ОТ  ПЪЛНОЛУНИЕ  В  РАК  2023г.  ДО НОВОЛУНИЕ  В  КОЗИРОГ  2024г.

Позитивното пълнолуние в Рак на 27.12.2023г. ще ни зареди с енергия за домашни дела, точно за подготовката на Новогодишните празници. Предстоят ни спокойни дни в домашна обстановка. Нарочно подчертавам, че у дома ще ни е най-добре и приятно. На следващия ден, 28.12, четвъртък, ден на Юпитер, тази енергия продължава, през деня ще се чувстваме добре, всичко ще върви по план. Дори някъде да имаме трудности, ще ги преодолеем подобаващо. Емоцията води разума. Само вечерта ще ни споходят по- мрачни мисли, но ще се разсеят бързо. Големият воден тригон между Луна в Рак, Нептун в Риби и Венера в Скорпион ще ни направят тихи, спокойни, замечтани, но и загрижени за близките. На 29.12, петък, ден на Венера, в 2 м и 23 мин все още пълната Луна преминава в знака на Слънцето Лъв и около обяд излиза от фаза пълнолуние. Започва да намалява, а с това и ние влизаме в малко по-тих режим на живот. Прави квадратура със спрелия Юпитер в Телец: прекалена щедрост, емоционални фойерверки, последно пазаруване за предстоящия новогодишен празник. Настроението е приповдигнато, защото имаме 3 планети в огън: ретро Меркурий и Марс в Стрелец и Луна в Лъв. Късно вечерта ок. 22ч и 25мин и Венера преминава в Стрелец и стихията „огън“ става преобладаваща и побеждаваща. Затова на 30.12, събота, се събуждаме бодри, с оптимизъм, ентусиазъм и решени да се справим с когото и каквото трябва. Единствено квадратурата Венера в Стрелец/Сатурн в Риби ще ни създава някаква неувереност в чувствата, ще усещаме, че служим на загубена кауза, ще прибавя малко тъга към предстоящата веселба и финансите няма да са толкова, колкото бихме желали да имаме /поне за празника/.

 Но планетите в Стрелец намират начин да направят така, че да улучат десетката. Тоест, широко скроения и философски характер на знака винаги предлага условия  за реализация и  разведряване на обстановката. Затова съботата, 30.12 ще е забързан радостен ден. Така ще бъде и в неделя, 31.12, до ок. 14ч, когато Луната ще премине в Дева. Суетенето за празника продължава, но вече с повече подреденост, акуратност и с необходимата сериозност. Дребните детайли ще се изпипани, особено, ако присъстват и гости. Настроението е добро, но някак с мисъл за това, дали през новата година ще успеем да се справим с материалните неща в живота. Луна в Дева, Слънце в Козирог и вече директен Юпитер в Телец, образуващи Голям земен тригон , ще насочат желанията ни в тази посока. Новата година посрещаме на 01.01.2024 в 0ч и 00мин. Отделна статия за нея може да прочетете в „Статии“ в този сайт. Тук ще кажа само, че в рождената карта на 2024-та година негативните аспекти са повече от тези на  2023-та, а това води до повече динамика и напрежение. Новата година започва в понеделник, в деня на Луната и енергията продължава от началото на датата 01.01.2024г. Мързелив и отпуснат ден, „лошите“ аспекти са уловени в конфигурации и няма да имаме проблеми. Няма да е така на 02.01.2024г., вторник, ден на Марс, първият работен ден за новата година. Луна в Дева, опозиция на Нептун в Риби и квадратура към Марс и Меркурий /вече директен/ в Стрелец, цяла конфигурация „тау-квадратура“. Ще сме като настръхнали таралежи, сякаш празниците по-скоро са ни натоварили. Само, който намери достатъчно воля в себе си да не отговаря на дразнители, ще успее да се справи с този ден. В  2ч и 47мин на 03.01, сряда, намаляващата Луна преминава във Везни и ще искаме да си партнираме с някого. Денят ще е добър да лични срещи, Луна във Везни в позитивен аспект с Венера в Стрелец. Прекрасен ден за разбирателство. Марс е в последния градус на Стрелец, уморен е от безкрайната борба с невъзмутимия Нептун в Риби. Сякаш безизходицата в социалната среда и хамелеонщината на управлението са непробиваеми.

Меркурий в Стрелец, вече директен, ще продължи още 10-ина дни вербалната атака по същия този Нептун, с надеждата, че поне малко ще повдигне завесата. С други думи: ще атакуваме с думи и доказателства това, което ни пречи да виждаме ясно и  да мислим правилно. Но, по-вероятно е да хабим излишна енергия. Поне още три месеца няма да има промяна. На 04.01, четвъртък, рано сутринта , Луната във Везни е във фаза „последна четвърт“, квадрат със Слънцето в Козирог. През деня няма да сме в кондиция за каквото и да било.  Около 17ч на този ден Марс ингресира в Козирог, където е в т. нар. „екзалтация“ и ще можем да се справим успешно с негативни ситуации. При тази позиция на Марс най-добре ще се възползват рождените планети в Телец и Дева, т.е ще имат подемна сила за действие. Вечерта, след 18ч, ще ни споходят спомени от миналото, които ще са приятни, а някои дори ще останат и за в бъдещето.  В 14ч и 40мин на 05.01, петък, намаляващата Луна навлиза в дълбоките води на Скорпион. Въпреки, че това е знак на нейното заточение /затвор/, ще се чувстваме добре, поради положителните й аспекти с Марс в Козирог, Сатурн в Риби и Юпитер в Телец . Дните 6-ти и 7-ми януари ще са ползотворни и изпълнени с приятни изненади. Това са събота и неделя, Йорданов и Иванов ден. Явно именните дни ще си ги изкараме сравнително добре, макар, че възможни словесни престрелки. От 07.01 Слънцето в Козирог започва десетдневни квадратури към Лунните възли в Овен/Везни, а това ще създаде проблеми в президентската институция, собствениците на фирми, познати лица в социалната среда и други хора, които са известни и поставени да бъдат лидери /президенти, шефове на корпорации, водачи на работнически сдружения и други подобни/. Ще могат да преодолеят тази ситуация, ако въведат в своята работа нови начини за управление /Слънце тригон с Уран/, като така ще изненадат всички. Около 23ч и 09мин Луната преминава в Стрелец, при Меркурий и Венера, като така подкрепя желанието ни да се справим мигновено и от „раз“ с всички проблеми. Сутринта на 08.01, понеделник, сутрешното кафе ще е „кисело“, ще сме унили и нещо ще ни спира да бъдем весели за началото на работната седмица : Луна квадрат Сатурн. И на работното място също няма да е добре – и шефът ще е без настроение.

 Но пък ще е ден за интересни хрумвания и идеи. В края на работния ден атмосферата се разведрява, вечерта е подходяща за купони, любовни срещи и приятни неща. Вторникът, 09.01, е неподходящ ден за сериозни разговори и подписване на каквито и било документи – все нещо няма да е наред или пък ще има добре прикрити уловки. Добър ден за реклами, или пък, ако искаме да предизвикаме някой на словесен двубой. Вниманието няма да е там, където трябва, затова е добре за приятелски неангажиращи срещи. Бъбренето на този ден е за предпочитане . Около обяд Луната навлиза във фаза „новолуние“ /30 гр. преди да съвпадне със Слънцето/, квадратира Нептун и съвсем се отнасяме в страната на чудесата, нереалните идеали, но пък, ако посетим културно събитие или си купим нещо за душата ще удовлетворим енергиите на Небето. На 10.01, сряда, в 3ч 34мин малката Луна ингресира в строгия Козирог и денят ще е сериозен и делови. Около обяд ще намерим подходящ начин да свършим доста работа, дори може да отделим време и за физическо натоварване и спорт. Късно след обяд можем да започнем козметични процедури, особено обезкосмяване или подстригване, ако искаме косата да расте по-бавно. Това ефективно се прилага при боядисани коси. На другия ден, 11.01 до обяд с чиста съвест можем да „разчистваме“ средата около себе си от всякакви боклуци – в прав и преносен смисъл. В 13ч и 57мин е точното Новолуние в 21-ия градус на Козирог. Това е първата лунация за 2024-та година, застава в точна тау-квдратура с Лунните възли в 21-ите градуси на Овен/Везни и полуквадрат /45гр./ със Сатурн в Риби. Сякаш едномесечните ни планове ще застинат между минало и бъдеще, като ще бъде трудно да им дадем старт. Но пък, ако подходим нестандартно към поставените задачи и променим  с творчески ентусиазъм направените вече планове, ще излезем победители : новолунието е с аспект тригон /120гр. с юпитеров, късметлйски характер/ с ретро Уран в Телец и с творчески аспект  /36гр., с венерин характер/ към Венера в Стрелец.

Така, че имаме възможност да проявим своята креативност, за да успеем да се справим с препятствията. Все пак добре е да не си поставяме съвсем нови цели, а да се върнем към някои по-стари идеи. Все още Меркурий в Стрелец е в квадратура с Нептун в Риби и новостите ще са все още неясни или подмамващи. Важно е да не се увличаме по чужди „неприлични“ предложения, които ни се струват добри. Особено във финансово отношение. Докато и Венера не премине през Стрелец  /до 24.01/ все ще имаме нещо скрито и неизказано. Ето и основните астрологически събития и влияния през разглеждания период:

1. На 29.12.2023г. ок. 22ч и 25мин Венера напуска неподходящия й знак Скорпион и навлиза в жизнерадостния Стрелец /знак, управляван от Юпитер/. Така с Юпитер в Телец /знак, управляван от Венера/ се намират в т.нар. „ взаимна рецепция“ и общото им влияние е като при съвпад. С други думи: докато Венера е в Стрелец ще имаме благоприятни стечения на обстоятелствата, а това е почти цял месец. До 24.01.2024г., когато Венера ще премине в Козирог. Така, че м.януари ще ни предоставя късметлийски ситуации, които, обаче, трябва да улавяме на момента. Като птичка на рамото.

2. Юпитер става директен на 31.12. 2023г. в 4ч и 41мин, след  четиримесечна ретроградност /движение „назад“, при което се стопира благоприятното развитие на неговите теми/. Така, че ще има около 20ч до Нова година, за да напълни чувалите с подаръци. Винаги оприличавам  Юпитер с добродушния дядо Мраз, който раздава подаръци на Нова година. Така, големите надежди и идеи отново ще придобият възможност за реализация, късметът отново ще ни съпровожда.

3. На 01.01.2024г. в 0ч и 00мин посрещаме Новата година с нови желания. Може би това ще е година, през която окончателно ще скъсаме с нереалните надежди, с неосъществените планове, с хората, които ни „омайват“ и ни отклоняват от собствените ни планове. Това ще е година, през която ще трябва да мобилизираме всички свои ресурси и с минимални финанси ще трябва да постигнем максимални резултати. И ако 2023-та беше година на трудно покоряване на върхове, то 2024-та ще бъде година на избор по кой път да тръгнем. И на лично ниво и като държава.

4. На 02.01.2024г. в 5ч и 08мин  Меркурий също тръгва напред от 23-ия градус на Стрелец. Така ще приключим с липсата на посока в мисленето, с хаоса в документи и контакти, но ще продължим активно да обстрелваме къде с думи, къде с дела, нещата, които ни пречат да видим ясно ситуацията в социалната среда, както и в личния живот /Меркурий в квадратура с Нептун/. Това положение ще продължи чак до 14.01, когато Меркурий ще премине в Козирог. В  пространството могат да изскочат и скрити информации, които да разклатят нечие управленско кресло.

5. На 04.01, ок. 17ч,  Марс ще ингресира в Козирог, където е в екзалтация и ще ни подпомага активно да се справим в началото на годината с каквото ни е необходимо. До 15.01  Марс в Козирог, Сатурн в Риби и Юпитер в Телец ще са в прекрасна конфигурация, която ни подсказва, че, ако бъдем целенасочени, гъвкави и с достатъчно финанси , ще успеем в начинанията. На този ден Венера прекратява квадратурата със Сатурн в Риби и паричните затруднения също.

6. От  06.01 до 16.01. 2024г. Слънцето в Козирог, Уран в Телец и Лунните възли на кармата в Овен/Везни образуват особена конфигурация, която изисква от нас да бъдем изобретателни, да не се страхуваме от промените, да не се поддаваме на външни влияния. Най-точна ще е на 11.01.

7. На 11.01.2024г. в 13ч и 57мин е точното Новолуние в Козирог, за което обясних по-горе. Луната в Козирог е в заточение /затвор, вид депресия/ и всяка лунация в знака принципно е с негативен характер и само положителните аспекти с други планети биха внесли някакви добри енергии. В случая позитивите идват от тригона с  ретро Уран в Телец, който в този знак е в падение /също вид депресия на планетата, при което  изразява „лошите“ си черти/. В близост до явлението е и Плутон в 30-ия градус на Козирог, който пък е „уморен“ от енергията на знака и не може да изяви правилно своята енергия. Затова Новолунието в Козирог не е за съвсем нови идеи и планове.

8. От 27.12.2023г.  /пълнолуние в Рак/  до 25.04.2024г.  /пълнолуние във Везни с Лунно затъмнение/ Сатурн в Риби и Юпитер в Телец ще са в работен аспект секстил, 60гр., с меркуриев характер, позволяващ добри контакти, преговори, договори, пътувания и успешна ситуация за бизнес.

9. От 24.12.2023г.  до  14.01.2024г. е продължителната квадратура на Меркурий в Стрелец  с Нептун в Риби, под чието основно влияние ще премине разглеждания период. Това внася колебания в изборите ни за действие, в начина на мислене. По принцип Меркурий в Стрелец е в заточение и придава разнопосочност в мисъл и действие, разхвърляност в планиране, внезапност при пътуване, допускане на грешки в изказване на мнение и кореспонденции, пропуски в договори. Допълнителното напрежение с Нептун ще налее „масло в огъня“ и съвсем ще излезем от релси. Затова поне до 02.01.2024 г, когато Меркурий ще стане директен, да не променяме планове и приоритети. Добре е, ако имаме възможност да изчакаме и до 14.01.2024г.

И накрая Луна без курс:  29.12  от  0ч и 58мин  до  2ч и 24мин;  31.12 от 7ч и 19мин  до  13ч и 54мин;  02.01.2024г.  от  1ч и 37мин  до  2ч и 48мин;  05.01  от  13ч и 42мин  до  14ч и 41мин;  07.01  от 22ч и 23мин  до  23ч и 10мин;  09.01  от  20ч и 26мин  до  3ч и 34мин  на 10.01.

%d bloggers like this: