МАРС  В  БЛИЗНАЦИ  2022 / 2023 г

Предстои ни да живеем 7 месеца с Марс в зодия Близнаци поради ретро фазата на планетата. Това ще се случи от 20.08.2022г в 10ч и 57мин до 25.03.2023г  в 13ч и 46мин, когато Марс ще премине в Рак. Това са 217 дни, през които темите на Близнаци : интелект, информация, вербална комуникация, кратки пътувания, обучение  /курсове и квалификации/, братя и сестри, съседи, съученици, четене и писане  /интелектуален труд/ и др., ще бъдат от първостепенно значение , ще ни станат първичен импулс за себеизразяване и оръжие за осъществяване на личните ни идеи. По-скоро ще имаме възможност да съберем повече информация по интересуващи ни въпроси , понякога дори противоположна и нееднопосочна, което може да внесе съмнения и колебания. Но като цяло  ще воюваме с думи , енергията ни ще е насочена към убеждаване на околните в собствената ни правота. Идеално време за реклама /подвеждаща или не, пресилена или реална/, за представяне на нови литературни произведения, смяна на работа, ако е свързана с връзки и комуникация, изпитания на нови летателни средства и уреди, двигатели, използващи въздух като енергия за задвижване, планетата Марс и нейното изучаване отново ще е на първите страници. Дребната търговия ще е в подем, посредническите услуги, но и кражбите, нелоялната конкуренция, скритите намерения, повреди в съоръженията и уредите, чрез които комуникираме /напр.телефони,дронове/ и пътуваме /леки коли, електротротинетки, колела и др./ при ретро фазата на планетата и много други неща, за които ще стане въпрос.

БЛИЗНАЦИ е третият зодиакален знак – въздушен, подвижен, мъжки ,с управител Меркурий. Най-интелигентните, любознателни, отворени за общуване и поемане на голям обем информация, ясна мисъл,наблюдателни, бързо схващат, комбинативни, адаптивни, пътешественици, хора с много лица. Те са като ходещи енциклопедии. Ако имате приятел Близнак – не ви трябва Гугъл. Но могат да бъдат и повърхностни, непостоянни, лекомислени, склонни към лицемерие и непочтителност, не може да се разчита на тях , безотговорност, липса на емоционалност и емпатия. Това е знакът на най-бързата промяна, имат много таланти, неуловими като характери, и сякаш въплъщават в себе си много личности. Вербалната комуникация и комбинативното мислене са извор на енергия за тях. Ровенето в Интернет е тяхната стихия и когато случайно нямат информация по дадена тема, знаят от къде и как да я получат. За Близнаците е почти невъзможно да пазят тайни, те ще се разболеят, ако не споделят.   Лесно създават връзки , но и лесно ги прекъсват, ако отсрещната страна не е на тяхното интелектуално ниво и няма какво да си кажат. Много добре усвояват чужди езици , нерядко са полиглоти и с няколко висши образования. Почти цял живот учат нещо и винаги са жадни за знания, често в съвсем различни направления. Всички професии, свързани с информация, писане, четене, обучение, разказване им прилягат, също търговия, туризъм, консултации, посредничество, ПиАр и др. Близнаци и Меркурий свързваме с трети дом в хороскопа. МАРС – мъжка планета, с огнено-воден характер, управлява знаците Овен и Скорпион, заточение във Везни и Телец, екзалтация в Козирог и падение в Рак. Той е свързан с чистата  физическа сила и първичен инстинкт , с искрата, с началото на всеки един живот и всяко едно действие, с жизнената енергия – секс и продължаване на вида, с първопричината – пионерски дух, с „Аз“-ът ,  директен – няма скрити мотиви, честен и искрен, водач – за него е важно да е пръв. Но може да е агресивен, опасен, безумно смел, груб, прибързан, брутален, избухлив и самодоволен – не зачита другите и търси единоборства и конкуренция. Характерът на Марс в дадена карта определя здравето в най-общ смисъл и управлява мускулите, кръвта /червени кръвни телца/,главата. Хората със силен Марс могат да бъдат военни, спортисти, хирурзи, с екстремални професии – пожарникар, спасител, също и месар, ловджия, екстремист, снайперист и т.н.  Число – 4; цвят – червен ; метал – желязо; камък – рубин,корал; ден – вторник. Естествен управител на 1-ви и 8-ми дом във всеки един хороскоп  и е ретрограден един път на около  2г и 3мес.

 С Марс свързваме и законоопазващите структури – полиция, жандармерия, частни охранителни фирми и други подобни , както и армията и низшия и среден ръководен състав в нея. Висшата ръководна структура е под управлението на Плутон /полковници,генерали, адмирали/.Това са основните характеристики на знака и планетата и когато са свързани се получава ситуацията, с която започнах тази статия. Силен подтик за действие ще имат тези хора, които са с Марс в трети дом в хороскопа /независимо от знака/  или третият им дом е в Овен или Скорпион. Тези, които имат натален Марс в Близнаци ще имат т.нар. възвръщане на планетата и ще навлязат в нов двугодишен цикъл на нейното действие. Най-активни ,разбира се, ще са хората от зодия Близнаци , ще придобият допълнителна енергия за действие и по какъв начин ще се прояви зависи от аспектите на транзитния Марс с другите натални планети. Рождените планети в Лъв, Овен , особено Везни и Водолей ще получат желания стимул за работа. Тези в Стрелец, Риби и Дева ще изпитат предизвикателството и агресията и ще трябва да намерят начин да се отбраняват. От изключително значение са аспектите, които прави транзитния Марс с останалите планети на Небето : ако е аспектиран провокативно чрез опозиция и особено квадратури / 90 градуса, с марсов характер/ , то въздействието му ще е агресивно, нападателно и разрушително; ако аспектите са позитивни / секстил 60гр, тригон 120 гр и творчески аспекти 36, 72,108,144гр / то силата му ще я използваме активно за работа, спорт, раздвижване на ума и избистряне на идеи.

An alien planet in the depths of space

При ретроградната му фаза от 31.10.2022г. до 13.01.2023г няма да имаме достатъчно енергия, ресурси и възможности за работа, бизнес и създаване на нови връзки и комуникации. Тогава са възможни сривове в системите на електроснабдяването, технически повреди в двигатели, работата с режещи инструменти ще е придружена с травми, особено внимание ще е нужно при пътуване – никакви високи скорости и отвличане на вниманието с разговори и особено спорове, грешки в документи поради прибързаност и недоглеждане или просто неточности в информацията, както и целенасочени подвеждания. „Жълтите“ новини ще са в изобилие. Може дори да се върнем съм изоставени начини на комуникация помежду си, поради отказ на съвременните такива. Няма да се учудя, ако се появи и някоя болест, пренасяна от жилещи и хапещи летящи твари като насекомите  или дребни птици /кълвачи/.Първият аспект, който Марс ще направи е квадрат със Слънцето от 14.08 до 08.09, като точният е на 27.08  по време на Новолунието в Дева. Важно е да се отбележи, че характерът на квадратурата се променя от Телец/Лъв  в Близнаци/Дева  на 23.08 , когато Марс е вече в Близнаци, а пък Слънцето ингресира в Дева. Настървеността и агресията е по-силна в Телец/Лъв на чисто физическо ниво и ще се изразява в побой, катастрофи, убийства, грабежи и други , като резултатът ще е материални загуби, чието възстановяване ще е почти невъзможно.  Борбата при Близнаци/Дева ще е на ниво интелект, т.е кой ще успее на наложи своите виждания и идеи и кой пръв ще успее да привлече повече хора на своя страна. Това е особено важно у нас, защото ни предстоят избори за законодателна власт ,Народно събрание  / Юпитер/. Предстои надлъгване и тотално напрежение между лидерите  на партии и коалиции. Ще има и смяна на водачи и лидери в самите сдружения.

 Принципно квадратура между Марс и Слънце означава вътрешно напрежение и колебание във всеки човек по дадени въпроси, както и избухливост и вербална агресия /Марс в Близнаци/ , поради невъзможност за следване на определен план  /Слънце в Дева/. Тази ситуация обаче, може да се окаже и старт за справяне с изостанали задачи в зависимост от личния хороскоп. Докато е в действие тази квадратура по-добре е да не влизаме като арбитри в чужди битки и да не започваме свои, ако е възможно. Но все ще се намери някой, който да ни „подкачи“. Има и няколко дни, през които тази енергия можем да използваме като двигател за градивни цели: от 26.08, когато Меркурий преминава във Везни, и  до 04.09  той ще прави добри аспекти и към двете планети : тригон с Марс и 30 гр. със Слънцето. С други думи : ако успеем да подходим честно и дипломатично при разговори, преговори и съставяне на договори и документи  ще имаме успех. Пътуванията и комуникациите ще са продуктивни и ще постигнат набелязаните цели. Информацията ще е точна. През този период може да имаме и активиране на военни формирования и излизане на преден план на хора с пагони, засега миролюбиво. Лично аз очаквам нашият президент да направи ясни изявления, подтикнат  от всеобщата разюзданост на политическата върхушка у нас. През посочените десетина дни има и още един прекрасен работен аспект на Марс с ретро Юпитер в Овен  /Марс е управител на Юпитер, който пък е символ на законодотелната власт нашето Народно съброние/, т.е  началото на кампанията за изборите тръгва сравнително добре на 02.09. Този ден енергийно много прилича на 02.10, денят на самите избори. Интересна ситуация се оформя на 08.09 : Слънцето в Дева прекратява квадратурата с Марс / ще успокоим поне на вътрешно ниво творческата си енергия/ , но пък Венера в Дева  започва този провокативен аспект с Марс, който ще продължи до 24.09, като точният е на 16.09. Сякаш замества Слънцето. Това ще повлияе негативно върху личните ни отношения, бизнес ресурсите и личните ни пари. Измамите ще вървят доста добре, защото Близнаци и Дева управляват ума, идеите, работата, планирането, може и безрезултатно пилеене на творческа енергия и парични средства. Но всичко ще върви бързо, дори може и да не се усетим в такъв момент. Единствено на 10,11 и 12.09 може да имаме нещо истинско и то дошло от миналото, защото ретро Меркурий във Везни укротява до някаква степен лошата енергия. Доброто отношение на Меркурий/Марс приключва на 15.09, т.е дипломатичният подход за удържане на вербалната агресия се прекратява. Ретро Меркурий във Везни е срещу ретро Юпитер в Овен до 24.09 и няма друга планета, която да разбие тази опозиция. Вероятно кампанията във връзка с изборите у нас ще поеме в неадекватна посока. В личните хороскопи, обаче, който има рождени планети в първата декада на знаците Овен,Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей ще има възможност за действие по значението на съответната планета.

На 17.09 Марс започва продължителен тригон с ретро Сатурн във Водолей до 12.12.2022 г., като от 31.10 ще е ретро, а пък Сатурн на 23.10 ще стане директен. В политиката това означава, че хората с пагони или оръжие /законоопазващите структури/ ще се разберат с тези, които управляват /законоизпълнителната власт, т.е правителство и министър-председател/ и ще ги подкрепят или просто ще имаме устойчивост на държавните ресурси. В личния живот  – през тези около три месеца ще имаме възможност да се мобилизираме, да проявим сила и воля и да се справим с всякакви ситуации, да поставим начало на дългосрочни инициативи. Това е период на успех , поради добро планиране на дейности. Всъщност това е особен период , защото от 28.09 до 04.12  Марс ще е в квадратура с Нептун и от 29.10 до 09.11 както и с Юпитер. Може отново да бъдат въведени по-строги т.нар. ковид мерки. А това означава, че ще имаме колебания за това дали сме на прав път и дали положените усилия ще дадат искания краен резултат, особено при ретро фазата на Марс от 31.10. Сякаш ще загубим интерес към всичко , поради неустойчивата социална среда и обществено-икономически живот. Така, че посочения период  /докато действа тригонът Марс/Сатурн / е динамичен, нееднозначен. Изключително непредсказуем е денят на изборите 02.10, неделя, енергията му предвещава по-скоро метеж, преврат или нещо подобно, но не и кротки , целенасочени избори /Меркурий/ за законодателна власт /Юпитер/. Най-силните планети на този ден са двете най-малки планети : Меркурий от бързите /Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс/  и Плутон от бавните /Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон/, като са в изключително положителен аспект помежду си, тригон  120гр. А пък и двете образуват такъв аспект с ретро Уран в Телец с малко по-голям орбис. Това означава ,че ще имаме изненадваща коалиция, съставена от малки партии, само и само да бъде съставено работещо за известно време Народно събрание. Считам, че ще има намеса на хора с пагони от резерва или такива с дебели банкови сметки. Марс е на върха на неблагоприятна конфигурация с участието на опозицията Меркурий с Дева/ретро Нептун в Риби, наречена тау-квадратура и подсказваща напрежение, колебание, неясноти, но и усилена работа на репресивните органи /полиция, военни формирования, охранителни фирми и други подобни/.

 Замерянето с невярна информация и непроверени факти ще е на показ, манипулация на резултати – също. Същата фигура ще се образува с Луна в Козирог на върха и опозицията Венера във Везни/ретро Юпитер в Овен, която показва , че хората /Луната/ са раздразнени , ядосани и предадени. Луна в Козирог показва „втвърдяване“ на електората и ще гласуват традиционалистите , а не тези които искат промени. Тъй като фазата на Луната е както при предишните извънредни избори на 11.11.2021г  /фаза първа четвърт/, то ще се повтори същият сценарий и при това гласуване. Интересни дни са 15-ти и 16-ти октомври, когато бавният Марс ще се включи в Голям въздушен тригон : Луна в съвпад с Марс в Близнаци, Слънце в съвпад с Венера  и наблизо Меркурий във Везни и ретро Сатурн във Водолей. Тези 6 планети във въздух предполагат промяна на статуквото , квадратурите  Марс/Нептун ,Уран/Сатурн и Слънце/Плутон също ще разтърсят допълнително нещата и на повърхността ще излязат доста скрити дела. Това в социума, а на лично ниво – ще трябва да съумеем да съчетаем повтарящите се от миналата година събития така, че да си подготвим възможност за безопасен изход. Това трябва да стане сега, тези дни и до около  10.09. Тоест да направим това, което считаме за необходимо, за да изкараме есента и зимата. Всъщност най-негативното въздействие на Марс ще почувстваме през м. ноември, когато ще е ретро и ще прави квадратури с ретро Юпитер, вече в Риби и ретро Нептун също в този знак. Тогава е възможно да се откажем от някои планове, да не ни достигнат сили за действие или пък просто да се подведем по неизпълними желания. Когато Слънцето, Меркурий и Венера преминават през Стрелец и застават срещу ретро Марс , те ще подсилят квадратурата Марс с Нептун и Юпитер до тауквадратура и така напрежението ще се покачи още повече. Няма да успеем в делата, ще имаме отпор и недостиг на всякакви ресурси, може дори да се обвиняваме ,че не сме направили достатъчно, за да се подсигурим. Има обаче и няколко дни , през които можем да наклоним ситуацията в наша полза : от 27.11 до 04.12, ако се доверим на личните разбирания за правила, норми на поведение и установените мерки за сигурност в обществото. С други думи, да не правим необмислени неща и да се съобразяване с изискванията на социалната среда.

 След 08.12 , когато е силното Пълнолуние в Близнаци в съвпад с Марс, ретро Марс не прави главни  /мажорни/ аспекти с други планети, освен опозиция със Слънце в Стрелец още 5 дни. Тази опозиция означава, че ще сме неспокойни, раздразнителни, невнимателни, настроени за риск. Но…  Както казвам, винаги има някакъв добър изход от почти всяка ситуация. В случая изходът за благоприятно стечение на обстоятелствата се явява в лицето на Сатурн във Водолей и означава, че ако приложим устойчивите си принципи и правила на поведение в социалната среда, ще успеем да превърнем енергията от агресивна в позитивна. С други думи, ако спазваме правилата и законите на управляващите институции ще можем да постигнем целите си. Уран и Сатурн прекратяват двугодишната квадратура помежду си на 12.12.2022г. и  ще си отдъхнем от негативи, борби за оцеляване, неразбирателство и единоборства. На 13.01.2023г   Марс отново тръгва напред от 8-ия градус на Близнаци в прекрасен тригон с Венера във Водолей : приятните мигове на градивна и приятелска комуникация се завръщат, отпускаме се , разговори и преговори вървят гладко, думите градят, а не рушат. От 23.01.2023г. на Небето няма ретроградни планети и битието ни започва желания спокоен период. Също от този ден започва прекрасният тригон на Марс със Слънце във Водолей, което означава, че ще възвърнем лекотата в себе си, креативността и многообразието на срещи и идеи, комуникацията и документацията вече ще са адекватни. Единствено от 01.02.2023 г.  до 10.02.2023г.  Венера в Риби ще попадне на квадратурата на Марс и за тези дни се очертават неразбирателство и конфронтация в личния живот, плануваните парични средства за удоволствия , разкрасяване , изкуство и развлечения ще отидат непредвидено за други дейности, но резултатът ще е изненадващо добър.

 От 18.02 до 27.02  Марс  в Близнаци и неговият управител Меркурий във Водолей също ще правят добър аспект като това ще донесе допълнителен импулс за позитивни делови комуникации и договори, както и резултатни пътувания. Месец март 2023г. обаче ще е месец на големите промени : на 07.03 Сатурн ще се потопи в дълбоките води на Риби, на 23.03  Плутон за пръв път ще навлезе във Водолей , а пък Марс ще премине в неподходящия му знак Рак на 25.03, където е в падение и при лоши аспекти ще бъде или крайно агресивен или крайно пасивен в зависимост от общата ситуация на взаимодействие между планетите на Небето. Но преди да напусне Близнаци Марс ще направи своята квадратура със съвпада Слънце/Нептун в Риби ,като точната ще е на 15.03. Това означава,че отново енергията ни за действие ще е недостатъчна или отклонена от правилната посока. Думите отново ще са изкривени или „замъглени“. Но пък сега Венера в Овен ще помогне да разберем  /Марс й е управител/ накъде „духа вятърът“ и да откроим  истината от лъжата и да разбием нечии опити за „мека“ манипулация на общественото мнение  /Слънце, Меркурий и Нептун в Риби/.

И така : седемте месеца на Марс в Близнаци ще влагаме своята енергия повече в говорене, писане, пътуване, създаване на нови връзки и отношения на база на  еднакво интелектуално ниво, ще усвояваме нови знания /курсове и квалификации/, някои от нас ще се върнат към изоставени творчески проекти или зарязано образование /при ретро Марс/. Целият период ще бъде белязан със завидна активност по темите на Близнаци, като по време на неинтегрирани от други планети квадратури и опозиции на Марс ще сме принудени да действаме твърде рисково, агресивно и дори неадекватно. Така ще бъде и около 31.10.2022г, когато планетата ще тръгне в ретро посока и около 13.01.2023 г, когато отново ще се обърне в права посока. Все пак престоят на Марс в Близнаци ще ни даде възможност да размърдаме умовете си, да подложим на тест знанията и интелигентността си, да проявим смелост при разговори и публични изказвания и да се опитаме на докажем своите истини.