САТУРН във ВОДОЛЕЙ 2020г – 2023г

Краят на 2020 година, след 13.12 ,се оказва наситен с астрологични събития , които ще дадат своя отпечатък за по-дълъг период от време. Ето по-важните от тях:

14.12 – пълно слънчево затъмнение на 23° 8″  в Стрелец в съвпад с Меркурий;

15.12 – преминаване на Бялата луна  /Селена/ в Стрелец   за 7 месеца ;

17.12  – Сатурн ингресира във Водолей до 07.03. 2023г.;

19.12 – Юпитер преминава във Водолей за една година – до 29.12.2021г;

21.12 – съвпад на Юпитер и Сатурн в 1 гр. във Водолей  /нов 200 годишен цикъл на съвпад на двете планети във въздушни знаци– има отделна статия в сайта/.

 Водолей е вторият дом на Сатурн ,първият е Козирог,т.е Сатурн управлява тези два знака. Сатурн е женска планета – приема, отнема енергия и отговаря за ред, дисциплина, организация, управление, налагане на правила ,отговорност, създава граници , лимитира ,поставя препятствия, създава и запазва структура и форма, спира и прекратява неща, които вече не са нужни или са преувеличили и неправилно променили същността си. Сатурн е строгият повелител на времето и кармата , консервативен – позволява бавно развитие напред и нагоре с налични ресурси, не допуска разхищение и излишъци на каквото и да било – пари, материали, желания,идеи . Фалитите по Сатурн са непоправими. Той е свързан с  изпълнителната власт в държавите  /правителство и министър-председател/,  корпорациите, фирмите и с всички хора, на които им е възложено да управляват, с правилата,чрез които се изпълняват законите. В този смисъл всички комисии,създадени към правителствата и всички хора,работещи в тях са под опеката на Сатурн. На лично ниво със Сатурн е свързан най-възрастният човек във фамилията или този, с когото всички се съобразяват.

Водолей е 11-ят зодиакален знак с управители Сатурн и Уран – мъжки, въздушен, студен – средата на зимата, свързан е с 11-ти дом във всяка рождена карта, където са приятелите,спонсорите,бъдещите идеи,сдружения, лобита,колективни спортове,социално отговорни задачи и др. Този знак се свързва със способността да се служи на общочовешки каузи и идеи , хуманност, човеколюбие, алтруизъм, висок интелект, умение да създава връзки и приятелства , да взаимодейства с големи групи от хора, отдадени на една идея или на общи интереси.Хората със Слънце във Водолей са гениални, креативни, динамични, любознателни, интересни,просто различни от другите, могат да изненадат околните с каквото и да било, нестандартни, имат изградена своя ценностна система, която може и да се отличава от установената в обществото, живее в своя си свят, но без да пречи на другите, изключително свободолюбив. Не случайно фразите „Свобода, братство, равенство“  и  „Един за всички, всички за един“  са заредени с чиста водолейска енергия. Водолей обединява противоположности и извлича най-доброто от тях – самият той се управлява от две коренно противоположни по своя характер планети : Сатурн и Уран. Водолей е свързан с изследвания на космоса, създаване на иновативни техники и технологии,въздухоплаването и свързаната с него индустрия, Интернет е негова рожба и всички технически средства,чрез които достига до нас. На този знак са подвластни и всички открития и теории във всички области на живота.  Водолей не ограничава , дава простор и свобода на изразяване, креативното мислене и нестандартният подход са негови прийоми , той е експериментатор, понякога съвсем излиза от „релси“ и  става анархист,ексцентрик,краен революционер.

Затова Сатурн във Водолей ще е символ на стари ,закоравели структури,идеали,правила,попаднали в нова свободна,креативна и експериментираща среда ,които трябва да възприемат колективния дух, да се подчинят на свободната воля на хората и гражданските общества. Тук Сатурн е носител на действителната демокрация и либерализация, т.е трябва да преминем от централизация на властта към нейната колективизация. С други думи  „пионките“ във властта ще отпаднат и ще излязат на светло точно тези ,от които зависят нещата.  Вероятно самите държавни и корпоративни управления ще претърпят промени. Водолей не понася монархии и монопол ,изобщо всичко започващо с моно… /единствено,еднолично/. Може би като изключение да бъде  „президентска република“ , но е малко вероятно. Но при Водолей всичко е възможно, така,че… . Сатурн в този знак придобива по-дружелюбен характер, поддаващ се на разбирателство и компромис в името на по-висша цел . Това е въздействието на знака върху планетата . Как планетата ще въздейства на знака – ще дисциплинира, подреди и повиши степента на свободата, ще канализира креативното мислене, ще структурира хаоса и ще обяви приоритетите на обществото за следващите 2 години . А те са :

  1. Създаване на ново гражданско общество ,чиято основна цел е връщането на истинската демокрация в управлението;
  2. Промяна на правилата , чрез които се изпълняват законите ,като се  изчистят от заблуждаващи и нееднозначни текстове;
  3. Оптимизиране на органите за управление в държавните институции ,като с това се премахнат  излишните от обществената „софра“;
  4. Свиване и премахване на корупционните схеми;
  5. Допускане до управлението на интелигентни и образовани хора, предлагащи нетрадиционни идеи;
  6. Допитване до хората ,използвайки съвременните начини за комуникация ,напр. Интернет ,но и прецизен контрол на това;   и много други неща,които изискват коренна промяна в обществено-политическия и икономическия живот.

Сатурн във Водолей означава РАЗУМНА ПРОМЯНА И ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ.Как това ще се отрази в личния живот на отделния човек? Преди всичко означава дълго чаканата глътка въздух ,т.е ще почувстваме облекчение, освобождаване от бреме, намаляване на натиска отвън,от обществената среда.При някои може да се изрази в преместване по работа или започване в съвсем друга сфера на дейност; отделяне от настоящата консервативна среда и попадане в подходяща такава; пренареждане на планове, проекти и смяна на приоритетите; по-свободно придвижване напред и нагоре в кариерата; разкрепостяване и промяна в отношението към околната среда; промяна в семейните отношения – каквото е било до сега ще бъде коренно изменено – може авторитетите в рода да се отделят и да заживеят свой живот,без да упражняват досегашния контрол ; хората с рожден Сатурн във Водолей ще затворят завинаги някаква около 30 – годишна страница от своя живот и т.н  и т.н . Сатурн е свързан с  точност , граница, съзидателност, развитие по вертикала,ново стъпало нагоре, премахване на излишъците, свързване на отделни части,кристализация след трансформация,т.е ново съдържание и форма след някаква промяна. Водолей пък е най-свободолюбивия знак, търсещ винаги новото и различното , непознатото и интересното, като използва най-неочаквани теории и  инструменти за въздействие в работа. Затова Сатурн във Водолей означава, че ще искаме ТОЧНО СВОБОДАТА СИ и НОВИ ПРАВИЛА,но тези в рамките на закона, не анархията и не разрушителната и помитаща всичко изградено до сега, революция. Но първо ще се промени закона – да не забравяме,че във Водолей ,само някакви си два дни след Сатурн,ще навлезе и създателят на законите,огромният Юпитер.  Двете планети ще са в точен съвпад на 21.12.2020 г в първия градус на Водолей,с което ще отбележат ново начало в политическия и социалния живот на хората. Затова влиянието на Сатурн не може да бъде отделено от това на Юпитер особено през първите четири  месеца на 2021 г. Най – отчетливо ще усетим съвместното влияние на тези две планети от 21.12.2020 г.   до  11.02.2021 г. ,които ще изискват промяна на статуквото в социалната среда. Първите два месеца от 2021 г. Сатурн няма да може да внесе ред и дисциплина , защото ще има негативен аспект от Уран в Телец. Най-бурни дни ще бъдат около Новолунието в Козирог на 13.01. ,когато планетите във Водолей – Сатурн,Юпитер и Меркурий ще влязат в остър сблъсък с тези в Телец – Марс,Уран и Лилит.  Лилит не е планета ,а представлява най-отдалечената  точка от траекторията на Луната около Земята и се счита,че през нея минават негативни космически сили ,които стигат до нас и олицетворяват свръх амбиции,водещи до разрушение. Вероятно управляващите ще искат да въведат допълнителни ограничения и удължаване срока на карантината,но с това ще предизвикат вълна от недоволство и този път няма да е безрезултатна,както през 2020 г. Уран ,Марс  и  Лилит са силни в слабостта си,яростни и непримирими,дори жестоки.

Представете си въздух под налягане /Уран ,управител на Водолей/  и огън  /Марс,управител на Овен и Скорпион/  натикани в земя   /Телец/ – това си е взривоопасна ситуация. Това са сили ,които не търпят възражения, не желаят мир и комуникация,защото им е писнало от думи без покритие и искат чрез конфронтация /квадратура/ да променят нещата от долу на горе,т.е социалната среда да се промени чрез внезапен удар – революция. Групата на Сатурн,Юпитер и Меркурий пък искат  промяната да стане от горе на долу , т.е  сегашните  управляващи да направят рязък завой на ляво   /Водолей е символ на пролетариата и гражданското общество/  в законите и управлението,което няма как да стане в този момент. Затова м. януари 2021 г. ще размести здраво пластовете в обществото,управлението,съдебната,законодателната и изпълнителна власт  ,както и във финансите в много държави – ще има вече откровени фалити и сдаване на властта под натиск от „електората“,особено около 28.01. Тенденцията ще продължи и м. февруари,особено след 02.02,когато и Венера ще навлезе във Водолей  този знак ще стане „пренаселен“ с планети : Венера, Сатурн, Юпитер, Слънце и Меркурий и всички ще искат свобода,братство и равенство,както и „Един за всички и всички за един“.  Сатурн ,повелителят на времето и правилата ще бъде под въздействието на еуфорията и по-скоро ще насочи силата си към ликвидиране на ненужните,стари и непотребни правила, ще разшири и промени някои установени мерки, ще разруши под въздействието на Уран и с подкрепата на другите планети във Водолей всичко, което пречи за изразяване на свободната воля на хората. Или общо казано : толкова много въздух / движение,комуникация,свобода/в началото на 2021г, след толкова много земя /ограничение,потиснатост,мерки и лоши закони и правила/ през 2020г. , ще се почувстваме като „отвързани“, сигурно ще хвърлим маските в знак на протест срещу ограниченията с риск за здравето си, в знак на несъгласие с начина на управление, в знак на това,че виждаме ясно неспособността на управляващите да наложат съответстващи на ситуацията мерки, в резултат на което се срина най-вече здравната система. Вероятно ще има избори, но в извънредна обстановка – без парламент и с временно правителство,което не е най-добрият вариант,но такова е времето – бурно,смутно и метежно. Другият сценарий – без избори, с въведено почти „военно“ положение ще докара на управляващите по-големи ядове. Каквото и да стане – ще имаме нови управляващи, но със стари „хватки“,т.е същността на властта няма да се промени,въпреки ,че ще има отпускане на правилата и промяна на някои закони. Все пак Сатурн и Юпитер във Водолей изискват това. От 14.05.  до 29.07.2021г.  Сатурн остава сам в знака /Юпитер отива в Риби за малко/,но от 23.05 е ретрограден и отново надеждата за адекватни мерки,правила и закони е излъгана. Особено напрегнато ще е около 01.07 ,когато Марс в Лъв ще нажежи още повече обстановката и ситуацията от м.януари може да се повтори – недоволство и напрежение. Това важи и за дните около 18.11 , когато Марс е в своя знак Скорпион. Като цяло 2021 г. ще премине под напрегнатото взаимодействие на  Сатурн във Водолей и Уран в Телец и ще бъдем обзети от несигурност, сътресения в управлението /цяла година няма да се „намести“/ на държавите и корпорациите, смяна на монопола във финансите и големите индустрии. Вероятно ще има проблеми и в Интернет пространството ,нови финансови структури ще искат да изместят старите, ще има  проблеми в космическите изследвания , самолетната индустрия, вероятно бум на катастрофи, земетресения и изригване на вулкани. Няма да бъде открита и разпространена подходяща ваксина срещу новите болести от най-различни, непрекъснато мутиращи ковид вируси. Ще продължи безработицата, фалитите и неясното и нестабилно управление. Единствените дни,когато ще си отдъхнем от напрежението ще са от  15.08  до  04.11. Има и три периода през годината, когато Марс ще подкрепя Сатурн и резултатите ще са сравнително добри : от 13.03 до 31.03 ;  19.09 до 03.10  и 25.12 до 04.01.2022г. За сериозната натура на Сатурн 2021 г. няма да е успешна, защото ще бъде подложен на непрекъснатата атака от Уран в Телец и стабилизация няма да постигнем.Ще имаме само някакво начало на промени,които ще претърпят корекция след около две години. Но това положение трябваше да се очаква,след като през последните две години обществено-политическата и икономическата ситуация в страните се влоши. Сатурн работи в посока на стабилизация, изграждане,запазване на социалния мир,спазване на законността, само когато е САМ в своите знаци – Козирог,Водолей  и  Везни,където е в екзалтация и прави положителни аспекти с другите тежки планети /Юпитер,Уран,Нептун и Плутон/.  Затова през 2021 г. ще преживеем началото на края на кризата,започнала още през 2019 г, което ще бъде стресиращо, напрегнато,нееднозначно и непрекъснато променящо се – ще „друса“ и много хора и бизнеси ще изпаднат от удобния превоз в живота. Особено онези били на държавната софра и „папкали“ мекото на баницата. Разбира се ,тези метафори са отдавна известни на обществото,само,че до сега бяха  търпени по някакъв начин. Но и това има край и той вече е близо – само ще е малко по-разтеглен във времето. 

През 2022г напрежение между Уран и Сатурн ще има,но силата вече ще е намаляваща и ще е като ехо от  2021г. С други думи властта ще е променена,както и състава на Парламента или в по-лошия вариант – същата власт с лек завой наляво, може вече да са приети закони,които да отпуснат примката около обикновените хора, в отговор на преминаването на Юпитер през Водолей. На 30.12.2021г  Юпитер окончателно ингресира в Риби и най-сетне Сатурн остава сам в своята обител,където вече може да кове адекватни правила ,т.е правителството трябва да започне работа в полза на народа,да премахне и заличи дейности ,които са били в ущърб на държавната хазна – напр. да обложи с данък хазарта, да въведе различна данъчна ставка за различните дейности,което ще бъде наистина социално насочена икономическа политика,да престане да взема кредити и да се опита да вдигне българската икономика и производство на крака – трудна и тежка задача,но поне началото може и трябва да бъде поставено. От 01.02 до 01.08  Уран няма да пречи на Сатурн да изпълнява задълженията си и това е периода ,в който трябва да видим първите сериозни резултати от промяната ,нищо,че на 05.06.2022г. Сатурн ще стане ретрограден и ще има ревизия на някои решения. Най-изнервящи ще са месеците септември, особено октомври и ноември на 2022г. ,когато отново и за последен път ще имаме квадратура Уран/Сатурн,но… Тук  има едно „НО“ ,което извежда нещата на добър край. В случая това обстоятелство се явява в лицето на Марс в Близнаци, който ще подкрепя усилията на Сатурн за либерализиране и поставяне на нова основа на правилата за изпълнение на законите. От  11.12.2022г  Сатурн във Водолей казва сбогом на квадратурата на Уран в Телец и до ингресията си в Риби на 07.03.2023г. може да твори в дома си спокойно. Най-сетне спокойствие,но за много кратко време, през което трябва да наложи своите правила за запазване на извоюваната свобода,най-вече в сферата на съдебната, данъчната и законодателната системи. Да не забравяме,че Сатурн изпълнява и опазва законите,а не ги създава – това прави Юпитер.

Считам,че това преминаване на Сатурн през Водолей няма да е насочено към спокойствие и съзидание, а към разрушаване, премахване и заличаване на пречещи форми на управление,на преструктуриране на законоизпълняващите и законоопазващите органи и системи,както и на намиране на нови начини за организация на гражданското общество като коректив и балансьор на държавното управление. Сякаш ще бъдем събудени от 30 –годишен сън . Смятам също,че щафетата на Сатурн във Водолей ще бъде поета успешно от Плутон във Водолей,който ще навлезе в знака за кратко на 23.03.2023 г.,малко след като Сатурн го е напуснал,но категорично ще заяви своите намерения и революционните завоевания ще бъдат запазени.