ОТ  НОВОЛУНИЕ  ВЪВ  ВОДОЛЕЙ  ДО ПЪЛНОЛУНИЕ В  ЛЪВ  2023 г.

Първото Новолуние за 2023 г. е във Водолей на 21.01 в  22ч и 54 мин. Характерно е с липсата на негативни аспекти, както и с обстоятелството, че астрологичните домове са същите както на Новата година на 01.01.2023г . Затова то ще е основополагащо и можем да го използваме като план-програма за желанията си през цялата година. Принципно Новолунието е единение на дух  /Слънце/ и душа /Луна/, което приема характера на съответния знак. В този случай – свобода, креативност, новаторство, ексцентричност, излизане от всякакви рамки и ограничения, но най-важното е да търсим нестандартни решения на задачите и проблемите си. Ще бъдем длъжни да направим това, ако искаме да сме успешни – Уран и Сатурн, управителите на явлението са в слаб кармичен аспект  /биновил 80 гр./ помежду си, самото Новолуние е в кармичен аспект с Уран в Телец със сатурнов характер  /бисептил , 103 гр./ и накрая :  Венера /управител на Асцедента на явлението във Везни/ е в съвпад със Сатурн във Водолей. Няма как – ще трябва да сме сериозни, последователни, да не мрънкаме /Меркурий в Козирог/, да се справяме с наличните пари. За изпълнението на тези цели и задачи ще имаме силната подкрепа на Юпитер в Овен /индивидуалист, но не егоист/ и Марс в Близнаци  /ударна работа на интелектуалния ни потенциал/. Преобладаващата стихия  „въздух“ /4 планети във Водолей и 1 в Близнаци/ показва , че ще трябва да променяме някои неща в движение, без да губим посоката и същността на плановете си. Неделя, 22.01, ще е интересен ден:  от 8ч до 16ч Меркурий в Козирог, малка растяща Луна във Водолей, Марс в Близнаци и Лунните възли в Телец/Скорпион правят забележителна конфигурация, подсказваща вярната посока. Тоест каквото и да ни хрумне през тези 8 часа, ще си струва да го направим или поне да го проверим. Емоционалните изблици ще проспим, защото Луна в квадрат с Уран е през нощта.

В понеделник, 23.01, Луната е все още във Водолей и още един интересен обяд : Луна, Венера и Сатурн са в строга, здрава прегръдка  /съвпад/ в 26-ти градус на Водолей. Чувства /Венера/, емоции /Луна/  и  точност, истинност, кристализация, еднопосочност, концентрация, карма /Сатурн/  са се вплели в едно. Затова някои от нас ще намерят половинката си, други ще реализират финансовите си планове, трети ще организират фамилиите и семействата си, следващите ще получат желано място в работа и социална среда или просто ще празнуват рождения си ден и  т.н. Всичко ще е пропито с изненадващата и човеколюбива енергия на Водолей. Най-добре ще са рождените планети около 25-ти градус в Овен, Близнаци, Везни, Стрелец , дори и  в  Лъв, ако са аспектирани позитивно в рождената карта. Тези в Телец и Скорпион ще са принудени да се съпротивляват на околните. Транзитният Уран вече е директен и до 21.04.2023г. няма да има ретроградни планети на Небето, т.е няма как да оправдаем мързела, невървежа и отчаянието. Небето вече не ни пречи. Вечерта в 19ч и 35мин растящата Луна преминава в Риби и следващите 2,5 дни ще сме по-загрижени за другите, по-емоционални, по-отнесени и склонни към тайни, илюзии, към творчество и откъснатост от действителността, но и с подчертана интуиция. Именно тя, заедно с Меркурий в Козирог /целенасочено мислене и верни решения/ ще ни даде  по-здрава основа за желанията във вторник 24.01 /Луна в секстил с Меркурий/. Считам, че това е прекрасен ден за комуникация, лично представяне /Слънце в работен благоприятен аспект  също секстил с Юпитер/, макар, че може да сме прибързани и нетърпеливи /Луна квадрат с Марс в Близнаци/. Този вторник е добър ден. Сряда, 25.01, е със същата енергия, като новото е  тау-квадратурата на Слънцето във Водолей с Лунните възли в Телец/Скорпион, която ще продължи до 03.02, точна на 29.01. Това означава, че ще ни е трудно в личната изява, когато се сблъскаме с проблеми от миналото. Но, както казвам винаги има едно „НО…“, което облекчава ситуацията. В случая спасителните планети ще са Марс в Близнаци и  Юпитер в Овен през целия период.

Тоест ще имаме подкрепа от щастливи обстоятелства и правилни решения, ако включим интензивно интелектуалния си потенциал. Благоприятната  конфигурация между Слънцето, Юпитер и Марс , действаща още от 21.01, е силна в бизнеса и политиката. Това е и  мощна положителна енергия към рождените планети в първите десет градуса на Водолей, Овен, Близнаци, Лъв, Везни и Стрелец. На 25.01 в 20ч и 48мин растящата Луна преминава в Овен при Юпитер и дава рамо на огнената стихия. На 26.01, четвъртък, ден на Юпитер, Луната е в съвпад със самия него и огнените ни емоции ще са максимални : може да възникнат целенасочени спорове /особено в Парламентите, нашият не прави изключение/ по фундаментални въпроси , напрежението се усеща във въздуха. В случая помирителните планети са Марс и Слънцето, които могат със сила да наложат примирие. Разбира се, това не е съвсем идеалният вариант, но в момента друг няма. На лично ниво през този ден ще успеем с повече усилия и ентусиазъм да преодолеем различията с околните. Все пак това е ден, през който емоцията ще надделее над разума,  но с основание. На 27.01 , ок. 4ч и 40мин  Венера преминава в Риби при Нептун, където е в т.нар. „екзалтация“ и ще прояви най-добрите си черти, съобразно мекия и пластичен характер на знака. Този петък , 27.01, ще е  ден с разнообразна енергетика, като по-негативна ще е късно след обяд и вечерта : Луна в квадрат с Плутон и са възможни емоционални реакции с необратими последствия, т.е да бъдем по-избирателни в това с кой да се скараме. Нека да е с някой, от който не зависят нещата в живота ни. На 28.01, събота, в 1ч и 43мин пълнещата се Луна преминава в изключително подходящият й знак Телец, където също е в екзалтация /както Венера в Риби/.  Около обяд е вече във фаза „първа четвърт“ , половин пита кашкавал /в квадратура със Слънцето/ и ще сме наострени , емоционално настървени, все от нещо няма да сме доволни и ще търсим да кой да си го изкараме това провокативно настроение. Точният аспект е в 17ч и 20мин.

 Но…, ето го онова „но“, което разсича  напрегнатата ситуация и сега  е в лицето на Юпитер в Овен. Това е чисто рицарското ни усещане за момента да защитим подобаващо идеалите си и да поднесем в подходящ вид идеите си : Слънце в секстил с Юпитер и тригон с Марс в Близнаци. Освен това Луната е в съвпад със своя Северен възел, така,че емоционално всичко е свързано с бъдещето. Изводът за този ден е : напрежение с цел изясняване на ситуациите за в бъдеще, както в личен план, така и в обществен. Ще е като „ден година храни“. Неделята, 29.01, ще е изпълнена с изненади със смесен характер от рода на „всяко зло – за добро“, но някак ще  „пасват“ на разумните идеи и на разговорите по сериозни теми от битието. В понеделник, 30.01, до обяд  не е добре за работа с държавни органи и институции. В 10ч и 35мин Луната навлиза в Близнаци при Марс и отново въздушната енергия ще е водеща за следващите 2,5 дни. Ще имаме някакво разминаване между чувства и емоции през този ден, т.е няма да изразяваме онова, което чувстваме : Луна квадрат Венера. Творческите усещания ще се разбиват в устрема за интелектуално забавление, т.е може това, което творим или създаваме, в този ден да не бъде оценено подобаващо. Затова реклама или лично представяне няма да имат очаквания резултат. Започват силни квадратури в Небето. Вторник, 31.01, последният ден от м. януари ще премине под действието на тригона между Слънце във Водолей и съвпада Луна/Марс в Близнаци. Най-щастливи ще са рождените планети около 12-ия градус на Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей. Това е ден на бързи успешни срещи, внезапни приятни пътувания, придружени от желание за промяна на нещо. Но в този ден започват и две основни квадратури на Небето : Слънце във Водолей/Уран в Телец и Венера в Риби/Марс в Близнаци. Това обстоятелство ще се отрази най-вече в личните отношения – всеки ще хукне да търси свободата си , като ще иска да разруши сегашните си партньорства. Уран е хубаво нещо, но е временно… И тъй като той е интелектуална планета, по добре е да използваме енергията му за отприщване на застояли в главите ни идеи и планове.

 Квадратурата Слънце/Уран означава и рязко отваряне на съзнанието за нови неща, възможно е човек да попадне в нова социална или творческа среда, без да е планирал това. Това са дни на повишена нервна възбудимост и неприятности по време на път, до 03.02. Тригонът /позитивен аспект, с Юпитерово действие/  Меркурий в Козирог/Уран в Телец все пак ни насочва към усилена продуктивна умствена дейност. Интересни дни за политическия живот у нас. Другата квадратура Марс/Венера означава  срив в лични отношения поради желанието на мъжкото съсловие да създава и поддържа паралелни връзки. Докато Марс е в Близнаци ще е на лице тази ситуация /до 26.03/. Така приключваме м. януари 2023г и първата декада от зодия Водолей. Сряда, 01.02, е доста динамичен и всички предизвикателни аспекти са хванати в конфигурации, което означава, че напрежението ще е превърнато в двигателна сила за работа и употребено за изясняване на проблеми. Основната битка е между Луна и Нептун и Венера и Марс , като по обяд не е добре изобщо да предизвикваме каквото и да било, както и да влизаме като арбитри в чужди битки до ингресията  на Луната в Рак в 22ч и 12мин . В следващите 2,5 дни емоциите ще са насочени към дом, деца, родители, грижи за нуждаещите се, прехраната, запасяване с необходимите неща за ежедневието и вероятно работата ще я оставим на второ място. На 02.02, четвъртък, по обяд ще имаме изключително добра конфигурация между Венера в Риби, почти пълна Луна в Рак и Лунните възли в Телец/Скорпион, показваща добро стечение на обстоятелствата. Изключително добра ситуация за рождените планети ок. 7-ия градус на Дева и Козирог, която ще ги подпомогне в дългосрочен план. Отново ще имаме напрегнат, но ползотворен ден с добри резултати. Късно вечерта се разпада тау-квадратурата на Слънцето с Лунните възли и ще се освободим от неразрешими неща от миналото. На 03.02, ок. 8ч  Луната в Рак навлиза във фаза „пълнолуние“ и започва да прави опозиции, аспект с лунен характер, с другите планети на Небето. Пръв ще изпита силата й Меркурий в Козирог  и през този ден емоциите ще властват над разума. Но всичко ще бъде изпълнено по невероятен начин точно както  го искаме, има доста творчески аспекти между планетите.

В събота, 04.02, в 10ч и 49мин пълната Луна навлиза мощно в Лъв, прави прекрасен тригон с Юпитер в Овен и емоциите ни стават огнени, нетърпящи възражение, силна еуфория с добри намерения, но и със скорпионски привкус : Луна в съвпад с Лилит. Силно подчертан „АЗ“, ще държим на своето, дипломацията не върви , на показ е прекалената екстравагантност, независимост, граничеща с анархия. Съботата и неделята ще са нервни и тревожни дни, особено неделя. Можем да преживеем  нещо неочаквано, непланирано , разтърсващо, но и обновяващо, когато го осъзнаем само след няколко дни. Денят 05.02, неделя, ще е като ураган : точни квадратури Венера/Марс и Слънце/Уран. Точното Пълнолуние е вечерта в 20ч и 29 мин в 17-ия градус на Лъв. Пълната Луна ще се намира най-далече от Земята, защото ще е откъм Лилит в Лъв. Явлението ще ни припомни кризите, изживени през последните две години, защото ще е в напрегната квадратура с Уран в Телец. Но сега цялата ситуация ще е само два дни и ще ни подейства като озон след буря. Всяко пълнолуние показва ситуацията около пика на изпълнението на желанията, написани по време на предхождащото новолуние. Пълнолунието в Лъв е заредено с голяма доза непредвидени събития /квадрат с Уран/ преди всичко в социума, които ще се отразят негативно върху личните ни планове, т.е ще трябва да ги променяме в движение. Оста на това пълнолуние прави творчески аспекти с Нептун в Риби, което ни подсказва, че е възможно да приложим гъвкавост, лавиране или  да скрием част от намеренията си, за да постигнем искания резултат. И още нещо : ако търсим съдружия или пък искаме да организираме нещо с обществено значима кауза по време на това Пълнолуние, то тези ни усилия ще завършат с неуспех, защото Уран в този момент не позволява.

Изключение ще правят само хората родени със Слънце във Водолей, защото познават характера на Уран, живеят с него и умеят да се възползват от енергията му. Същото важи и за хора със съвпад Слънце/Уран независимо от знака. В астрологичната карта на явлението има и позитивни аспекти, които намаляват общото напрежение, но като цяло ще имаме с какво да се борим и да преодоляваме. Всичко зависи от рождената карта на всеки. Например рождените планети около 17-ти градус на Близнаци, Везни, Стрелец и Овен могат да използват това напрежение като двигателна сила. Най-предизвикани ще са наталните планети около този градус в Скорпион. Но както казваме : „Всяко чудо за 3 дни“, точно определение за случая. Уран наистина е планетата на чудесата, които понякога не ни харесват и ни хвърлят в съвсем друга посока.

Ето и основните астросъбития за периода:

  1. От 13.01 до 27.01 на Небето са образува по-рядко срещана конфигурация наречена „йод“ между Меркурий в Козирог, Южен лунен възел в Скорпион  /те са в позитивен аспект секстил, 60 гр./ и с връх на триъгълника Марс в Близнаци /по 150 гр, аспект на принудително съгласие и примирение, с другите участници/. Меркурий и Марс стоят на едно място поради обръщането си в права посока. В социалната среда това е остра комуникация за доказване на идеи и планове с помощта на минали събития /по Южен лунен възел/. На лично ниво това са дни за справяне с проблеми, останали нерешени в миналото.
  2. От 21.01 до 30.01 действа много добра конфигурация между Слънце във Водолей, Юпитер в Овен и Марс в Близнаци, наречена „бисекстил“. Това са мъжки планети в мъжки знаци и енергията е насочена към справяне с трудностите, най-вече в бизнеса. На лично ниво ще имаме смелостта, дръзновението и бързината на ума да дадем старт на каквото е необходимо. Най-удовлетворени ще са рождените планети в първата декада на Лъв, Везни и Стрелец и разбира се във Водолей, Овен и Близнаци.
  3. От 19.01 до 28.01  Венера ще е в съвпад със Сатурн във Водолей,точен на 23.01. Това е класика в жанра, примесен с доза неочакваност и екстравагантност. Това са десетина дни, през които някои от нас ще намерят дълго търсената половинка в живота. Някой може да направи добри инвестиции в сериозен бизнес или да улучи внезапно някаква достатъчна за него печалба. Това са и трудни преговори на дипломатическия фронт, ако не се отчете креативността на Водолей. Явно в този момент никой не прави изненадващи общовалидни предложения и затова преговорите се „късат“. Все пак докато Меркурий е в Козирог не можем да бъдем оптимисти в това отношение.
  4. От 25.01 до 03.02 Слънцето във Водолей ще направи тау-квадратура с Лунните възли в Телец/Скорпион и ще сме затруднени от социалната среда. Няма да можем да  изявим творческата си същност, особено на 29.01 ,когато е точния аспект. Имаме ,обаче, подкрепа от Марс в Близнаци  /тригон със Слънцето/ ,което означава,че ще се справим ,ако проявим дързост, смелост, неотстъпчивост при преговори  и включим на максимални обороти мисловната си дейност. Взаимодействието между Близнаци и Водолей винаги е водело до неочаквани добри резултати. И двата знака притежават свойството комбинативност.
  5. От 31.01 до 10.02 Слънцето във Водолей е в квадратура с единия от своите управители Уран в Телец. Това означава, че умението ни да бъдем различни и комбинативни ще се разбива в неочаквани ситуации от социалната среда, особено във финансово отношение. Няма да се учудя на внезапни фалити на финансови структури поради лични грешки на управляващите ги. Ще имаме проблеми при пътуване, при работа за общозначими дейности, съдружията няма да са очакваните. Но пък на лично ниво е възможно да попаднем непланирано в дълго търсена интелектуална среда, даваща практични решения. Изобщо , когато Уран участва нещата са непредвидими.
  6. От 05.01 до 05.02  действа приятният тригон между Меркурий в Козирог и  Уран в Телец, точен на 30.01. От това взаимодействие най-голяма полза ще имат рождените планети около 15-ти градус на Козирог, Риби, Телец, Рак, особено Дева и Скорпион. Тези две планети дават изключителна продуктивност на мисълта, в случая с крайни реални, приложими в ежедневието идеи. Имайки предвид, че Уран  е висша октава на Меркурий ,то добрите решения ще са дошли като озарение от Космоса. Добър ден за това е 24.01 при нарастваща Луна в Риби, когато и интуицията ще работи на добро ниво.

Считам, че разглежданият период ще е разделен да две части, относно спокойствието. Първата част , по-спокойната, ще е до 29.01, когато Луната ще е във фаза „първа четвърт“. Дните до Пълнолунието в Лъв и самото то ще са по-динамични, по-напрегнати, ще трябва да прескачаме препятствия и да събаряме прегради, но резултатите ще са удовлетворяващи.  

Ето и Луна без курс за периода : 23.01  от 17ч и 53мин  до  19ч и 37мин;  25.01  от  18ч и 12мин  до  20ч и 49мин;  27.01  от 23ч и 02мин  до  1ч и 44мин на 28.01; 30.01  от  7ч и 53мин  до  10ч и 36мин;  01.02  от  13ч и 59мин  до 22ч и 13мин /най-голям период/;  04.02  от  8ч и 20мин  до  10ч и 50мин.

%d bloggers like this: