ОТ  НОВОЛУНИЕ  В  ТЕЛЕЦ  ДО  ПЪЛНОЛУНИЕ  В  СТРЕЛЕЦ  2024 г.

Новолунието в 18-ия градус на Телец на 08.05 е изключително позитивно и ни дава добър старт за едномесечни планове по темите на знака: лични таланти; усет за красота, естетика; удобство; любов с оттенък на финансова изгода; спокойствие, уют; придобиване на материални неща: имот, ценности – картини, бижута,старинни неща и т.н; бизнес с посочените по-горе обстоятелства, особено, свързан с дизайн, търговия със скъпи предмети, облеко и текстил; инвестиране във финансови борси и наложили се производители. Изобщо скъпото, бляскавото, полезното за сетивата ще е на първа линия за следващите 30 дни. Секстилът на това Новолуние със Сатурн в Риби ни показва, че трябва да приложим план за действие, който ,обаче, ще се налага да променяме в движение и да се промъкваме между най-различни препяствия. Тоест: ще намираме начин да избегнем пречещи ни закони и други обстоятелства , като така успешно ще решаваме проблемите. Сатурн в Риби не е твърде строг и ограничаващ, дава възможност за лавиране и по-лежерно тълкуване на писани и неписани закони и правила. Някои идеи и планове, които не сме осъществили до този момент ще се окажат подходящи, дългосрочни и печеливши. Телец обича да развива и задълбочава поставените задачи, както и възникналите по-рано проблеми. Рождените планети около 18-ти градус на всички знаци ще имат необходимата енергия да се изявят позитивно. Само тези във Водолей, Лъв и Скорпион ще са по-напрегнати, всичко ще върви с усилие, нерви, преодоляване на трудности, но накрая ще има добър резултат: Сатурн в Риби ще помага някак.

При пет планети в Телец има вероятност да прекалим с “имането” и показността, да се вглеждаме повече във външния вид на нещата, в опакавката, а не в съдържанието, както и да проявим излишен инат и настоятелност, стигаща до нахалство. На 09.05, четвъртък, ок. 2ч и 21мин малката Луна преминава в Близнаци и денят ще е разнопосочен, ще бъдем във вихъра на срещи, разговори, пътувания, приятелски сбирки и общуване с хора с близки интелектуални интереси. Цари някакво затишие, но с леко жужене, като от пчела, поради многото полуквадрати (45гр.) между планетите: основен аспект с уранов характер (според мен). Затова денят ще е ползотворен, приятен, но сякаш резултатите ще са непълни и не точно такива, каквито сме искали. Ще останат неща за довършване. Петъкът, 10.05, ще е същият.   Около обяд не е добър за работа със законоизпълнителни и държавни органи и организации, както и с банки и кредитори. Луната излиза от фаза ”новолуние” и вече ще е видима на Небето. В събота, 11.05, в 6ч и 15мин растящата Луна навлиза в своя знак Рак и ще сме отдадени на дом и семейство за следващите 2,5 дни. Само вечерта са възможни противоречия и спорове по тези теми. Неделята, 12.05, ще е ден благословен за мир, любов и съзидание у дома. Душата ще се разкъсва между минало и бъдеще, но чувствата ще ни теглят към следващите стъпки в живота. Ще трябва да махнем с ръка за сбогом на миналото. Слънчевото време може да ни прикани за разходка или работа в градината. В понеделник, 13.05, ще трябва да приключим нещата до обяд, защото след 14ч Луната ингресира в Лъв, прави опозиция с ретрограден Плутон във Водолей и събитията приемат кризисен характер. Въпреки тежкия кратък аспект ще има обстоятелства, идващи от социалната среда, които ще разсеят лошите енергии. С други думи – не трябва да пресираме опонентите си, защото проблемите ще се решат безболезнено за всички страни. Това е трудно при растяща Луна в Лъв (всеки ще иска да постави личните си желания пред тези на другите), но не е непостижимо. Меркурий е в последните три градуса на Овен: уморени сме от словесни битки, от “прегаряне” на ума, от мисъл за бъдещето, защото, по-трудно или по-лесно, вече сме си направили основните планове за него. Меркурий беше дълго време в съвпад със СЛВ (Северен лунен възел, подпомагащ предстоящи планове). Във вторник, ден на Марс, 14.05, ще проявим упоритост (но не инат), ще изникват внезапни идеи и ще свършим доста работа през целия ден. Най-вдъхновени ще са рождените планети около 11-ия градус на Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей. Късно вечерта може да имаме разправии на любовна тема: Луна в Лъв в квадратура с Венера в Телец. Но пък ще бъдат изяснени някои проблеми за момента.

 Сряда, 15.05 ще е ден на напрежение, невървеж и провокативни срещи и разговори: Луна в Лъв в квадратура към четворката планети в Телец – Венера, Уран, Слънце, Юпитер, а пък Меркурий е със същия аспект към ретро Плутон във Водолей. Всичко това означава конфликт на интереси и противоречия, затова денят не е за сериозни преговори. Вечерта в 20ч и 6мин пъргавелкото Меркурий ингресира в Телец и знака съвсем “натежава”: от 10-те планети на Небето 5 са в него плюс Селена. За около седмица ще бъдем прекалено съсредоточени в темите на знака, посочени в началото на статията. Пък и Новолунието подсказва точно това. На 16.05, четвъртък, в 0ч и 33мин растящата Луна преминава в Дева – ставаме по-предпазливи, по-пестеливи, по-прецизни, може би и по-досадни (при предизвикателни аспекти към натални планети). Малкият, но главен аспект “полуквадрат” (45гр) продължава да създава малки, но неприятни ситуации.  Планетните двойки, които го образуват са: ретро Плутон/Сатурн ; Меркурий/Сатурн и Юпитер/Марс и като цяло означават дребни дразги и неуредици в социалната среда, които са като малките камъчета, обръщащи колата. Тоест някаква поредица от дребни негативни обстоятелства, идващи от обкръженето ни не ни дават да работим спокойно и безпроблемно. Това ще продължи още два-три дни. След това ще започнем да разчитаме на тригона (аспект от 120гр, с юпитеров, късметлийски характер) на планетите с ретро Плутон. Всъщност, някои хора може би вече усещат неговото подкрепяща действие. Петък, 17.05, е ден с разнообразна енергетика, възможно е да почувстваме някаква безизходица, депресия и страх. Особено около обяд, но след 18ч всичко се успокоява и предстои любовна вечер: Луна в тригон с Венера. Струпването на Венера, Уран, Селена, Слънцето и Юпитер в последните осем градуса на Телец ще ни заземи твърде много, но с добър резултат. Съботата, 18.05 е спокоен, щастлив ден и всеки може да прави каквото иска. Ден, коренно противоположен на предходния. Това е денят на точните добри съвпади, случващи се в Телец: Слънцето с Юпитер и Венера с Уран и двата в тригон с Луна в Дева в последните градуси на знака. Ден за добри чувства и емоции и пълно спокойствие. Единствено условие е да внимаваме с думите – може неволно или пък нарочно да създадем напрежение: Меркурий е все още в квадрат с Плутон.

 В 13ч и 23мин Луната навлиза във Везни и в следващите 2,5 дни ще ни вълнуват партньорските отношения, добрите компромиси в името на  равновесието, ще търсим и даваме справедливост и баланс. Някой ще срещне търсената от дълго време любов. Все пак и Слънцето и Юпитер са в последните градуси на Телец, затова може да почувстваме умора от работа в материята, особено в личните финанси, възможно е да искаме вече  промяна и движение, пътуване и нови перспективи. Телец е най-неподвижния знак и всички планети в него усещат тежестта му, но някак без да е пресилена. Нали знакът се управлява от Венера, а тя винаги получава онова, което иска. Дори  като сложи “белите” ръкавици на принудата, т.е не усещаме как сме се увлекли по красотата, спокойствието, успеха, парите, как прекалено много сме заложили на собствените си творчески възможности и сме “зарязали” проблемите си. Може би е трябвало  да си отпочинем и многото планети в Телец са ни дали това. Затова тази неделя ще е  последната под енергията на спокойствието, дори мързела. Късно вечерта спомени от миналото могат да поразвалят хубавия ден и да ни натъжат, но и ще проспим твърдата опозиция между съвпадите Марс/СЛВ в Овен и Луна/ЮЛВ във Везни. Така ще си спестим неприятни емоционални преживяванея. В понеделник, 20.05, в 16ч  Слънцето преминава в знака Близнаци: настъпват 30 дни на разнопосочност в изявите, възможно е да започваме няколко дейности едновременно, да събудим интелектуалните си възможности, да започнем курсове или да пътуваме повече. Може също да разпространим свои идеи, знания и умения. Близнаци е последният зодиакален знак от пролетта. Изключително позитивният аспект на Слънцето с ретро Плутон във Водолей ще ни даде възможност лесно да намерим волевия си център. Най-късметлийските рождени планети ще се около 3-ти градус на Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец, Водолей и Овен. Във вторник, 21.05, в 1ч и 35мин растящата Луна ингресира в Скорпион, а около обяд навлиза във фаза “пълнолуние” (ще я виждаме кръгла на Небето около пет дни). Следващите 2,5 дни може да сме свръх напрегнати емоционално, да имаме отказ от околната среда за каквото и да е, т.е исканията няма да се изпълняват, но в каква степен зависи от рождената карта. Пълната Луна в Скорпион се изправя срещу всички планети в Телец, а това са противоречия основно в темата за любовта и парите. Не е добре да се вземат, нито да се дават кредити. Ревността, завистта, подозрителността, скритите негативни емоции ще са на първо място тези дни. Най-силен в това отношение ще е 21.05. Сряда, 22.05, ще е със същата енергия, но ще можем да свършим ползна работа през деня. Особено, ако имаме досадни ангажименти – ще ги приключим успешно.

 В четвъртък, 23.05, в 11ч и 25мин Луната ингресира в Стрелец и усещането за късмет и щастие идва в душите ни. Отново ще сме окрилени, добронамерени, обнадеждени и благородни. Настроението е приповдигнато и посрещаме точното Пълнолуние в 16ч и 53мин в 3-ия градус на Стрелец. Оста на явлението има прекрасни аспекти с Нептун в 30-ия гр. на Риби и Плутон във 2-ри гр. на Водолей. Това означава, че вложената енергия в дейностите ще е полезна, резултатна и безпрепятствена. Единствено трябва да се пазим от конкуренти, агресивни и настоятелни нови партньори, да не прилагаме грубост и физическа сила, както и да не се осланяме на инстинктите си, а на разума. Разглежданият период ще е сравнително спокоен, като по-продуктивен за нашите планове ще е втората му половина, след 14.05, когато ще започнат по-активни действия (аспекти) между планетите. Това ще ни даде възможност да се размърдаме лека – полека: все пак многото планети в Телец ни карат да сме бавни, лениви, за се “забием” в темите на знака – пари, доволство и др. Разбира се, Уран в знака няма да ни разреши съвсем да си отпуснем – ще ни държи “нащрек” и ще изисква промени. Ето и основните взаимодействия и изменения през периода:

1.На 08.05 е точното Новолуние в 18-ия градус на Телец – внезапни пориви на творческата ни същност, нови контакти и приятелства с хора с общи интереси, тръгване на път в чужбина. Единствено негативно влияние е да не “забием” прекалено във финансовата тема и желанието непременно да придобием някакви материални блага.
2.От 08.05 до 18.05 действа съвпад Слънце/Уран (точен на 13.05) – свободомислие, с желание за преминаване на граници и условности; афиширане на личните талнти и способности; разнопосочност, граничеща с разпиляване на лични ресурси. Но и някакъв особен комфорт на духа: да направим нещо странно, екстравагантно и изненадващо за околните.Усилена работа в Нета.
3.От 09.05 до 26.05 е секстилът между Юпитер в Телец и Нептун в Риби (точен на 23.05 – пълнолунието): духовното и земното се съчетават – прилив на вяра, надежда и любов; осъщестяване на мечтите, които се превръщат в значителни планове; творчество, което редва сетивата и просветлява духа. Това е силата на вдъхновението,емпатията и съпричастността. Даренията са израз на този аспект.
4.От 10.05 до 17.05 действа работен аспект от 60гр. между Венера в Телец и Сатурн в Риби (точен на 13.05): добър период за старт на печеливш бизнес, както и за дългодрочни сериозни лични отношения.
5.От 14.05 започват няколко аспекта: съвпад на Венера с Уран – смесица от екстравагантност и красота, смели решения по темите за любовта, парите, творчество, дизайн, партньорства; съвпад на Марс със СЛВ (точен на 20.05) – активността ни ще е насочена право към бъдещето, т.е каквото започнем, то ще ни е приоритет занапред; квадрат между Плутон и Меркурий (точен на 17.05) – трудности в умствената работа, комуникации с опърничави хора, както и такива с голяма власт и финанси, които ще диктуват условията, т.е може да попаднем под такова влияние, както и да бъдем цензурирани; съвпад на Слънцето с Юпитер (точен на 18.05) – това е възможност да поставим себе си на пиедестал, да разширим “его”-то си по безболезнен за околните начин, да развием творческите си способности и да се изявим подобаващо и да бъдем доволни от резултата; започва и една добра конфигурация между Юпитер, Нептун и Плутон, която дава позитивни резултати в политиката, бизнеса (възстановяване на спрени и “замразени” дейности) и личния просперитет, в зависимост от рожденната карта.
6.На 15.05, сряда, в 20ч и 06мин Меркурий ингресира в Телец и ще успокоим мисълта си, действията ни ще станат по-целенасочени и ще имаме възможност да реализираме идеите, които генерирахме при дългия престой на планетата в Овен.
7.От 18.05 до 24.05 действа също и добрата конфигурация между Слънце, Нептун и Плутон – добро стечение на обстоятелствата за лично осъвършенстване и подобаващо представяне в социума. Действа добре на самочувствието.
8.На 20.05, понеделник, в 16ч Слънцето ингресира в Близнаци и настъпва вихър от промени в личната ни изява – ще търсим усърдно нови контакти, ще се събудят интелектуалните ни способности, ще излезем от рутината и спокойствието. Това ще се засили още повече, когато и Венера, и Юпитер, а по-късно и Меркурий преминат в този знак.
9.На 23.05, сряда, в 16ч и 53мин е точното Пълнолуние в Стрелец, с положителен аспект с ретро Плутон във Водолей и Нептун в 30ия градус на Риби. Възможни са промени в направените планове, но резултатът ще е приемлив. Пълната Луна в Стрелец е заредена с оптимизъм и никакви пречки не могат да помрачат ентусиазмът в нас. Едно пречистващо явление, което ще даде старт за излизане от хватката на материята (много планети в Телец) и ще ни насочи към по-различни неща в живота. Най-щастливи ще са рождените планети около 3-ти градус на Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец, Водолей и Овен.
И накрая дни и часове на Луна без курс, когато трябва да избягваме да започваме нови дейности, защото резултатът няма да е искания. Направи ми впечатление факта, че този път са по-продължителни от обикновено: 09.05 от 0ч и 56мин до 2ч и 22мин; 11.05 от 4ч и 50мин до 6ч и 14мин; 13.05 от 12ч и 14мин до 13ч и 37мин; 15.05 от 19ч и 42мин до 0ч и 34мин на 16.05; 18.05 от 12ч и 10мин до 13ч и 24мин; 19.05 от 18ч и 50мин до 1ч и 35мин на 21.05 – около 32часа, най-продължителният; 23.05 от 10ч и 29мин до 11ч и 25мин.

%d bloggers like this: