ПЛАНЕТИТЕ В АСТРОЛОГИЯТА

Нашата Слънчева система астрономично е с център Слънцето ,около което обикалят  планетите Меркурий, Венера, Земята с Луната, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран  и Нептун – хелиоцентрична система. За съжаление Плутон беше отделен от семейството на планетите през 2006 г. . В астрологията се използва геоцентричната система за подредба на планетите, като в центъра се поставя Земята ,следват Луната , Слънцето с неговите два сателита Меркурий и Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Всяка една планета има определено значение , което придобива специфичен характер, намирайки се в даден астрологичен знак  / има отделна статия за знаците/. Напр. Венера в Овен се проявява по един начин,  Венера в Телец по друг, Венера в Близнаци по трети  и т.н. Всяка една от десетте планети , попаднала под влиянието на определен знак, придобива и усвоява  неговите характеристики , като ги преработва през собственото си значение и  ги предава на даден човек или събитие. Вследствие на това  се получава т.нар.  „космограма“ за всяко живо същество или събитие, родено на Земята и  представлява зодиакален кръг с 12-те зодии  /зодиакални знаци/ и 10-те планети , намиращи се в тях. Освен това  всяка планета  има задължението да управлява даден знак, а някои дори по два знака. Планетите имат най-различни класификации : напр. „мъжки“,които отдават енергия и „женски“, които приемат /отнемат/ енергия или условното им делене на „добронамерени, добротворни,позитивни“ и „злотворни, негативни“  /с тази класификация не съм съгласна/  или „лични,бързи“ : Слънцето, Луната, Меркурий, Венера и Марс и „надличностни,бавни“ : Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон  и т.н. При разглеждането на определена тема всяка планета е носител на специфично значение: напр.Венера в тема „любов“ се свързва с чувствата; в тема „пари“ – с умението на човек да натрупва и разходва парични средства; в тема „хоби“ – с нещата,които обичаме да правим в свободното си време и т.н. Затова тук ,в тази статия, ще дам основните значения на планетите , а специфичните са предмет на обучение по астрология. Когато казваме ,че дадена планета е в дома си ,това означава,че се намира в знака на своето управление ; при заточение /затвореност,без външна изява/  е в противоположния знак; при екзалтация /максимална сила на проявление/ – това понятие е наследено и потвърдено през вековете; при падение  /по-активни са негативните страни от характера на планетата/ – в срещуположния знак на екзалтацията. Когато дадена планета е в знаците на своя дом и екзалтация, казваме, че тя е в „достойнство“. Когато се намира в знаци на заточение и падение – в „депресия“. Освен това планетите имат право-директно   движение напред, и обратно-ретроградно движение назад , като Слънцето и Луната нямат обратно движение, защото те са светила – съответно дневно и нощно. Разбира се, движението назад на планетите не е действително , а  скоростта на Земята и ретроградната планета са еднакви в даден момент и се създава илюзорно усещане за това.

СЛЪНЦЕ – мъжка планета, с огнен характер, дневно светило, управлява знака Лъв,  заточение е във Водолей ,  екзалтация е в Овен ,  падение е във Везни. То определя принадлежността на  човек към  даден астрологичен знак  или  т.нар. „зодия“ и е център на духа на личността, създава определен модел на развитие и показва потенциала за реализация в живота. Свързва се с огъня, светлината и топлината, придава на родения жизненост, здраве, самочувствие – „Его“-то, вътрешния творчески заряд и външното му излъчване. В социален аспект – бащата, съпруга, ръководни кадри –шефове,високопоставени лица.Ключови думи за Слънцето са : дух, творчество, изява, лидерство, слава, самолюбие,благородство,съзнание  /съзнателен избор/, активност, постоянство, успех, център на внимание. Професии – всички, които са свързани с обществена известност, със светлините на прожекторите: шоу-бизнес, със скъпи предмети, с изкуство , с  хазарт и други. Слънцето управлява сърцето, горната част на гърба, дясното око при мъжете, лявото при жените. Числото му е 1; метал – злато; скъпоценен камък – диамант; цвят – оранжев ,както е при изгрев и залез, ден – неделя. Слънцето е естествен управител на 5-ти дом във всеки един хороскоп.

ЛУНА – женска планета, с воден характер,нощно светило, управлява знака Рак,  заточение е в Козирог ,  екзалтация е в Телец ,  падение – в Скорпион. Тя е свързана с несъзнаваното, интуицията, емоцията,грижата,семейството,дома,малките деца до 7 години, майката,съпругата,способността за адаптация. Луната е променлива, с непостоянни сила и количество на светлината  /имаме Новолуние,Пълнолуние и междинни фази /, пластична, свързана е с паметта и рода. Може да бъде и хиперемоционална, с неадекватно поведение в зависимост от взаимоотношенията с другите планети. Управлява стомаха,тънките черва,храненето,течностите в организма /без кръвта/,дясното око при жените и лявото при мъжете, гърдите,матката. С Луната свързваме всички повърхности, които имат отражателен характер – огледало,вода,стъкло и др. Професии при силна Луна – всички, които са с елемент на грижа,прехрана,обслужване,възпитание. Числото на Луната е 2; металът- сребро; камък – седеф,бели перли,лунен камък; цвят-бял,сребрист; ден -понеделник. Луната е естествен управител на 4-ти дом в хороскопа.

МЕРКУРИЙ – мъжка планета, с въздушно-земен характер,  /по-точно приема това качество от знака, в които се намира,т.е неопределен,хермафродит/, управлява знаците Близнаци и Дева , заточение в Стрелец и Риби , екзалтация във Водолей , падение в Лъв. Меркурий е свързан с начина на мислене,сила на ума, интензивност на контакти ,приемане и предаване на информация и когато е добре поставен в даден хороскоп, прави натива бърз, подвижен, любознателен, умеещ бързо да се ориентира в нещата, общителен, с много приятели. Всички дейности , които боравят с думи, с преместване, придвижване,  работа с ръце и с крака са под управлението на Меркурий – учители, журналисти, търговци, продавачи, пощальони, всички, които притежават ловкост и бързина /акробат,фокусник,крадец  и  др./, шофьори, също има и връзка с медицината – лаборанти и билкари и много други. Меркурий ни прави социално активни личности и не се отделя от Слънцето на повече от 28 градуса. Отговаря за крайниците в човешкото тяло, белите дробове, сетивата. Число 6 , метал – живак, цвят – жълт, камък – авантюрин, ден-сряда.  Меркурий е естествен управител на 3-ти и 6-ти дом от хороскопа и е ретрограден три пъти за една година.

ВЕНЕРА – женска планета, със земно-въздушен характер, управлява Телец и Везни, заточение в Скорпион и Овен, екзалтация в Риби, падение в Дева. Тя е свързана с чувствата ,най-вече с любовта, партньорствата, брака, с хармонията, удобствата в живота, с парите и тяхното качество , красотата и творчеството, с  вродените таланти и усета към естетика. Природата на Венера е артистична,чувствена, стремяща се към удоволствия, нежност и изящество. В синхрон с нея правим всичко, което харесваме и обичаме. Тя има задължение да преценява и оценява нещата в живота. Професии – изкуство , мода, дизайн, работа с пари, градинарство и цветарство, дипломация, обучение за добри маниери, компаньонки, дейности,свързани с радост, релакс, веселие, удоволствие и разкош. Венера е малкото щастие в живота и не се отделя от Слънцето на повече от 46 градуса. Управлява чифтните органи в тялото  /без бели дробове/, гърлото и щитовидната жлеза. Чистото е 5 ,метал – мед, цвят – светло зелен,камък – ахат, ден – петък. Естествен управител е на 2-ри и 7-ми дом от хороскопа и е ретроградна един път за около 1,5 години.

МАРС – мъжка планета,с огнено-воден характер, управлява знаците Овен и Скорпион, заточение във Везни и Телец, екзалтация в Козирог и падение в Рак. Той е свързан с чистата  физическа сила и първичен инстинкт , с искрата, с началото на всеки един живот и всяко едно действие, с жизнената енергия – секс и продължаване на вида, с първопричината – пионерски дух, с „Аз“-ът ,  директен – няма скрити мотиви, честен и искрен, водач – за него е важно да е пръв. Но може да е агресивен, опасен, безумно смел, груб, прибързан, брутален, избухлив и самодоволен – не зачита другите и търси единоборства и конкуренция. Характера на Марс в дадена карта определя здравето в най-общ смисъл и управлява мускулите, кръвта /червени кръвни телца/,главата. Хората със силен Марс могат да бъдат военни, спортисти, хирурзи, с екстремални професии – пожарникар, спасител, също и месар, ловджия, екстремист, снайперист и т.н. Число – 4; цвят – червен ;метал – желязо; камък – рубин,корал; ден – вторник. Естествен управител на 1-ви и 8-ми дом във всеки един хороскоп  и е ретрограден един път на около  2г и 3мес.

ЮПИТЕР – мъжка планета, с огнено-воден характер,управлява знаците Стрелец и Риби,  заточение – в Близнаци и Дева,  екзалтация в Рак, падение в Козирог. Юпитер е най-голямата планета в нашата слънчева система и обикаля целия зодиак за 12 години и обикновено стои в един знак една година. Свърза се с развитието по хоризонтала, експанзията и разширението  /раздуването/, късмета /наричан е Голямото щастие, малкото е Венера/, благодетел и изпълнител на всички желания, авторитет, уважение, нови възможности и перспектива, материални блага. Управлява също висшето образование, външно-икономическите отношения и търговия, международния туризъм, правото и съдебната власт, създаването на закони и правила, печатните издания и много други неща – благотворителност, протекция,филантропия, милосърдие. Влизаме в неговата енергия,когато искаме да разширим някаква дейност, да пътуваме зад граница, да учим нещо различно и извън някакъв план – обикновено духовни науки или развиващи светогледа, морала и ценностната система. Разбира се има и някакви негативи ,но те са по-скоро с възпитателна цел : да ни научи,че и от много боли глава – разточителност, себенадценяване, надменност, фанатизъм, неумереност и прекаляване. Професии – юрист, едър търговец, преподавател, пътешественик и изследовател, философ, икономист, финансист. Управлява черния дроб, апетита. Число – 3; цвят – светло син; метал – калай; камък –  кехлибар; ден – четвъртък ,ретрограден е веднъж в годината за около 3 месеца. Естествен управител на 9-ти и 12-ти дом в хороскопа.

САТУРН – женска планета,със земно-въздушен характер, владее знаците Козирог и Водолей, заточение – в Рак и Лъв, екзалтация  във Везни, падение – в Овен. Сатурн е коренно противоположна планета на Юпитер и се свързва с принципа на задържане, стагнация, концентрация,кристализация,орязване на излишъци,но позволява развитие по вертикала само с налични ресурси – бавно,целенасочено и търпеливо. Изисква структуриране, планиране, точност, честност, мъдрост, обмисляне, сигурност и стабилност, придава форма и осъществява  практични идеи, натрупва опит и материя след продължителен труд и лишения. Понякога човек се обръща към духовността , когато Сатурн не му е позволил да придобие материални блага, осъзнавайки  своята карма и съдба. Сатурн управлява костите,зъбите, ноктите, косата, ставите, също мъдрите и възрастните хора,кариерата. Професии – строител, администратор, член на управителен съвет и правителство, археолог, архивар, зъболекар, ортопед и други. Число – 7; цвят – сив; метал – олово; камък – обсидиан,оникс; ден – събота, ретрограден е веднъж в годината, естествен управител на 10-ти и 11-ти дом в хороскопа.

УРАН – мъжка планета, с въздушен характер, управлява Водолей  /заедно със Сатурн/, заточение – в Лъв, екзалтация – в Скорпион, падение – в Телец.  Уран е висша октава на Меркурий, т.е висшият разум ,свръхсъзнателна менталност, свързана с новости и открития в наука, техника и технологии, космос, авиация, астрология, интернет – софтуер и хардтуер. Той е символ преди всичко на свободата, възможности за избор, стремеж към независимост, бунтарски дух,  ексцентризъм, оригиналност, хуманност, демократичност, всичко, което е различно от установените правила, обича да експериментира. Изобщо това е планета на промяната, дестабилизацията и непредсказуемостта  – винаги след нейното действие имаме промяна на статуквото. Уран е интелектуална планета и при действието й търсим нещо друго, нещо различно в живота си – вятърът на промяната, както се пее в една песен на легендарната германска рокгрупа „Скорпионс“. Да, и името на групата е свързано някак с Уран – той е в екзалтация в знака Скорпион. Тази песен бе изпята през 1989 г. ,само два месеца преди падането на Берлинската стена – символ на разделението и отчуждението, на „Студената война“. Ето, това е урановата енергия – всичко, което пречи на обединението и изконни човешки права се разрушава. Уран управлява пулса, нервната система и част от краката – от коляното до глезена. Символ на Уран е и небесната дъга след дъжд. Професии – всички, свързани с космос, въздухоплаване, изобретения, хора на науката и техниката – инженери и изследователи,специалисти ,работещи в сферата на Интернета, революционери и борци за права. Число – 8, цвят – електрик /синьо-зелен/, метал – платина, камък- аметист, ден – може би е сряда, ретрограден един път в годината и управлява само 11 дом от всеки хороскоп.

НЕПТУН – женска планета, с воден характер, управлява Риби,заедно с Юпитер, заточение в Дева, екзалтация в Лъв, падение във Водолей. Нептун е висше проявление на Венера /аз считам,че е на Луната /. Венера е човешката любов, а Нептун е  всемирната, космическата и представя принципа на разтваряне – няма граници и структура, има неопределеност, заобикаля ограниченията и подтиква натива да се скрие от действителността, чрез дрога, алкохол, тютюн, лекарства, религия, секти, но и чрез творчество – танц, музика, рисуване, фотография, кино, чрез наука – философия,  окултизъм, психология, водна терапия, ароматотерапия, химия и производство на газ и други. Благотворителността, безкористната помощ, вдъхновението, кротостта и смирението са под опеката на Нептун. Когато сме под влиянието на тази планета изпитваме идеализъм, финес, чувствителност, доброта, стремеж към духовното ,извън границите на материята. Интересното е в случая, че Нептун има отношение към парите, тайните средства или такива, за които не сме си  „мръднали пръста“, т.е дошли при нас незнайно откъде . За такива средства казваме, че този живот ни се отплаща за доброто, сторено в минали животи. При негативни аспекти Нептун дава пристрастяване към вредни неща и прави човека непрактичен и с илюзии, околните може да злоупотребяват с добрината му.  Професии – химик, фармацевт,лечител, лекар, фокусник, музикант, художник, писател, работа в киноиндустрията,рекламата, психолог и т.н. Управлява психиката, вирусните заболявания, натравянията, анестезията, биохимията в живите организми, лимфата и имунната система, стъпалата. Число – 9, цвят – морско синьо, метал – платина, камък – перли, седеф, корал, ден – може би петък /или понеделник,според мен,както на Луната/, ретрограден е само веднъж в годината и управлява само 12-ти дом от хороскопа.

ПЛУТОН – считам, че е женска планета,с воден характер, управлява Скорпион,заедно с Марс, заточение – в Телец, екзалтация – във Водолей, падение – в Лъв. Плутон е най-мощната в енергийно отношение планета и е символ на трансформацията, на колективната и космическата воля. За тази планета най-важни са три думи : секс,пари и власт, които са и основното мото на знака Скорпион. С Плутон свързваме още нетрадиционната медицина, силната лечителска енергия – екстрасенси, йога , раждането и смъртта, вътрешните волеви запаси , изключителната физическа мощ, както и психическа.  Политиката, групировките, огромните пари на международните корпорации, банки и застрахователни дружества, разузнаването и шпионажа, големите армии, диктатурите, мафията, тежките престъпления и тероризма, атомната енергия, нефтодобива и течните подземни богатства, вулканите. В ежедневието Плутон отговаря за отпадъчните води, погребалните агенции, някои производства  /напр. преобразуването на гроздето във вино/ и т.н. Професии – свързани с посочените по-горе дейности.  Анатомично управлява дебелото черво, половите органи, надбъбречните жлези, злокачествените образувания. Число – 0 /нула/, цвят – черен, много тъмно червен, метал – платина, камък – гранат, ден – може би вторник,като Марс. Ретрограден е един път в годината за около три месеца и управлява само  8-ми  дом във всеки един хороскоп.