ЮПИТЕР   В  ОВЕН  И  ТЕЛЕЦ  ПРЕЗ  2023 г.

Юпитер е най-голямата планета в нашата Слънчева система. В астрологията планетата се свързва с късмета, благоденствието, развитието по „ширина“, вътрешното ни усещане за оптимизъм, светоглед, вяра. Управлява също висшето образование, външно-икономическите отношения и търговия, международния туризъм, правото и съдебната власт, създаването на закони и правила /у нас – Народното събрание/, печатните издания и много други неща – благотворителност, протекция, филантропия, милосърдие. Влизаме в неговата енергия, когато искаме да разширим някаква дейност, да пътуваме зад граница, да учим нещо различно и извън някакъв план – обикновено духовни науки или развиващи светогледа, морала и ценностната система. Разбира се има и  негативи , но те са по-скоро с възпитателна цел : да ни научи, че и от много боли глава – разточителност, себенадценяване, надменност, фанатизъм, неумереност и прекаляване. Професии: юрист, едър търговец, преподавател, пътешественик и изследовател, философ, икономист, финансист. Управлява черния дроб, апетита. Число – 3; цвят – светло син; метал – калай; камък –  кехлибар; ден – четвъртък , ретрограден е веднъж в годината за около четири месеца. Естествен управител на 9-ти и 12-ти дом във всеки един  хороскоп. Юпитер е наричан голямото щастие, а пък Венера е малкото. И, когато в една натална карта тези две планети са в позитивен аспект, особено съвпад, казваме, че този човек е най-големият късметлия. Разбира се, същото се отнася и за текущите аспекти между тях на Небето.

 Овен е първият зодиакален знак и е носител на искрата , първопричината за всичко, чистата физическа сила, устремът и енергията за действие,  двигателят,  инициативен, пробивен, импулсивен, нетърпелив, смел, бърз, независим, честен, иска винаги да е пръв. Но може да бъде и властен, буен, нетолерантен, сприхав, агресивен, безцеремонен, скандалджия. Марс, управителят на знака,  е богът на войната и затова понякога родът човешки решава конфликтите с война, при което си създава още повече проблеми. Овенът е „Аз“- ът  /Лъв е его-то/, искрата, с която започват всички дела – без искра няма огън, тя е стартът, началото на всяко действие. С Овен започва пролетта , пролетното Равноденствие ще настъпи на 20.03.2023г. в 23ч и 25мин, когато Слънцето преминава в знака, денят става по-голям от нощта и природата се съживява. Овенът първо действа, после мисли, ако има време и желание за това. Той е завоевател, водач и пионер, умее да преследва задачи и цели упорито, докато не ги приключи с искания резултат. При него няма „не мога“  и  „не искам“. Освен това е и силен индивидуалист /но не в смисъла на егоист/, предпочита да действа сам, без партньори, разчитайки на своите оръжия. Затова, мисля, че докато Юпитер е в Овен, до 17.05.2023г., няма да работят добре колективни органи , като нашето Народно събрание например. Но пък може депутатите ни да получат импулс от някъде да заработят като един. Това може да се случи, когато Юпитер в Овен е аспектиран с позитивни аспекти /съвпад, полусекстил-30гр, секстил-60гр, тригон -120гр и творчески 36, 72, 108, 144 гр./ от добри планети, т.нар. „добротворци“ : Слънце, Венера, Юпитер, Нептун и донякъде Меркурий. Има и вариант , ако тези хора в Парламента ни са „заплашени“ от нещо, при което ще трябва да изпаднат от държавната хранилка, също да се обединят. Малко вероятно, но е възможно. До 14.02.2023г. Юпитер ще измине за трети път  градусите от 1-ви до 9-ти на знака Овен, защото в тях беше от 11.05 до 19.10.2022г, поради ретро фазата си. Юпитер, като бавна планета, определяща социалната среда, действа осезателно, когато прави аспекти с другите тежки планети Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Докато беше в Овен през 2022г. той не направи нито един такъв аспект , сякаш беше на почивка, но се отрази негативно върху законодателните и съдебни органи у нас : силно разду индивидуализма и прекалено подчерта „Аз“-ът на водещи личности в политиката.

 В резултат на това всеки се направи на важен и разбирателство нямаше, накараха ни да ходим три пъти до избирателните секции и всеки път броят на гласуващите намаляваше пропорционално. Колкото повече растеше желанието за първенство на управляващите, толкова повече намаляваше желанието на електората за гласуване. Накрая никой няма да отиде до урните или машините. Юпитеровото въздействие  през миналата година усетихме докато стоеше в Риби : подсили надеждата, даде спокойствие и изцеление, но при съвпада с Нептун ни подложи на прекалено доверие, отпускане и подценяване на проблемите в обществото. Юпитер ще направи първият аспект за годината  с друга тежка планета от 10.03 до 30.03  с  Уран – полусекстил от 30 гр., който се счита за дар от Вселената и е възможен внезапен благоприятен обрат по темите на двете планети : напр. свобода в Парламента или разпускането му. Месец март ще е време за промени : Сатурн ще ингресира в Риби, Плутон за първи път ще премине във Водолей за ок. 80 дни, Марс ще навлезе в Рак, след седеммесечния му престой в Близнаци поради ретрофаза, Венера ще влезе у дома си – знака Телец, а пък Слънцето на 20.03 ще оповести пролетното равноденствие, като премине в Овен. И още – на 07.03 Лунните възли на кармата ще направят последното си трето спиране в знаците Телец/Скорпион в 5-ите им градуси  до 10.05.  Ето затова м. март ще е значим и основополагащ, особено края на месеца. Принципно аспектите между бавните /наричани и „тежки“/ планети Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон се отразяват пряко върху международните отношения и вътрешно-политическата среда във всяка отделна държава. За влиянието на Юпитер върху всеки един човек ще  следим взаимодействието му с т. нар. лични планети : Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс и  как то се отразява в съответната  рождена карта /хороскоп/. Най-силни са съвпадите, като първият такъв ще е с Венера от 26.02 до 08.03, точен на 02.03 в 12-ия градус на Овен.

Тогава Голямото щастие ще се слее с Малкото и рождените планети в този градус на Овен, Лъв и Стрелец ще са на върха на късмета, просперитета и действието си. Шанс ще имат и тези във Водолей и Близнаци, а тези във Везни, Рак и Козирог многократно ще надхвърлят възможностите си. Следващият съвпад е с Меркурий от 26.03 до 02.04 : добро решаване на юридически и финансови проблеми, ползотворни бизнес пътувания и срещи; после със Слънцето от 06.04 до 19.04, точен на 11.04 ок. 22-ри градус на Овен: най- успешни дни за лична изява в социалната среда и  материални придобивки, удовлетворение от постигнатото. Единение между Президентство и Парламент. И последният съвпад на Юпитер за годината ще бъде със Северния лунен възел ок. 4-ти градус на Телец от 16.05, когато планетата ще премине в знака,  до 21.06. Телец е знак на спокойствието, уюта, удобството, красотата, материалното богатство и изобилието, парите, вродените таланти, средата на пролетта, когато всичко цъфти и природата се възражда. Практичен, цени земята и природата, спокоен, миролюбив, не е злопаметен, проявява тиха съпротива, понякога наивен  /поддава се на манипулации/. Но може да бъде и скъперник, гневлив, чревоугодник, властен, алчен, подмолен, инат, примитивен. Телецът като тръгне няма спиране  / като булдозер/, но запъне ли се – няма тръгване , т.е трудно се „навива“ за промени, но когато се реши – да не си му на пътя. Той е добър стопанин, земеделец, банкер, кинезитерапевт, масажист, дизайнер, козметика и парфюмерия, музика, пеене. Активира се когато някой застраши удобството и спокойствието му, уюта в семейството, неговата сигурност, както и парите му. Използва всички средства за защита и по-добре един Телец да ни е приятел, отколкото враг. Действа бавно, но твърдо и неотстъпчиво, следва своя план до получаването на искания резултат.  Телецът обича да получава подаръци, но и прави страхотни такива и умее да ги поднесе. Телец и Венера се свързват с втори  дом във всеки един  хороскоп.

През последните ок. три години Телец не точно този , защото Уран му е на гости , ще стои в знака до 26.04.2026 г. и до тогава ще разхвърля , преподрежда по водолейски и внася неочаквани и екстравагантни  „джаджи“ в уютния дом на Телец. Преминавайки в знака, Юпитер ще внесе известно спокойствие там и ще добави повече тежест в значението му. За наше съжаление тази ингресия на Юпитер е съпроводена от квадратури към Марс в Лъв и Плутон във Водолей, затова времето от 09.05 /начало на квадратурата Марс в Рак – Юпитер в Овен/ до 06.06 ще е изпълнено с напрежение във военните огнища по света  /кулминация на събитията между Русия и Украйна/, неразбирателство в самите военни формирования на дадена държава, някъде ще има и преврати във властта /по Плутон/: армия /Марс/ срещу властта /Плутон/, пък Юпитер ще раздува до пръсване въздействието и на двете планети  /квадратури към тях/. Тази ситуация най-точна ще бъде на 21.05, когато Слънцето ще навлезе в Близнаци и ще има възможността да тушира негативната ситуация. На държавно ниво това е Президентството, а на лично – ще трябва да използваме интелигентността си, бързата комуникация и събиране на информация, които да ни  подпомогнат в трудния момент. Това са дни на последния Голям квадрат в неподвижни знаци с участието на Лунните възли, силно кармично положение и каквото трябва да се задълбочи за последно, то ще се случи точно в посочения по-горе период. Така, че края на м. май ще е първият период на напрежение за годината с участието на Юпитер. При квадратури на Юпитер се пукат най-големите „балони“ в обществото, т.е ще излязат много истини на повърхността; напомпаните с огромни парични средства /Плутон/ дейности, но не дали истински резултат, ще се сгромолясат;  част от банките и другите заемодатели ще претърпят фалити; възможно е да се появят нови лица във властта и т.н. На лично ниво през този период ще бъдат засегнати рождените планети в първите пет градуса на всеки знак и е добре самите те да са с позитивни аспекти в натала. Така темите им ще бъдат извадени от летаргия и ще сме подканени за действие. На небето има и много творчески аспекти, като най-продължителен е този между Уран и Сатурн : квинтил  /72гр./  от 01.04 до 24.06. Това са близо три месеца, през които най-сетне ще усетим съвместното благоприятно влияние на двете планети: някак, сякаш от нищото свободата и желанието за промяна в отношението към материалния свят /Уран в Телец/ ще се съчетае с поразхлабените принципи и правила /Сатурн в Риби/.

 Освен това от  04.06 до 06.07 ще действа изключително добър работен аспект секстил  /60гр./, с меркуриев характер, между Юпитер в Телец и Сатурн в Риби. Най-накрая ползотворно разбирателство между законодателните и законоизпълнителните органи, особено у нас. На лично ниво най-добре през този период ще работят рождените планети ок. 7-ия градус на Козирог, Скорпион, Дева, Рак и разбира се в Телец и Риби, особено, ако са натални Слънце, Меркурий, Марс, Венера. Това означава, че социалната среда ще е подходяща за старт на нови бизнес дейности или подновяване на стари, прекъснати такива. Най-вълнуващи събития ще имаме, когато планети преминават през знака на Слънцето – Лъв. Те ще попадат на предложените квадратури от планетите в Телец , Юпитер и Уран. На 06.06 Юпитер приключва квадратурите с Марс в Лъв и Плутон във Водолей, т.е една изключително тревожна тау-квадратура в неподвижни знаци, но започва квадратура с Венера в Лъв, продължаваща до 20.06. Това е първото такова взаимодействие между двете планети и придава по-скоро разточителен, безразсъден и бохемски характер на периода: пилеене на чувства и пари, не добре обмислено рисково инвестиране , загуби от хазарт, надскачане на възможностите /някои хора ще се правят на богати/. Втората планета в Лъв, попаднала на квадратурата на Юпитер е Меркурий от 15.07 до 22.07: продължителни преговори с нежелани резултати, лоша ситуация за започване на съдебни дела, финансови проблеми, прекален оптимизъм, завишени цени, не се спазват уговорки. Следващата планета в тази ситуация е дневното ни светило Слънцето от 30.07 до 13.08 , лекомислие, разточителност, човек дава и получава обещания, които не се изпълняват, прекалява се с „моженето“ и така се вземат грешни, неподходящи решения. Силно раздуто Его. И тъй като Венера ще стои в Лъв 4 месеца /от 06.06  до 10.10/, поради ретро фаза, то квадратурата й с Юпитер ще се повтори  от 15.08 до 26.09 и събитията от м. юни при първата квадратура ще имат някакво продължение. Възможно е всички да искат да се отърват от натрупаните левове, поради слуха за приемане на еврото като национална парична единица, и да хукнат да пазаруват на едро, като така цените ще скочат още повече.

И нещата ще се влошат при ретрофазата на Юпитер, започваща от 05.09.2023 г. от 16-ия градус на Телец. Всъщност събитията около този ден могат да се обърнат на 180 градуса, защото Юпитер тръгва назад, но пък ретрофазата на Венера приключва и тя се обръща в права посока. През това време Меркурий, който отговоря за преговори, договори , начин на мислене и комуникации е в своя знак Дева  с третата си ретро фаза за годината и прави прекрасни аспекти с планетите и в Телец и в Лъв.  Това прави и Слънцето в Дева, а по-късно и Марс във Везни. Така, че квадратурите между планетите в Лъв и Телец, през повечето време ще са уловени в конфигурации от други планети и така напрежението ще бъде намалено. Тоест, възможно е, разточителството до се окаже по-късно добра инвестиция, но това ще се види в края на годината, след като премине периода на Скорпион. Затова наричам периода на Венера в Лъв и участието на Юпитер в предизвикателен аспект към нея  „бохемска рапсодия“ и може дори да звучи точно като песента на „Куин“. До края на годината Юпитер ще върви „назад“ и неговите теми ще бъдат или в застой или ще са с огромни трудности, ако някой упорства през това време. Най-много ще ни липсва доброто стечение на обстоятелствата или т.нар. „късмет“. Докато Юпитер е ретро възможен е успех при тригони към него: от Меркурий в Дева от 21.09  до  30.09 и в Козирог от 03.12 до 20.12 , даващ добри резултати при бизнес преговори, търсене на работа, пътуване извън страната и др.  С Венера в Дева от 18.10 до 28.10, като през този период ще наваксваме всякакви загуби  /и материални и  любовни/ от престоя на Венера в Лъв. Със Слънцето в Дева от 03.09  до 14.09 и в Козирог от 23.12 до 31.12.2023г. , като тук успехът ще се изразява в сериозни лични постижения в работата и бизнес делата, особено свързани със съдебната система. Всъщност хората родени с ретро Юпитер ще имат успех, особено от  17.10 до 26.10.

 Опъване на нервите ще имаме, когато  преминават  планети през Скорпион и правят опозиция на Юпитер: Марс от 23.10 до 06.11, Меркурий от 26.10 до 01.11, Слънцето от 27.10 до 08.11 и Венера от 05.12 до 15.12.2023 г. Както се вижда от посочените периоди, най-силно въздействие на тази ситуация ще е от 27.10 до 06.11 при съвместното действие на Слънцето и Марс. На лично ниво това означава, че социалната среда няма да ни позволи да реализираме плановете си, колкото и да упорстваме. Единственият ден с възможен позитивен изход е  02.11 при Луна в Рак и то след 15 часа. На социално ниво означава силно неразбирателство  между държавните служби, като обединение ще има между Президентство /Слънцето/ и законоопазващите структури /Марс – армия, полиция и други подобни/ срещу зациклили Народно събрание и съдебна власт /ретро Юпитер/. На Небето няма друга планета, която да омекоти тази опозиция и така напрежението ще бъде реализирано, т.е може отново да се окажем без Парламент. Затова до 23.10.2023г. трябва да сме приключили цялата работа за годината, свързана с темите на Юпитер – разширение на бизнеса, вложения на големи парични средства в каквото и да било, съдебни дела да са приключили, далечни пътувания и екскурзии също, да сме дали начало на проекти в работа и обучение и т.н. Важен е рождения дом на всеки хороскоп, през който Юпитер върви напред-назад  и оценката за неговото действие е лична. Може да се окаже, че точно ретро фазата ще донесе желаните неща, поради енергията на поправка, преосмисляне и осъзнаване. Освен това, при посочената по-горе опозиция, добре ще работят рождени планети ок. 11-ти градус на Рак, Дева, Козирог и Риби. Принципно Юпитер е добротворец и не позволява всичко да се срути върху нас. Просто обича да прекалява и понякога това ни идва в повече и не можем да се справим. Това са уроците на Юпитер при предизвикателни аспекти към него  /опозиция и особено квадратура/, дава много повече от желаното и ни кара да се задъхваме и затормозяваме от изсипаните блага –  и от много боли глава. Фалитите по Юпитер обаче са възстановими, докато по Сатурн – не.

Посочвам и един продължителен творчески аспект  квинтил  /72гр./ между Юпитер и Сатурн от 19.08 до 04.11, който предлага креативен подход при взаимодействието ни с околната среда, т.е ще можем  успешно да се впишем в бързо променящия се социум, ако постъпим по-различно от обичайното. С подчертан успех ще са тези от нас, които имат в наталната си карта някакъв творчески аспект /36, 72, 108, 144 гр./ между тези две планети. Юпитер и Сатурн ще имат добри аспекти по между си през 2023г. след 04.06. Това означава, че ще започне успокоение в социума и в държавните институции, особено  в законодателните и законоизпълнителните  структури, Парламент и правителство у нас, след тази дата. Юпитер ще тръгне в правилна посока от 6-ия градус на Телец  на 31.12.2023г., като така слага край на ретро фазата си , започнала на 05.09.2023г.  Точно на Нова година , Юпитер, който като добрия дядо Мраз обича да раздава подаръци, ще ни подари отново своята щедрост и късмет.

От казаното до тук, считам, че Юпитер през 2023 г. ще окаже благоприятното си влияние , с изключение на тревожния период от 20.05 до 30.05 и донякъде, когато планети преминават през Скорпион. В началото на м. септември Юпитер ще се доближи максимално до Уран, но двете планети ще са далече от съвпад , затова общото им благотворно действие ще усетим по-категорично  през 2024 г. Важното е, че Юпитер в Телец ще направи първият по-значим позитивен аспект със Сатурн в Риби от 04.06 до 06.07, като така ще бъде даден старт за подобряване на социално-политическата среда, особено у нас. Същият аспект, секстил, ще бъде повторен от 25.12.2023г.  до 24.03.2024г.  През 2024г. ще бъдат повторени и други взаимодействия между тежките планети, затова по принцип 2023-та се счита за основополагаща.