ОТ  ПЪЛНОЛУНИЕ  В  ДЕВА  ДО  ПЪРВО НОВОЛУНИЕ  В  ОВЕН  2023г.

След Пълнолунието в Дева на 07.03.2023г, което ще ни донесе неочаквани приятни изненади и ще промени в добра посока желанията ни, започваме все по-плътно да се приближаваме до пролетното равноденствие, с по две минути на ден. Пълната Луна в Дева ще ни накара да се обвържем емоционално с дребните проблеми на ежедневието, да станем по- придирчиви и взискателни към подробностите, особено на работното място, да се стремим към перфекционизъм, който обаче, може да се окаже досаден за някои хора. Уран в Телец този път ще даде подходяща подкрепа на тази Луна и поведението ни ще се окаже по водолейски свободно, иновативно, дори ще изненадаме и себе си. Важното е да се удържим, ако е възможно, от вербални престрелки  /квадрат на Луната с Марс в Близнаци/ и да не влизаме в нищо не значещи полемики, препирни и заяждания на дребно. Денят на Пълнолунието предлага двубои на ниво интелект. Ще запомним този ден и с окончателното преминаване на Сатурн в Риби, както и с последното спиране на Лунните възли по оста Телец/Скорпион. Рано сутринта на 08.03, сряда, е тау-квадратурата между Луна в Дева, Нептун/Селена в Риби  и Марс в Близнаци, като най-уязвими ще са рождените планети ок. 23-ти гр. на Стрелец. Те ще са подложени на кръстосан огън от три страни, т.е ще са принудени да се отбраняват по темите, които олицетворяват. Напр., ако там е Меркурий, то нативът ще е въвлечен в откровен спор, или документи няма да се уреждат , или пътуване ще се провали и т.н.; ако е Слънцето – ще са нужни повече усилия за защитаване на изявите и идеите или път всичко ще рухне в този момент. С други думи денят на женския празник 8-ми март не започва леко. Единствен плюс е времетраенето на ситуациите : точно „От ден до пладне“.

 В  16ч и 44мин пълната Луна ингресира във Везни и емоционалното напрежение започва да придобива малко по-друг характер: ще станем по-дипломатични и готови за компромис в името на добрия тон. Затова вечерта  веселбата за празника ще е приемлива. На 09.03, четвъртък, ден на Юпитер, пълна Луна във Везни е в опозиция със самия него в Овен, а пък Слънцето в Риби започва продължителен квадрат с Марс в Близнаци до 26.03. Няма да сме в добро разположение и на духа /Слънцето/ и на душата /Луната/, няма за знаем какво точно искаме, твърде раздуто емоционално напрежение – все пак от четири дни Луната е в опозиция на голяма група планети в Риби и Овен. Затова дните 8-ми и 9-ти март са по-напрегнати като енергетика. На 10.03, петък, около обяд ситуацията придобива малко по-миролюбив характер: Луната излиза от фаза „пълнолуние“, в опозиция е на Венера в Овен и в тригон с Марс в Близнаци. Това е момент, в който рождените планети ок. 23-ти градус на Стрелец ще могат да коригират в положителна посока нанесените щети от 08.03. Това е ден за оценка на личния живот, на някои хора ще им се наложи  да вземат правилни решения под натиск и принуда /Венера, любовницата, в Овен е безкомпромисна, т.е жените/, свързани с паралелни и извънбрачни връзки /Марс в Близнаци от седем месеца си позволява това, т.е мъжете/. В бизнес пространството това е ден за бързи полезни обедни срещи и разговори, макар, че изходът от тях няма да е идеален. Но ще се стигне до обединяване на ресурси, напр. финансовите. Точната квадратура на Луна с Плутон ще проспим, като така ще си спестим временна емоционална криза, но няма да ни се размине двудневна такава при преминаването на намаляващата Луна в Скорпион на 11.03, събота, в 2ч. Денят няма да е от най-приятните, на Небето има всякакви аспекти, точно по обяд Луната е в съвпад с Южния си възел в Скорпион и нещо недовършено от миналото или от миналата седмица, ще излезе на преден план. Или пък някакви спомени ще ни накарат да си поплачем.

Но някак ще ни е по-леко за възприемане на нещата : Сатурн,повелителят на кармата, вече в Риби е в изключително позитивен аспект към същия този Южен възел. А това означава, че ситуацията е изчистваща откъм съдбовни неволи. Разбира се, няма да е лесно: Плутон на границата Козирог/Водолей е в квадратури към Лунните възли и е управител на Южния. Вероятно е време да помислим как да се справим с дълго отлагани задачи, особено по Скорпион /кредити, наследства, делби, общи финанси и др./. Меркурий в Риби, Юпитер в Овен и Уран в Телец образуват идеална конфигурация за вземане на добри решения, свързани с бъдещето на личния бизнес. Неделният ден, 12.03, продължава тази възможност. В понеделник, 13.03, в 9ч и 21мин намаляващата Луна навлиза в оптимистичния Стрелец, прави квадрат със Сатурн в Риби, но и секстил с Плутон, както и 135 гр. с нейния управител Юпитер в Овен /динамичен, дразнещ  аспект/ и 144гр., творчески аспект с Венера също в Овен. Имаме букет от взаимодействия на тази Луна, така, че започваме седмицата с пълен набор от емоции. Всички квадратури на Небето  /Слънце-Марс, Венера-Плутон, Плутон-Лунни възли/ са уловени в конфигурации и така напрежението ще се използва целенасочено. Започващата квадратура Венера-Плутон , която ще продължи до 22.03, ще засегне преди всичко парите ни и не е добре да бъдат вложени в каквото и да било през този период. Венера в Овен е в заточение и е твърде импулсивна, Меркурий в Риби /ума, идеите, мисълта/ също е в заточение и може да се подведем по реклами и примамливи предложения. Изобщо м. март не е за инвестиции. Вторник, 14.03, ще сме заредени с много енергия и нагласа за лесни победи : Луна в Стрелец в тригон с Юпитер в Овен точно в 12ч на обяд. Най-голям успех ще имат рождените планети в 15-ти градус на Лъв, Овен и Стрелец, както и тези в Близнаци, Везни и Водолей. Денят ще премине повече в радостни емоции и приповдигнато настроение. В сряда, 15.03, ок. 4ч рано сутринта е точната квадратура Слънце/Луна, фаза на Луната  „последна четвърт“. Около 25-ия градус на Риби са струпани Нептун, Слънце, Селена и Меркурий в квадратури към Луна в Стрелец и Марс в Близнаци: отново напрежение през деня, особено при пътуване да се внимава и шофьорите да не отвличат вниманието си, разговорите са по-скоро караници, спорове и скандали, дори предупреждението да си мълчим няма да даде резултат. Просто активен и по-скоро агресивен ден.

 В 14ч и 06мин Луната преминава в строгия Козирог и многопосочната еуфория преминава в студенина и целенасочена деловитост: Сатурн в Риби е в добър работен аспект с нея . Така, че важните дела за този ден да бъдат отложени за след 15ч. А вечерта ще е подходяща за отмора в класически стил : вино, книга, филм и малко самота. Венера е в последните два градуса на Овен, останала без сили от 22-дневната битка с всички за всичко. Вятърничавият Марс в Близнаци ще я подкрепя с думи, къде верни, къде лъжливи,  докато тя премине в своя знак Телец за възстановяване. Или казано на разбираем език: чувствителността ни е изострена до краен предел, през последните три седмици сме воювали инстинктивно за нещата и хората, които харесваме и обичаме, не сме се съобразявали с никой друг, освен със себе си. Защитавали сме ги рицарски с помощта на Юпитер, но всичко си има граници. Отбелязвам датата 16.03, четвъртък, когато в 25-ия градус на Риби се образува възел от планети: Слънцето, Нептун, Меркурий и Селена. Те  са в точен съвпад и образуват мощен източник на добротворни небесни сили. В този ден можем мислено или чрез думи да призовем позитивните космически влияния за помощ в добрите ни дела. Марс в Близнаци, обаче, е в точна квадратура към тази точка в Риби и казва: “Лозето не ще молитва, а мотика“ и е в непримирим словесен двубой с нея. Интелигентността яростно се противопоставя на вярата. Венера в последния градус на Овен е призвана да разбие това негативно взаимодействие, сякаш казва: „Не се бийте, обичайте се, нямам повече сили да ви защитавам и без това си имам проблеми с Плутон в последния градус на Козирог!“. Венера в този ден е в точен квадрат с него и любовта ни е драматична, ревнива, носи повече мъка,  подозрения и депресия, а не радост. Също в този ден Луна в Козирог е в квадрат с Юпитер… Изобщо ден на напрежението, агресията, прекомерното подчертаване на какво и да е – сила, възможности, знания, пари, чувства и емоции и всичко, за което се сетите. И най-важното за този ден: всички напрегнати аспекти са уловени в конфигурации, което означава, че ни е дадена възможност да превърнем агресията в двигател за работа и вдъхновение. Тоест, вместо да влизаме в спор за нещо, да седнем и да се съсредоточим върху това нещо, да се опитаме да разберем и отсрещната страна, да погледнем и от друг ъгъл  –  смисълът на планетите, струпани в 25-ия градус на Риби. Това разбира се е трудна задача, но не и непостижима. Затова денят ще е доста буреносен, много чувства и емоции ще се включат и  рождените планети ок. 25-ти градус на всички знаци ще бъдат засегнати, както с позитивни така и с негативни аспекти. Затова, кой в какъв поток ще попадне зависи от общата енергетика на наталната карта на всеки един човек. В обществено-политическия живот ще следим кой какво нещо ново ще ни каже и колко лъжовно може да е то. В този ден надеждата е по-силна от мисълта.

 На 17.03, петък, в 0ч и 35мин Венера захвърля бронята и меча на Овен, облича прекрасна премяна и влиза в своя дом, знака Телец. Така до 13.04 чувствата ни ще са истински, неподправени, заредени с красота, с идея за бъдещето /Венера в съвпад със СЛВ до 25.03/ и сериозна подкрепена  за няколко дни от Сатурн в Риби /секстил, 60гр, работен аспект, създаващ възможности/. Около обяд намаляващата Луна е в съвпад с Плутон и може да почувстваме лека или по-тежка емоционална криза /квадрат и с Венера/, но ще съумеем да я овладеем, поради добрите аспекти със Слънцето, Нептун и Меркурий в Риби, както и със Сатурн пак в този знак. Някак все пак добротата в нас ще надделее. В 16ч и 25мин Луната преминава във Водолей и прави точна конфигурация с Венера в Телец /квадратура/ и Сатурн в Риби /полусекстил, 30гр., малък позитивен аспект, който се счита за подарък от Небето/. Това означава, че борбата между чувства /Венера/  и  емоции  /Луна/ ще може да намери позитивна реализация, ако омекотим личните си правила в отношенията, т.е ако съумеем да се променим в този момент, да свалим гарда и намалим предпазните стени, които сме изградили между себе си и околния свят. Сатурн в Риби е в добри аспекти и с Венера и с Луната. Това е конфигурация за сериозни хора, имащи сериозно отношение към настоящата си връзка. Разбира се, квадратурата Луна/Венера изразява голяма доза несигурност, която може да бъде преодоляна или пък свръхемоционалност, която може да бъде овладяна. Всички рождени планети в първите три градуса на всеки знак имат своя шанс. Точната тау-квадратура на Луната във Водолей с Лунните възли в Телец/Скорпион ще проспим и така ще си спестим някои главоболия в живота. На 18.03, събота, намаляващата Луна е още във Водолей и ще сме настроени приятелски, сговорчиво, дори ще намерим  контакти с интересни хора, вероятно с близки интереси. Денят е приятен, макар, че късно след обяд може да сменим внезапно емоционалната си енергия  за кратко, т.е за „избухнем“, защото някой от близките ще ни сюрпризира.

 Ранното сутрешно кафе на 19.03, неделя, ще е съпроводено с разпалени разговори, казване на истини, от които може или да ни заболи или да им се зарадваме : Меркурий ингресира в Овен, като оставя омайващия го знак Риби. Мисълта ни започва да работи на високи обороти, първата идея за нещо е вярната. Сатурн в Риби, Меркурий в Овен и Венера в Телец образуват прекрасна фигура помежду си, следващите два дни ще сме в добро настроение и ще решим повечето от тежащите ни проблеми. Слънцето е в последните два градуса на Риби, изморено  от благото съвместно въздействие на Нептун и Селена. Все пак цял месец пътува през безбрежния океан от милост, емпатия, доброта и безкрайна любов, както и  безпътица, мъгла, илюзии и мечти. В 17ч и 12мин на този ден Луната преминава в Риби и навлиза във фаза „новолуние“ /30гр. преди Слънцето/. Съвсем се отпускаме, размечтаваме се, не ни се работи много, иска ни се да се реем по вълните на безпроблемието, но ни се налага да оправим някакъв проблем – Луна в съвпад със Сатурн. Всичко в Риби е безболезнено, така, че ще се справим без особени пречки. На другия ден, понеделник, 20.03, отнесеното ни състояние продължава и сякаш някаква сладка умора ни е обзела, но чувстваме, че лека полека си отива. Денят  не е напрегнат  особено: квадратурата на Марс в Близнаци към Слънцето и Нептун в Риби бавно се трансформира и напрежението започва да отстъпва. Венера е в точен съвпад със СЛВ в Телец и това е силно показателно за бъдещето по нейните теми: любов, пари, таланти, удобство, престиж, красота, спокойствие и т.н.

 За последен път Венера е в съвпад със Северния лунен възел в Телец, като  следващата им такава среща ще е на 19.06.2041 г. Затова този ден е важен и е добре да имаме подкрепа от социалната среда, т.е да нямаме пречки по темите на Венера от други хора и странични обстоятелства. Всичко, което предприемем в този ден ще е от полза за бъдещето. Най-облагодетелствани в това отношение ще са рождените планети от 2-ри до 7-ми градус на Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби. През нощта, в 23ч и 25мин Слънцето ингресира в Овен – пролетно равноденствие, където е в т.нар. „екзалтация“ и ще проявява максимално позитивните си качества, а пък Луната става „балсамична“  /12 гр. до Слънцето/. Във вторник, 21.03, ще чистим дом, душа и сърце от нанесените през последния месец „повреди“, „шлаки“ и разни други емоционални натрупвания. Добре е за водни релаксиращи процедури, сауна, т.нар.“руска“ баня, медитация, „разговор“ с висшите ни благодетели – Луната е в съвпад със Селена и Нептун в Риби. Молбите се чуват и денят ще е леко „отнесен“, не е за старт на нови делови работи. В 18ч и 02мин слабата Луна навлиза в Овен и сякаш се събуждаме от дълбок сън, стряскаме се, енергия напира и не е особено добре за съня ни. В 19ч и 23мин е точното първо Новолуние в първия градус на знака Овен. На 20.04.2023г. ще имаме второ Новолуние със слънчево затъмнение в последния градус на този знак. Всяко Новолуние ни поставя цели и задачи за около един месец, до следващото новолуние. По точно: показва ни върху какво да наблегнем, на какво да обърнем повече внимание и какво ще ни е от полза в следващите около 30 дни по значението на знака, в който се намира. Това Новолуние на 07.03.2023 г. в Овен ни дава възможност да поставим ново начало в желанието на бъдем пионери, първопроходци, водачи и тарани по пътя, водещ ни към осъществяване на целите. Това, че явлението е в близост до Пролетното равноденствие ни показва, че наистина се намираме на старта на ново време. Ще ни даде преди всичко физически сили, здраве, емоционален подем, творчески заряд,  устрем за победа, смелост, предприемчивост, но и нагласа за риск, импулсивност и неумереност, първосигнални действия, без предварително обмисляне. Затова това явление е полезно преди всичко за рождените планети в първите пет градуса на огнените /Лъв, Овен и Стрелец/ и въздушните /Водолей, Близнаци, донякъде и на Везни/ знаци. Особено за рождените Слънца и Луни. Такива новолуния в близост до Пролетното равноденствие /денят на ингресия на Слънцето в Овен/ се случват през период от 19 години. Предишните са били през 1966г., 1985г, 2004г, а следващото такова ще е през 2042г. Да припомня, че Пролетното равноденствие се счита за Нова астрологична година и е празник за всички астролози.

С тези свои наблюдения подчертавам, че това Новолуние ще ни зареди с много енергия, която едва ли ще изразходваме за един месец, ще си имаме за доста време напред. Важно е да поставим началото, да дадем старт за осъществяване на плановете, дори и на по-дългосрочните. А задачите ще бъдат по темите, съобразени с рождения дом, в който се намира това Новолуние. Най- положително ще действа в 1-ви, 8-ми и 10-ти натален дом. Особено внимание в 7-ми, 2-ри и 4-ти дом: енергията е прекалено силна за тях и тук вече трябва да се оценят и аспектите, които прави с рождените планети, за да се прецизира влиянието.  Добре е и за 5-ти и 9-ти, принципно. И така… През тази година, 2023-та, Пролетното равноденствие ще ни дари и с прекрасно по своята сила и взаимодействие Новолуние, което пък ще ни активира за действие. Мрънкането и плуването по течението приключи, т.е бездействието и оплакванията, че този или онзи ни е виновен от този ден нататък, са меко казано, неприемливи. Ето и основните астрологични събития през разглеждания период:

  1. Продължава квадратурата на Марс в Близнаци към Нептун в Риби, която ни предлага да се потопим в разочарование поради липса на точна посока, борим се с „вятърни мелници“ като дон Кихот, т.е не можем да определим от къде идват невървежа в бизнеса; личните здравни проблеми; сърдим се за неосъществените идеали и мечти; псуваме /Марс в Близнаци си позволява това/ в пряк и преносен смисъл хаоса в политико-икономическата среда у нас, която е следствие от хаоса извън границите на България; търсим на кого да изсипем насъбралия се гняв, най-вече чрез речева комуникация – спорове, кавги, караници, грозни публикации, лъжливи и „омагьосващи“ /пренасочващи вниманието/ предавания по най-различни телевизии и т.н  и т.н.  Люшкаме се от едно място на друго, от едни идеи на други, нямаме мира и оправия, това, за което се борим и считаме за правилно, се оказва загуба на време, ресурси и нерви. Тази ситуация ще продължи до 26.03, като от 12.03 към Нептун в Риби ще се присъединят Слънцето и Меркурий и „мъглата“ ще стане още по-гъста, особено на 16.03. Това обаче е по-особен ден. Затова докато Марс в Близнаци обстрелва планетите в последната декада на Риби е добре да не пресилваме действията си, ако е възможно. Ще дойдат и по-добри дни. Има и около една седмица, от 09.03 до 16.03, когато Венера в последните градуси на Овен , буквално разбива тази квадратура , а това означава, че ще имаме възможност да се придвижим напред в начинанията си с повече финанси, т.е разходи.
  2. Ще отбележа дните от 15.03 до 20.03 . Това са 5 дни на съвпад на Нептун, Селена  /Бялата луна/, Слънце и Меркурий  ок. 25-ия градус на Риби. Това е възел от планети в този градус, който превежда позитивните сили от Космоса към нас, изключително рядък съвпад. Това са пет дни , през които трябва да оставим стремежа към каквото и да било; да обуздаем агресията и прекалената активност и да се вслушаме в думите, носещи спокойствие; да се обърнем към интуицията и меките нотки в характера си; да  кажем или напишем добри думи за благодарност към някого или нещо; да усетим посланията от другите към нас и от нас към тях;  да поискаме помощ за добрите ни дела – в тези дни Вселената ще ги чуе. Разбира се, не всички ще могат да постигнат това, но е добре всички да опитат.
  3. На 17.03, в 0ч и 35мин, Венера преминава в своя знак Телец и така дава началото на ингресиите на планетите. Започват дните на спокойствие, очарование, изява на личните таланти и умения, възможни са и финансови приходи. Венера е в съвпад със Северния лунен възел, който е „спрял“ в 5-ия градус на знака. Така до 26.03 ще ни бъде подсказана правилната посока по нейните теми. Много добра ситуация за рождените планети в първата декада на всички знаци, дори и тези във Водолей, Лъв и Скорпион. До 22.03 Сатурн от Риби й помага за сериозни делови ангажименти, лични също.
  4. На 19.03, в 6ч и 25мин, Меркурий изоставя дълбоките води на Риби, където е в заточение, и преминава в Овен. С това Марс в Близнаци и Меркурий в Овен започват  т.нар. „взаимна рецепция“  /всяка планета е управител на другата/ и огненото слово излиза на преден план. Истината ще е преобладаваща до 26.03, когато Марс ще премине в Рак.
  5.  На 20.03, в 23ч и 25мин Слънцето ингресира в Овен : пролетно равноденствие, Нова астрологична година. Денят става равен на нощта и започва по малко да расте. Овен е времето за лична инициатива, за победа, за първенство, за разбиване на стени, прегради и препятствия, за поставяне начало на каквото искаме. Овен е искрата , от която се разгаря огънят и затова Слънцето в този знак е в екзалтация.
  6. Точното Новолуние е на 21.03, в 19ч и 23мин, в 1-ия градус на Овен. Вече писах за особеното значение на това явление. Само ще добавя, че е с много аспекти, а това предполага активност, действие. На 23.03 Плутон ще премине за първи път във Водолей, а пък на 25.03 Марс ще навлезе в Рак. Така за 9 дни, от 17.03 до 25.03, ще имаме смяна на енергетиката на половината планети на Небето. Кратък период за силна промяна.

Ето дните и часовете на Луна без курс, когато не се поставя ново начало на каквото и да било, защото се губи позитивна енергия :  08.03  от 16ч и 08мин  до  16ч и 45мин;  11.03  от  1ч и 37мин  до  2ч и 07мин;  13.03  от  8ч и 59мин  до  9ч и 22мин;  15.03  от 10ч и 51мин  до  14ч и 07мин;  17.03  от  16ч и 15мин  до  16ч и 26мин;  19.03  от  13ч и 34мин  до 17ч и 13мин;  21.03  от 17ч и 59мин  до 18ч и 02мин  /само три минути/.

%d bloggers like this: