ОТ  НОВОЛУНИЕ В  ОВЕН  ДО  ПЪЛНОЛУНИЕ В СКОРПИОН  2023 г.  КОРИДОР  НА ЗАТЪМНЕНИЯТА

Второто Новолуние в Овен на 20.04.2023 г. в 7ч и 13мин е придружено от пълно Слънчево затъмнение в 30-ия градус на знака, откъм Северния лунен възел. Това обстоятелство показва, че събитията, случващи се около този ден ще имат благоприятно влияние за бъдещето ни. Най-силно ще са активирани рождените планети в последната декада на Овен, Стрелец, Лъв, Везни, Рак и Козирог. Няма да бъдат пропуснати и тези планети в последните три градуса на всички останали знаци. Но важното е, че всичко ще сочи бъдещето и явлението е позитивно. На този ден в 11ч и 14мин Слънцето ингресира в Телец, където преди него вече е преминала Луната. Така за кратко време се случват три събития : Новолуние със Слънчево затъмнение; ингресия на Луната в Телец; ингресия на Слънцето в Телец, което дава средата на пролетта. Венера пък прекратява квадратурата със Сатурн в Риби и се освобождаваме от тягостни състояния по нейните теми: любов, удоволствия, радост, пари и др. На бързи обороти навлизаме в коридора на затъмненията. Принципно тези явления са с Уранов характер – непредвидими.

На 21.04,петък, ок. 11ч и 45мин Меркурий става ретрограден и то при съвпад с Уран и малката растяща Луна. Добро начало на ретро фазата му. Да припомня, че Уран е висша октава на Меркурий, т.е това е космическият разум . Така, че земният ум, Меркурий, ще се докосне до космическия компютър Уран ,ще тръгне назад и до 15.05, когато ще се обърне в права посока, пък и докато напусне знака, мисълта ни ще е подпомогната  „свише“. Много от идеите и плановете ще се появят сякаш „от нищото“, чрез прозрение и проницателност. Всеизвестно е, че при ретро Меркурий не се започват нови неща, а се довършват стари изоставени проекти, много върви втората употреба, има забавяния или отмяна на срещи и пътувания и т.н. Така, че около обяд на 21.04 ще е интересно, събитията ще са непредвидени, срещите ще са със  „забравени“ хора. Това е и ден на секстила, аспект от 60 гр. с меркуриев, работен характер: Слънце/Сатурн; Меркурий/Луна/Марс; Плутон/Нептун; Сатурн/СЛВ, което предполага динамика и работа, свързана с бъдещето. Явно делата, които ще поправяме при ретро Мерк ще са ни необходими занапред. На Небето няма „лоши“ аспекти и ще имаме приятни изненади, особено за рождените планети ок. 15-ти градус на Козирог и Дева. На 22.04, събота, около обяд Луната излиза от фаза новолуние и в 13ч и 11мин преминава в Близнаци при Венера. Приятен ден за срещи с приятели, за общуване с близки, разходки и пътувания, кореспонденция в Нета. Тригонът, прекрасен аспект от 120гр с юпитеров характер,  Луна в Близнаци / Плутон във Водолей предлага силни емоции , но някак като неосъществени или възпрепятствани: Луна квадрат Сатурн и Слънце квадрат Плутон. Всъщност имаме конфигурация на Небето и кой в каква посока ще тръгне зависи от наталната карта. Затова почивните дни да използваме за развлечение, а не за сериозни дела. Преобладаващо разпускащ момент ще е около обяд на 23.03, неделя. Понеделникът, 24.04, е силно кармичен ден за хора, които са начело на нещо, дадена им е голяма власт и трябва да вземат съдбоносни решения: Слънце в точен съвпад със СЛВ в Телец, квадрат с Плутон във Водолей и секстил със Сатурн в Риби. Така се образува фигура, която подсказва, че който не се съобразява с въведените правила за управление, ще падне от власт. В този ден Луна в Близнаци е в квадратура с Нептун в Риби – възможно е да бъдем подведени, излъгани в очакванията и с наранена душа, поради прекалена доверчивост. Все пак ще ни мине бързо: Луна в Близнаци не задържа дълго време каквито и да било емоции, особено пък негативни. Така седмицата ще започне не съвсем идеално.

 Вечерта около 22ч растящата Луна преминава в своя знак Рак , където от 26.03 е  Марс и създава безредици у дома. Луната за следващите 2,5 дни ще внесе меката енергия на разбирателство, единство на семейството и емоционално спокойствие. Вторник, 25.04, е идеалният ден за каквото и да е, като най-приятно ще е сутрешното кафе. Марс в Рак, Венера в Близнаци и съвпада ретро Меркурий/Уран в Телец са необходимата добра комбинация за бизнес договори и дела, но свързани със  „замразени“ проекти, както и за анекси към вече подписани споразумения. Сряда, 26.04, е със същата енергетика, че и по-добра: разпада се квадратурата Слънце в Телец/Плутон във Водолей и отново ще можем да чувстваме добре. До края на месеца спокойно можем успешно да се изявяваме. В четвъртък, 27.04, в 9ч и 30 мин Луната ингресира в Лъв, образува се Голям квадрат в неподвижни знаци с участието на Лунните възли по оста Телец/Скорпион. Страстите се нажежават, денят е рисков, особено вечерта. Ако можем – да останем „невидими“ този ден : фаза на Луната „първа четвърт“, т.е Слънце квадрат Луна и ето липса на добра ориентация, настървеност, не знаем какво искаме от околните и какво те искат от нас. Има решение през Сатурн в Риби, а това означава да спазваме правилата, йерархията и да не навлизаме в чужди пространства. Само , ако ни поканят вежливо. Все още действат и добрите енергии от предходните два дни. Тъй като Юпитер в Овен върви по стъпките на Слънцето, от 28.04, петък, започва предизвикателната квадратура със спрелия Плутон във Водолей. За наше неудовлетворение това ще продължи до 09.06.2023г., като точният аспект ще е на 21.05.2023г. Тази ситуация ще наложи неразбории в социално-политическия живот , обтегнати отношения между законодател и върховна власт, между съдебна система и крупни международни организации от всякакъв тип: финансов, индустриален, „сивия“ бизнес , военни и др. подобни, които планетата Плутон олицетворява. На лично ниво може да попаднем в неподходяща среда, в която не можем да развием идеите  и плановете си. Все пак имаме и разбиване на ситуацията през Нептун в Риби, но пък така съвсем ще се отнесем от действителността, но може и да се „промушим“ през неуредиците. Тоест, възможна е поява на подходящи непланирани ситуации, които да ни подпомогнат. Зависи от натала.

 Единствено творците ще възприемат тази квадратура като двигател за изява. Не е за земни дела и начало на сериозен бизнес. Работещите ще имат какво да преодоляват. Денят 28.04 е стресиращ и крайно непредсказуем. Събота, 29.04, е ден със смесена енергия, ще има от всичко по много за всички: Небето е пълно с конфигурации и динамика. Вечерта в 22ч растящата Луна преминава в Дева и подсилва земната енергия, като в следващите 2,5 дни ще сме заети с ежедневието, със съставяне на подробни планове и със стриктно организиране на домочадието. Последният ден от м. април, 30.04, неделя, бих включила към успешните. Започващата квадратура Венера в Близнаци/Нептун в Риби ,която задава неясноти и нереални претенции в живота, ще бъде пречупена през Юпитер в Овен. Това означава,че няма да попаднем в нечии мрежи от неясни чувства, ако бъдем рицарски откровени. Отново творците са на първи линия : ако не им върви в любовта, то ще им провърви в музата за работа. Точно при такива аспекти някои създават творбите на живота си. Първият ден от м. май, понеделник, продължаваме със същата енергетика от неделята. Всички напрегнати аспекти са свързани с позитивни и така тяхната енергия ще се използва за реализация, която няма да е безпроблемна. Тоест, ще получим искания резултат само, ако положим усилия за преодоляване на препятствията. Даром /по Юпитер/ в този момент нищо няма да получим. Ще дойде време и за това. На 02.05, вторник, в 9ч и 10мин растящата Луна навлиза във Везни и ще бъдем настроени за партниране, намиране на баланс и компромис там, където е необходимо. Ще имаме подкрепа от Плутон във Водолей, който вече е ретрограден. Това означава добра комуникация за връщане на заеми или търсене на подходящи спонсори от минали времена. Ретро Меркурий и Слънцето са в съвпад в 11-ия градус на Телец и най-облагодетелствани ще са рождените планети ок. този градус в Козирог, Дева, Телец, Риби, Скорпион и Рак. Този съвпад определя творчески взрив на тези планети и добри практически решения по смисъла, който носят. Всичко е добре да се отнася за изоставени проекти и поправка на работещи вече. В сряда, 03.05, ок. обяд Луната във Везни навлиза във фаза „пълнолуние“,  не прави точни аспекти и денят ще е като предишният.

 Ето го и денят с голямата динамика и превръщането ситуациите от една в друга по характер :  четвъртък, 04.05. Особено около обяд ще са най-високоволтовите напрежения. Дори характера на отстъпчивата Луна във Везни ще е изненадващо настъпателен и решително агресивен. Не е добре за преговори, сериозни разговори на тема инвестиции и огромни парични средства. Единствено е подходящ за срещи в групи по интереси с еднаква интелектуална насоченост, т.е за приятно разпускане, напр. в литературен кръг. В 17ч и 33мин голямата Луна ингресира в неподходящият й знак Скорпион и попада на своя Южен Възел. Вечерта ще е съпроводена със спомени, но ще имаме подкрепата на Сатурн в Риби и вероятно ще се разминем с трудности, ако не пристъпваме писаните и неписани правила на поведение. Тоест, да бъдем смирени и да не се поддаваме на провокациите на някакви желания за отмъщение : Луна в Скорпион в квадрат с ретро Плутон във Водолей. Възможно е да попаднем под силно увличащи емоционални влияния, от които няма измъкване. Новопоявилите се личности в живота ни да бъдат оставени за по-нататъшно допълнително проучване. Денят, 05.05,петък е изцяло напрегнат, малкото позитивни аспекти не могат да променят цялостната предизвикателна енергия. По обяд пълна Луна в точна  опозиция с ретро Меркурий и заедно с квадратурата Нептун в Риби/Венера в Близнаци образуват конфигурация „кинжал“. Самото наименование е достатъчно неприятно, меко казано, за да предприемаме каквито и да било стъпки в каквато и да е посока. Особено по темите на участващите планети, които подсказват  лични отношения: Луна, Венера, ретро Меркурий и Нептун. Не е време за искане на обяснения от партньорите, защото ще получим неприятни отговори или тенденциозни нараняващи лъжи.

 Вечерта в 20ч и 34мин е точното Пълнолуние с Лунно затъмнение в 15-ия градус на Скорпион. Ще се вижда  в Европа, Азия, Австралия, Африка, Тихия океан, Атлантическия океан, Индийския океан, Антарктика. В България явлението ще е видимо около 22ч и 32мин. Самото Пълнолуние няма точни аспекти, които да имат възможност за въздействие. Единственият аспект на пълната Луна в Скорпион е опозиция с Уран в Телец, т.е Слънцето е в съвпад с него. Няма отвеждащи напрежението позитивни аспекти, затова явлението ще е с негативна енергия. Нощта няма да е спокойна откъм емоции. Но пък в картата на събитието има положителни аспекти между други планети, който биха могли да понамалят общата негативна картина. Затъмнението е откъм ЮЛВ, което е по-трудно поносимо и връща стари емоционални спомени и „скорпионски“ похвати за въздействие. С други думи: възможно е да бъдем увлечени съвсем съзнателно в нечии нечистоплътни планове или пък някой да си прави такива. Бих удължила с още една седмица , до 12.05, влиянието на това затъмнение. Обаче, рождените планети ок. 15-ти градус на Козирог, Риби, Рак и Дева ще получат силен импулс за изява. Всъщност най-негативните дни от разглеждания период са 04,05 и 06 май. Останалата част от първия коридор на затъмненията за тази година ще е добра или достатъчно конструктивна, за да е поносима, т.е предизвикателните аспекти ще са прихванати във фигури. Така енергията им ще е използвана като двигател за преодоляване на пречки. Ето и основните астрологични събития за периода:

  1. От 20.04 до 30.04 е съдбоносният съвпад на Слънцето със Северния лунен възел в Телец, като до 26.04 ще е и в квадрат с Плутон във Водолей. На лично ниво това означава, че действайки за бъдещи планове, може да се окажем в „отровна“ среда, т.е изключително неподходяща, която дори може да „изсмуче“ финансите ни. Затова от 20.04 до 26.04 е добре да не навлизаме в дебрите на бизнеса, особено, ако е нов и прави примамливи предложения. Тоест да внимаваме при инвестиране , посочените дни са като капани за наивници. Това са и дни за трудно намиране на волевия център, не можем да се отпуснем и да се реализираме както желаем. Ще има притискащи външни условия от средата. Има и един отвеждащ аспект: Слънце секстил със Сатурн в Риби, който означава, че може да имаме подкрепа от управляващи органи, от стриктни правила за поведение и от сериозни, доказани бизнес партньори.
  2. На 21.04,петък, в 11ч и 45мин Меркурий тръгва „назад“ от 16-ия градус на Телец, ще достигне до 6-ия градус и на 15.05 отново ще се обърне в правилната посока. Ще правим ревизия на планове, анекси към вече подписани договори, ще отлагаме срещи и пътувания, комуникацията ще е като развален телефон: един казал нещо, друг чул друго, трети забравил да предаде  и така информацията се променя или прекъсва. Разбира се, ще имаме изненади при свързване, особено в Нета, или някакви проблеми там. Но интересното е друго : от 26.04 до ок. 08.05 Меркурий, Слънцето и Уран образуват трио на творческото мислене, на невероятните идеи, красиви хрумвания, интелигентни решения и устойчиви практични планове. Това е добър период за начало за изпълнение на изоставени проекти, които обаче ще са необходими за бъдещето. Цялата ни мисловна и творческа дейност ще е свързана с темите на Телец: лични таланти, удобство, красота, естествено – пари, дизайн, любов и т.н. Периодът е подходящ за изготвяне на проекто-договори, които да бъдат подписани след 15.05.
  3. От 28.04 започва 40-дневна квадратура Юпитер/Плутон, точна на 21.05 и показва  финансови проблеми, свързани с могъщи корпорации и международни кредитни институции. Лош период за вземане и даване на кредити. Натиск на „сивия“ бизнес върху законодателната и съдебната системи. Липса на добро стечение на обстоятелства, т.е късмет. Централизирана власт  /за нас ЕС/ ще си позволи не съвсем регламентирани изисквания , както и скрити такива. На лично ниво – преследване на безумни идеи, които могат да доведат до крах. Има и отвеждащи аспекти чрез Нептун и Сатурн в Риби, които обаче могат да доведат само до „замазване“ на ситуацията. Краят на м. май ще е със завишено напрежение по това взаимодействие.
  4. На 01.05, понеделник, ок. 20ч  Плутон става ретрограден в първия градус на Водолей и започваме преоценка на неговите теми: личният волеви център – къде се намира в нас, какво трябва да променим, как да се върнем мисловно назад във времето и да си спомним кога сме били най-силни, имали сме власт и възможности. В обществено-политическия и икономически живот започва негативна ситуация на кризи, още повече,че Юпитер е в квадратура с него.
  5. На 05.05,петък, в 20ч и 34мин е точното Пълнолуние с Лунно затъмнение в 15-ия градус на Скорпион , откъм Южния лунен възел. Негативно по влияние, събужда стари емоционални модели и води до криза, изтощение.

Луна без курс за разглеждания период: 22.04  от  6ч и 42мин  до  13ч и 12мин; 24.04  от  15ч и 16мин  до  22ч; 27.04  от  2ч и 42мин  до  9ч и 31мин;  29.04  от 13ч и54мин  до  22ч;  02.05  от  2ч и 54мин  до  9ч и 10мин; 04.05  от  12ч и 18мин  до  17ч и 33мин.

%d bloggers like this: