздушен, подвижен, мъжки, с управител Меркурий. Най-интелигентните, любознателни, отворени за общуване и поемане на голям обем информация, ясна мисъл, наблюдателни, бързо схващат, комбинативни, адаптивни, пътешественици, хора с много лица. Те са като ходещи енциклопедии. Ако имате приятел Близнак – не ви трябва Гугъл. Но могат да бъдат и повърхностни, непостоянни, лекомислени, склонни към лицемерие и непочтителност, не може да се разчита на тях , безотговорност, липса на емоционалност и емпатия. Това е знакът на най-бързата промяна, имат много таланти, неуловими като характери, и сякаш въплащават в себе си много личности. Вербалната комуникация и комбинативното мислене са извор на енергия за тях. Ровенето в Интернет е тяхната стихия и когато случайно нямат информация по дадена тема, знаят от къде и как да я получат. За Близнаците е почти невъзможно да пазят тайни, те ще се разболеят, ако не споделят. Те лесно създават връзки, но и лесно ги прекъсват, ако отсрещната страна не е на тяхното интелектуално ниво и нямат какво да си кажат. Много добре усвояват чужди езици, не рядко са полиглоти и с няколко висши образования. Почти цял живот учат нещо и винаги са жадни за знания, често в съвсем различни направления. Всички професии, свързани с информация, писане, четене, обучение, разказване им прилягат, също търговия, туризъм, консултации, посредничество, ПиАр и др. Близнаци и Меркурий свързваме с трети дом в хороскопа. В обществения живот знакът и планетата показват нивото на начална и средна образователна система; всички институции, които се занимават с разпространене на знания и информация (училища, библиотеки, читалища, центрове за обучение и др.); книгоразпространение – книжарници, ежедневен печат – вестници, списания и др; начин на общуване между хората, като част от народопсихологията и темперамента (манталитета) на един народ в една държава; състоянието на сухопътната  мрежа (без ж.п.транспорт) и интензивност на логистиката и др.

И така – на 26.05.2024г. в 2ч и 15мин за София, Юпитер ингресира в  знака Близнаци, където е със статут “заточение”: намира се в опозиция на своя знак Стрелец. Аз ще добавя, че е и в квадратура ( 90 гр.) на другия свой знак Риби. Юпитер управлява тези два знака, както посочих по-горе. Тоест, в Близнаци не може да прояви напълно позитивната страна на своето въздействие, особено при негативни аспекти с други планети. Но пък знакът принадлежи към четворката на подвижните: Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. Подвижността е вид качество, което придава на планетите, преминаващи през тях, супер бързина; лесна приспособимост към промените, т.е безболезнена адаптация; не задържат дадена ситуация и успешно преминават от едно състояние в друго. Близнаци е стихия въздух, която го прави най-подвижния от подвижните (най-неподвижния от посочените по-горе четири знака е Дева, земя). Затова знакът не дава време за някакво по-продължително развитие по темите на съответната планета, попаднала в него. А пък Юпитер харесва обратното – обича да се разпростира “надлъж и нашир”, както казваме ние, българите. Затова при Юпитер в Близнаци ще очакваме по-скоро раздуване и надскачане на възможностите, както и неправилно оценяване на случващото се в социалната среда, в държавните институции, занимаващи се с външна търговия и отношения и правната система, особено при предизвикателни аспекти към планетата (основно опозиция и квадратура).

 Но пък желанието за образование ще се повиши, ще „изскочат“ в социума млади, амбициозни и нахъсани хора. Висшето образование като бизнес ще се разшири, но дали ще е ефективно е друга тема. Докато пишех темата преподавателите във ВУЗ-овете вече поискаха повишение на заплатите (Венера съвпад с Юпитер). Рождените карти на предходните две ингресии на Юпитер в Близнаци през 2000г. и 2012г. са с преобладаващо напрегнати аспекти. През тази, 2024-та година, преминаването на планетата в знака  е с положителни аспекти: съвпад с Венера и Слънцето, секстил с Нептун в 30-ия градус на Риби и тригон с ретро Плутон във Водолей. Това е идеален момент за позитивни международни връзки и бизнес, за подобряване на междусъседски отношения както на държавно, така и на лично ниво. Засяга големи корпорации и агенции за туризъм, производство на системи и уреди за комуникации, вероятно ще имаме иновации в използването на въздуха като източник на енергия, също нов начин за обучение и придобиване на знания и др. За съжаление продължителността на това взаимодействие е твърде кратка, от 14.05  до  18.06.2024г. Ретроградността на Плутон от 03.05 ще бъде пречка за бързото внедряване на изобретенията и новостите, поради липса на достатъчно финансиране или неправилни решения на “върховната” власт (ретро Плутон; за нас е ЕС). Но все пак двете планети ще подпомогнат през този период разговорите и договорите на високо международно ниво. Особено силни дни за това ще са  от  03.06 до 08.06.2024г., когато към Юпитер ще се присъедини и Меркурий. Рождените планети ок. 4-ти градус на Близнаци, Везни и Водолей ще имат „зелена светлина“ за позитивна изява през тези 30 дни. Такъв въздушен тригон между Юпитер и Плутон скоро няма да има, затова е добре да използваме посочения по-горе период за сключване на договори и съглашения, които биха ни донесли желаните финансови приходи. Съвпадът на Юпитер със Слънцето и Венера в Близнаци, както и работният секстил с Нептун,  ни дават възможност за смели инвестиции в образование, пътуване, преместване, нови контакти и комуникации с хора с близки интереси, продуктивно представяне на личните таланти, творческата същност и интелигентност, както и бизнес с преподаване, организиране на курсове, издаване на книги и отделни разработки по определени теми, впускане в необятната страна на театъра, киното, фотографията, танца, рисуването, дизайна и т.н. Всичко това е добро и ентусиазиращо, но няма да е особено лесно, защото основният аспект на Юпитер в Близнаци ще е квадратура към  Сатурн в Риби. Това взаимодействие означава пречки от законоизпълняващи държавни органи (напр. министерства, общини, институции, издаващи разрешителни и други подобни), препяствия от писани и неписани правила в социалната среда и т.н.

Изощо ще имаме “прът в колелата” и ще трябва да полагаме повече усилия, за да осъществим намеренията си. Добре е, че този аспект ще се изявява на “пулсации”. Тоест ще имаме кратки периоди, през които и други планети ще се присъединяват към горепосочения аспект, като така ще се образуват конфигурации. Те могат да бъдат както позитивни (разсейващи напрежението), така и негативни (усилващи това взаимодействие). Първият напрегнат период ще е от 29.07 до 16.09.2024г., като с особена сила ще е от 10.08 до 25.08.2024г. Тогава към Юпитер в Близнаци ще се присъедини Марс и двете планети ще са в интелектуален съюз за близък бой (квадратура) с ретро Сатурн в Риби. Вероятно ще има атака на нови добри юридически и финансови решения на млади хора  към остарели и вечно изплъзващи се закостенели управленски и административни структури. Започва напрежение между законодателните (Юпитер) и законоизпълнителните (Сатурн) органи във всички държави и организации. Още по-настървено ще стане когато и Венера в Дева ще се включи в ситуацията от 14.08 до 24.08 (изправя се срещу Сатурн в Риби). Образува се напрегната конфигурация тау-квадратура с връх съвпада Юпитер/Марс. Венера в Дева – няма пари, има стагнация, недостиг на средства, всичко е колкото да стигне за минималното съществуване. Това са десет дни за фалити, масово напускане на работа по една или друга причина, недоволства (меко казано), стачки, особено в транспорта и учебните заведения,  липса на ресурси за бизнеса, забавяне на плащания и  други негативи.  При съвпада на Юпитер с Марс може да има съюзяване на правораздаващата система (парламент, съдебни институции и подобни) със законоопазващата (армия, полиция и всички с пагони и оръжие), както и активно участие на интелигенцията и новосформирани организации, против (квадратура) закостенели законоизпълнителни държавни органи (правителство и негови подразделения) или принципно остарели форми на управление (ретро Сатурн). Може отново да се окажем без правителство. Това важи и за други държави с нестабилно управление. Същото се отнася и за големи международни организации и корпорации. Самият съвпад на Юпитер с Марс е позитивен, дава разширение на бизнеса и добрите контакти, на пътуванията, на обучението, на спорта, на спокойствието в социалната среда и нейното благоприятно обновление.

 Но квадратурата със Сатурн показва срив преди всичко в работа, финансови ограничения и буксуване, задълбочаване на стагнация и криза. Това е и аспект на длъжници: някои  хора и компании няма да могат да обслужват кредитите си и така ще “закъсат” кредитодателите – банки, сдружения за бързи кредити и други подобни. Затова м.август 2024г. ще се окаже размирен в обществен план, а в личен – твърде “бохемски” във финансите (ще изхарчим и заделените пари за ненужни за момента удоволствия) и любовта (създаване на неподходящи нови връзки). Това положение на неприятности, напрежение, спад и нереализация ще се засилва периодично до края на 2024г., когато преминават транзитни планети през Дева и Стрелец: Слънце, Меркурий, Венера и за 2/3 дни Луната.  Негативите ще се разсейват, т.е ще намаляват само интензивността си, но не и същността си, когато имаме планети в Лъв, Везни, Скорпион и Козирог. Кои ще са тези периоди ще може да прочетете в текущите прогнози в  “Блок” на този сайт. Вторият период на квадратурата Юпитер/Сатурн ще е от 27.11.2024г до 23.01.2025г, точна на 25.12.2024г, като Юпитер ще е ретрограден. Тази ретроградност ще задълбочи още повече невървежа, липсата на късмет и добро стечение на обстоятелствата; финансите съвсем замират, не е време за теглене и даване на кредити, както и за старт на скъпи бизнеси, от които очакваме голяма възвращаемост; ще се върнат стари юридически нерешени дела, като не е добре да се започват нови такива. Изобщо темите на Юпитер ще са подложени на преразглеждане под непрекъсната атака от правила, закони и задължащи развитието неща (квадрат със Сатурн). Кулминация на напрежението ще е през м.декември (в началото и края му), защото през това време Меркурий в Стрелец ще прави своята последна за годината ретро фаза. Така ще застане три пъти в опозиция на ретро Юпитер в Близнаци и в квадрат към Сатурн в Риби. Образува се негативна конфигурация тау-квадратура с връх Сатурн. Това означава пълно неразбирателство, няма “чуваемост”, т.е комуникацията е твърде индивидуална и егоистична: всеки ще иска да наложи своите разбирания и идеи, без да се съобразява с останалите мнения; ще бъдат отхвърлени добри планове за реализация; тотално неразбирателство между държавните институции за управление; ще се изопачават думи на който като му харесва; ще се крият или губят документи.

Няма да се осъществяват пътувания; бизнес отношенията ще се променят, като се  ориентират към противоречия и несъгласия; много вече подписани договори ще бъдат прекъснати или застопорени; не е подходящ период за явяване на конкурси, събеседвания, подаване на документи за нова работа. В личната изява ще имаме проблеми, особено от 04.12 до 13.12.2024г, затова не е добре да се явяваме пред публика, пред жури или пред някакви комисии, които да ни оценяват. Напр. шофьорски изпити ще завършат с провал.  Поради тази планетна обстановка на Небето месец  декември 2024г. е за почивка от делови задачи и задължения. Направи ми впечатление, че периодите на действие на квадратурата Юпитер/Сатурн през 2024г. съвпадат с време за радост, отпускане на душата, настройване за празнуване, а не за работа: през лятото и през м. декември, когато очакваме Коледа и Нова година. Така, че може би Вселената ще ни помогне да преодолеем чисто емоционално тези периоди. Все пак, мисля, че краят на 2024г. ще е по-интензивен, динамичен и ще е добре да оставим нещата да почиват, защото Юпитер е и в квадратура със Сатурн и е ретрограден, т.е двойно негативен. Вероятно социалната среда ще е доста неспокойна, което ще се отрази на всеки човек. Разбира се, ще има и хора, които ще се възползват от неуредиците и нестабилната среда, но всичко зависи от рождената карта. Напр. натални планети около 14-ти гр. на Лъв, Везни, Водолей, Овен, Телец, Рак, Скорпион и Козирог ще имат мощен двигател за изява. Третият и последен период на квадратурата Юпитер в Близнаци/Сатурн в Риби е от 14.05.2025г до 25.05.2025г., твърде кратка и няма точен аспект в тези знаци. Това е така, защото на 25.05.2025г Сатурн преминава за първи път в Овен, а пък на 09.06.2025г. Юпитер ингресира в Рак. Така точната квадратура между планетите на 15.06.2025г е вече в нови знаци и не е предмет на тази статия. Само ще кажа, че Юпитер в Рак е в екзалтация, а Сатурн в Овен е в падение, затова силата на Юпитер вече превъзхожда тази на Сатурн. Освен това последната квадратура Юпитер/Сатурн в Близнаци/Риби ще е “разбита” от Уран в Телец, който ще прави секстил със Сатурн и полусекстил с Юпитер (благоприятни аспекти). Затова действието й ще е с малка сила, сякаш като ехо от предходите негативи. Така приключва престоя на Юпитер в Близнаци, който няма да е от лесните.

 Но въпреки това Юпитер, като добър благодетел, ще даде своята щедрост под някаква форма в перодите, когато е свободен от хватката на Сатурн. Как ще се отрази това в рождената карта на всеки от нас зависи в кой натален дом ще бъде:

– в първи (през Асцедента) – стимул за нови неща в живота, за които нативът ще прояви инициатива, напр. подобрение на материалното състояние, пътуване зад граница; повишава самооценката; контакти с чужбина и чужденци; изобщо изпълнява лични желания;

– във втори – нови източници на доходи, нова работа; нативът може да открие свои таланти и да ги развие;

– в трети – идеална ситуация за обучение, дипломиране, старт на курсове; повече кратки пътувания в страната, както и преместване по дом; полезни интелектуални запознанства; мисълта става по-етична и по-обективна;

– в четвърти (през Имум цели) – придобивки на недвижимост, наследства, подобрения у дома; нов човек във фамилията и семейството – може брак на дете или раждане на дете; успокоение на душата;

– в пети – творческа активност; късмет в хазарт; подобрение в личен бизнес; раждане на дете; добро разположение на духа; желание за лична изява;

-в шести – подобрява здравето; намиране на добре платена любима работа на заплата;

– в седми (през Десцедента) – освобождаване от проблеми в брака или бизнес партньорствата ( отпадат лоши отношения); расте бизнесът на съпруга/съпругата; нативът намира подходящи хора за съвместна дейност; появява се подходящ брачен партньр при несемейните;

– в осми – значими финансови операции и материални придобивки, особено от наследство; приток на пари към партньорите в живота; зачеване в женска карта и успешно лечение по принцип;

– в девети (дом на Юпитер) – духовно развитие; желание за висше образование; пътуване надалече зад граница; контакти със широко скроени хора, чужденци; старт на нови дългосрочни бизнес проекти;

– в десети (през Медиум цели) – социален успех и известност; благоприятна смяна на работа или повишение в настоящата; брак – смяна на социалния статус;

– в единадесети – нови приятели; нови проекти; нова интелектуална среда; поява на спонсори ;

– в дванадесети (отново дом на Юпитер) – решават се дълго влачени проблеми; нативът намира вътрешния си глас и слуша интуицията си; човек се освобождава от тежки и трудни неща (напр. болест); контакти с роднини в чужбина, възможна е и емиграция.

Разбира се, всичко е строго индивидуално и зависи от аспектите на Юпитер в Близнаци към наталните планети. Най-добре ще се чувстват тези във Везни, Водолей и първата декада на Близнаци. Своят шанс за изява ще имат и тези в Овен и Лъв. Тези в Риби, Дева и Стрелец ще изпитат свръхнатоварване и резултатът може да не е желания. Но пак подчертавам, че за всеки човек всичко е лично. Посочените в статията влияния на Юпитер в Близнаци са основни и как те ще се проявят в наталната карта е въпрос на лична итерпретация.