Ретрограден Сатурн през 2017 година


През 2017 г. Сатурн ще е ретрограден от 06.04 до 26.08 и ще измине два пъти разстоянието между 28-мия и 22-рия градус на Стрелеца ( в обратна и после в права посока).Като включим и преминаването му през тези градуси в началото на годината в права посока – от 22-рия до 28-мия,ще стане ясно ,че Сатурн снове в последната декада (последните десет градуса) на зодия Стрелец през цялата година, като прави различни аспекти с другите транзитиращи планети.Сатурн не обича огъня (стрелец е огнен знак),той е любител на земната и въздушната среда на изява,така,че трябва да изчакаме до 21.12 т.г.,когато ще влезе в своята обител – знака Кози рог,чийто управител е. Сатурн е свързан с принципа на съхранение,защита и самозащита,структура,форма,кристализация ;костна система (кости,кожа,коса,нокти).Това е планета на кармата и когато тя тръгва в обратна посока на движение ( ретроградно) ще ни накара да преосмислим ,структурираме и подредим някои дела в живота си ( зависи в кой натален дом е в момента),все неща ,които дълго сме отлагали.По Сатурн всичко се постига бавно,търпеливо,методично и съпроводено с повече труд или лишения .Той свива, ограничава,поставя граници и лимитира,властва ,забавя и при неговото действие нямаме избор – не дава варианти за различни изходи при дадена ситуация ( както е при Уран, който дава възможности за избор на решение).Негативите на Сатурн : студен, егоист, затворен в себе си (или околните така го възприемат),респект,задръжки,скептицизъм,бедност,стиснатост и скъперничество, самотен живот, той е онова ,от което се плашим. Позитиви : дисциплина,самоконтрол,възпитание,сериозно отношение,стабилност,доверие,отговорност,дава там ,където има недостиг и взема оттам,където има излишък.Той управлява времето ( часовник).Там,където се намира в наталната карта,изпитваме трудности,забавяне,ограничение и борба за доказване и осъществяване.

Интересно е сегашното положение на Сатурн в Стрелец – бавната работа трябва да се върши бързо,с много идеи,смяна на позиции и т.н. все неща,които не са по вкуса на сатурновата същност, т.е Сатурн работи в непривична,тормозеща го среда. Разбира се,когато има позитивни аспекти,особено със своя управител Юпитер, Сатурн ще изяви положителните се качества и ще ни помогне да се справим – това са месеците януари и февруари, август и септември ( от 10.10 Юпитер влиза в Скорпион). През цялата година Сатурн прави положителен аспект ( тригон ) с Уран,намиращ се в Овен,което дава възможност да се съчетаят старото с новото, прогреса с традицията, да се концентрираме в нови задачи и да ги изпълним. Особено привилегировани в това отношение ще са Водолеите ,защото и двете планети са управители на техния знак .Най-ентусиазирани ще са от третата декада на знака.
Във връзка с любовните отношения,парите и всичко,което ни носи удоволствие и спокойствие,радост и усмивки, най- неблагоприятен период е месец април,когато ретроградната Венера в Риби ,в съвпад с Хирон, се натъква на квадратурата на Сатурн.Това е месец на студени отношения,отхвърленост,безнадежност,чувство на самота и без обич. Дори и старите връзки ще са подложени на изпитание ( и двете планети са ретроградни ),някои ще бъдат прекъснати,без да бъдат възстановени.Ако се опитаме пък да възобновим приключена връзка,то ще да е мимолетно.През този период обаче може нещо да сътворим,което да е плод на емоционалното ни състояние и да ни остане като спомен от една неуспяла любов.Квадратурата Сатурн/Венера
намалява възможността за изява,също и оборота на търговците,фалити,преустановяване на бизнес отношения и липса на парични средства.Интересна е ситуацията по тази тема откъм 25.05. до около 03.06 ,когато транзитния Марс в Близнаци ще е в опозиция на ретроСатурна и в секстил със съвпада Венера/Уран в Овен,които ще имат и аспекти към нодалната ос,намираща се в Лъв/Водолей. Страхотна огнено- въздушна енергетика с кармичен привкус в темата за отношенията, парите,вербалната комуникация, задълженията и свободата на избора.В уникална ситуация ще се онези от нас,които имат планети около 26-тия градус на Везни – образува им се т.нар. Соломонова звезда ( конфигурация от секстили и тригони ,както и опозиции),която подкрепя съответния човек в делата по наталната планета.В случая Сатурн ще изиграе ролята на строгия кармичен регулатор,който ще даде предимство на сериозните и наистина необходимите решения, Марс – на двигател на събитията,а съвпадът Уран/Венера – на внезапните и непредвидими обстоятелства от рода на „Де го чукаш, де се пука“, но накрая всичко е наред и всички трябва да се доволни.

Принципно аспектите Марс/Сатурн са изнервящи и изчерпващи усилията. Все едно да натискаш едновременно педалите на газта и спирачката на една кола – форсираш двигателя,но колата не помръдва,дори може и да затънеш ,ако основата е мека.И ,ако има някакви положителни аспекти с други планети,както е в случая,можем да очакваме добри дела. Докато Сатурн е ретрограден имаме още един негативен аспект с Венера,която ще бъде в Близнаци – опозиция за периода 20.06 – 29.06.,отново огнено-въздушна енергетика,която ще се изрази във противопоставяне на ниво общуване и комуникация.Възможно е планирани почивки или неща,които сме харесали или наумили да правим,да не бъдат осъществени.Също могат да ни попречат обстоятелства от административен характер.Просто ретроСатурн не позволява,защото държи да се свършат неща от миналото и вади стари задължения от прахта ( в прав и преносен смисъл). Много показателен е моментът на обръщането на Сатурн в директна ( права ) посока на 26.08. – тогава транзитните Марс в Лъв и Юпитер във Везни правят с него позитивни аспекти,което показва,че все пак тази ретрофаза на Сатурн излиза с положителен баланс. Всъщност полза в личен план от цялата ситуация на ретроСатурн 2017г. ще имат онези от нас,които имат преобладаваща огнено въздушна енергетика на натала. На тях им се дава възможност да корегират минали действия или установени отношения по по-плавен и в синхрон с желанията им начин. Изключение правят знаците от подвижната четворка – Риби,Дева,Близнаци и Стрелец (последната декада),с които ретроСатурн прави негативни аспекти (съответно квадрати,опозиция и съвпад,който е с двояко значение).При тях също ще има корекция,свързана с характера на наталната планета там,но под действието на принуда,ограничение или просто разпад на отношения и емоционалния резултат ще е негативен.Разбира се ще има моменти на отслабване на натиска ( напр. когато Венера или Марс са в Телец или Рак ),но крайния резултат няма да се промени особено.Всичко зависи от наталната карта.

По отношение на здравето ,когато ретроСатурн прави негативни аспекти с другите планети ще се връщат стари,забравени, заболявания ,свързани със значението на съответната планета. Например при Венера в квадрат със ретроСатурн – болки в гърлото,кръста, състояния на щитовидната жлеза,бедрата,стъпалата ( в Риби). По отношение на професия,кариера и работа,с която си изкарваме парите – ще очакваме дефицит,съкращения,неплащане на заплати,отпадане на втора или допълнителна работа ( това особено ясно става при наличието и на ретроМеркурий – месец април ).Работа,започната по време на ретрофаза на Сатурн,Венера или Меркурий,няма да ни удовлетвори и ще е за закърпване на положението или дори няма да сме дълго време на нея.Но пък ,ако по това време изоставим планове и проекти,които са били някак приемливи,но все нещо не е достигало за пълно удовлетворение,то ще постъпим правилно колкото и да не ни се иска.Добре е да се прекратят отношения с хора,които непрекъснато искат нещо от нас,най-вече пари.По малко по-друг начин стои въпроса,ако някои от рождените ни планети са ретроградни и същите планети станат ретро при транзит.Тъй като Сатурн е спазващият законите (правителството), Юпитер е законотворецът (народното събрание),а Уран е свободната воля на хората,то тази година очаквам да е сравнително мирна, поне докато Юпитер и Сатурн не преминат в следващите знаци – съответно Скорпион и Кози рог.
По принцип транзитната обстановка и взаимодействието между планетите на небето в даден момент, определя фона и влиянието му върху наталната карта на всеки един от нас.Ретроградната фаза на Сатурн е особено важна за изясняване на кармични ситуации,за отхвърляне на вече тежащи ни отношения или за започване на такива,колкото и тежко да ни е.Дори понякога ни се струва,че „не е честно“, но по време на ретроСатурн всичко сме си заслужили ,било то с действията ни или с бездействието ни. Може също да отпадне и да приключи кармична ситуация, която вече е отработена.

Comments are closed.

%d bloggers like this: