ОТ  ПЪЛНОЛУНИЕ  С  ЛУННО  ЗАТЪМНЕНИЕ  В СКОРПИОН  ДО  НОВОЛУНИЕ В  ТЕЛЕЦ  2023 г.

С  Пълнолунието с Лунно затъмнение в 15-ти градус на Скорпион на 05.05.2023г завършва първият коридор на затъмненията за годината. Това явление се случва откъм Южния лунен възел и ни предлага да се справим чисто емоционално с нерешени в миналото проблеми. Не е лесно да признаем пред себе си минали грешки по наталния дом, в който се намира това Пълнолуние. Уран в Телец е в опозиция на пълната Луна в Скорпион и няма да имаме време да се „мотаем“. Ще трябва да действаме , за да оправим, доколкото можем нещата, които сме изоставили или пък нарочно „забравили“. Цената ще бъде емоционална криза, трансформационни състояния на стрес, които, обаче ,ще ни накарат да си оправим „батаците“ в живота. Така,че „Всяко зло – за добро“. Няма да е лесно, но поне рождените планети около 15-ти градус на Козирог, Риби, Рак и Дева ще имат мощен активатор за действие. Поради мощта на събитието давам още една седмица, през която бавно ще се оттича въздействието на това Пълнолуние. Слънцето е в съвпад с Уран в Телец до 17.05, което ще ни даде също мощ, но в творческата ни изява, ще ни подкрепи в инженерните идеи и нестандартните решения. На 06.05, събота, пълната Луна все още е в Скорпион, но силата й ще е умилостивена от Нептун в Риби и Марс в Рак  през този ден чрез приятни тригони /аспект от 120 градуса, показващ добри условия от околната среда/. Ще почувстваме как напрежението бавно ни напуска, особено късен следобед и вечерта. Венера се намира в последните два градуса на Близнаци, уморена е от кръстопътищата на знака, а от няколко дни я тормози и квадратурата на Нептун . Така съвсем се объркахме  по нейните теми : с кого да скъсаме и с кой да продължим живота си, новата любов дали ни е достатъчна, къде ни отидоха парите и т.н  и т.н. Но пък докато тя е в Близнаци вероятно сме си намерили подходяща интелектуална среда. В 23ч и 04мин на 06.05 пълната Луна преминава в оптимистичния Стрелец и на 07.05, неделя,  ще се събудим с добро настроение. Естествено, Сатурн в Риби ще иска да го ограничи, но, ако се заемем с умствена работа по спрени или изоставени проекти, ще избегнем депресивните състояния.

Вечерта около 18ч  Венера ингресира в Рак и всички нейни теми ще са съсредоточени у дома, при семейството, децата, близките от рода, ще се грижим с цялата си любов на всички да им е добре и да се чувстват щастливи. От 25.03 Марс също е в този знак и създава напрежение в близката среда, но и активира ремонти и оправяне на занемарени имоти. Така Венера ще промени семейните отношения към по-добро. Вечерта на 07.05  Луната в Стрелец излиза от фаза пълнолуние и започва да намалява. Плутон тръгва „назад“. В понеделник, 08.05 все още сме с енергията на Стрелец и започваме с оптимизъм седмицата. Решени сме с един замах да оправим всички проблеми, особено след обяд: тригон с Юпитер в Овен, но и квадрат с Нептун в Риби. Това е особено състояние на душата /Луната/ : ще се борят в нас желанието за добри дела и съмнението, че са правилни. Все пак ще можем да намерим  компромисно решение и да си свършим набелязаните задачи. На 09.05, вторник, в 2ч и 33мин намаляващата Луна навлиза в строгия Козирог и подкрепя земната енергия. Това е ден за съзидание с подчертана земно-водна енергия. Само Юпитер в Овен поддържа огъня в нас, но той вече е в последните два градуса на знака и е изтощен от борби за правда, за честност и почтеност, за първенство и водачество. Рицарството е на приключване. Пък и неговият управител Марс, намиращ се в Рак, започва безмилостна квадратура с него. Настава брожение в социалната среда, конфликтите се задълбочават, бизнесът закъсва, законодателните и съдебни системи в лицето на Юпитер ще са подложени на кръстосан огън : квадратури и от Марс и от Плутон. Настъпват напрегнати дни и в международен мащаб : ще се задълбочат наличните военни кризи и ще се появят нови. Това ще продължи до ок. 06.06. След тази дата Венера, вече в Лъв  ще продължи до 16.06 създалата се негативна обстановка.

 Така, вторникът, 09.05 , дава старт на противоречия, ескалация на „позамазани“ и прикрити  проблеми най-вече в социално-политическата обстановка у нас и по света. Сряда, 10.05 е ден на смесените енергии, Небето е изпълнено с всякакви конфигурации, събитията се променят по характер: негативни в позитивни или пък обратно. Ще бъдем настроени за съзидателна работа, за не особено търпеливо преодоляване на препятствия, но с положителен краен резултат. Иновативни идеи ще са ни от помощ в бизнеса, дори и в обикновеното ежедневие. Ден за съдружия с приятели и хора с еднакви цели, както и ползотворни отношения по линията Лъв/Водолей. Тоест, ще има подобрения в партньорски двойки, чиито Слънца са в Лъв и Водолей. На 11.05, четвъртък, в 5ч и 4мин намаляващата Луна ингресира във Водолей и попада на ретро Плутон. Това е изключително силен стремеж да намерим за себе си свободата, да бъдем свръх различни и дори ексцентрични. Това обаче ще се окаже почти невъзможно, поради тау-квадратурата с Лунните възли, т.е ще сме „закотвени“ между минало и бъдеще и промяната в този момент е дори противопоказна. Но, ако действаме по набелязан план, без да излизаме от него, ще имаме изненадващ успех през този ден. Възможно е по-обяд да сме с искания късмет. От петък, 12.05, започва активното действие на тау-квадратурата Плутон/Юпитер/Марс. Ще продължи до ок. 07.06.2023г. Това предполага конфронтация и нападки между държавни институции, военно напрежение в международен план, нови сблъсъци между народ и законоопазващи органи по света, може и у нас. Срив в бизнес, финанси. На лично ниво : няма да можем да следваме целите си, ще ни бъдат атакувани ресурсите и личната ценностна система от неспокойната социална среда. Това е и ден на фаза на Луната „последна четвърт“, т.е квадрат със Слънцето в Телец: ще сме твърде раздразнителни, нападателни и непреклонни. Вътрешното напрежение през този ден ще е подчертано и не е добре за старт но нови дела. Само работата у дома ще е с искания резултат.

На 13.05 в 7ч и 39мин Луната преминава в Риби и страстите се успокояват. Няма друг начин : Сатурн я посреща и ще трябва да се примирим с неудачите от предишния ден. Но пък тригонът с Венера в Рак ще ни донесе необходимия ни релакс, ще съберем отново емоционална сила и ще възстановим загубите от последните дни. Добре ще ни е у дома или там, където се чувстваме като у дома си. Затова сутрешното кафе в тази събота ще е идеалното. Двата почивни дни 13-ти и 14-ти, събота и неделя, ще са заредени с позитивни чувства и емоции и нищо не може да развали семейната идилия или почивка. Тези два дни ще са като остров на спокойствието у дома сред бурното море на неспокойната социална среда. В понеделник, 15.05, около 6ч и 20мин Меркурий става директен и приключваме с неясната информация, грешките при комуникация, неуспешните покупки и дезориентацията в обстановката. Вероятно ще сме се върнали назад и ще сме проверили къде сме сгрешили в бизнеса, договорите, партньорските отношения, за какво са отишли безцелно парите ни. Направените изводи по време на ретро Меркурий  са подчертано ценни за бъдещето в практическа посока, особено във финансовата сфера: Меркурий измина два пъти пътя  между СЛВ и Уран, като до 04.06 ще направи това за трети път. Така ни посочва, че бъдещето изисква от нас нови идеи, новаторски решения и неотстъпчивост при прилагането им. Затова считам, че 15.05 е ден за старт на нови неща, независимо от неблагоприятната социална среда. А може би  точно заради нея трябва да променим нещо основно. Какво е това „нещо“ зависи от наталната карта на всеки човек, фирма, държава и др., т.е в кой рожден дом Меркурий е вървял напред-назад. Още веднъж подчертавам силата на малкия Меркурий през тази негова ретро фаза. Около 10ч и 55мин  малката Луна ингресира в Овен при Юпитер и още веднъж подчертава водещия характер на деня.

Вторникът,16.05, е също знаменателен ден : в 20ч и 21мин /за София/ огромният благодетел Юпитер ингресира в Телец и ще стои в знака до 26.05.2024г. Принципно Юпитер не харесва стихиите земя и въздух, но в знаците на Венера, Телец и Везни, е готов да прояви щедростта си при позитивни аспекти. За наше съжаление сега се натъква на точната квадратура на ретро Плутон от Водолей и очакванията за добруване и просперитет ще се отложат с около три седмици. Това е негативен аспект, чието разрушително действие ще се прояви преди всичко във финансовата тема, както и при нагласата ни за спокойствие и късмет. Всъщност точно тази квадратура може да бъде възприета и като мощен двигател за действие при рождени планети в първите пет градуса на всеки знак. Разбира се, резултатът може да окаже и противоречив. Все пак квадратурите на Юпитер не са с унищожаващо действие, а с възпитателна цел. Вероятно свръх богатите ще „закъсат“ при този аспект. Единственото добро решение е благотворителност и доброволно спонсорство, без да се иска възвръщаемост на вложените пари. Това с особена сила важи за  незаконно натрупаните финанси. Няма да се решават въпроси, свързани с кредити, с договорени средства или просто очакваните постъпления ще са силно занижени, особено на държавно ниво. На Небето има и силни позитивни конфигурации и денят ще е като на бойно поле без победител. Но каквото и да се случи, то е необходимо за бъдещето: Юпитер е в съвпад със Северния лунен възел до  22.06.2023г. Меркурий също е в съвпад с този възел. Така отново се образува трио на разумните решения и действия : Юпитер, СЛВ и Меркурий в Телец, чието съвместно действие ще продължи до 24.05. С други думи ,Небето отново ни предлага добри възможности да проявим интелекта си в земните дела по Телец, като ни подсигурява и необходимата доза инат за това. Може да се каже и неотстъпчивост и последователност. Още повече Сатурн от Риби активно ще подпомага действията ни, т.е ще имаме подкрепа от държавни институции в личните ни дела. Но ще трябва стриктно да спазваме правилата и дадените указания, писани и неписани.

 На 17.05, сряда, ок. 10ч Луната навлиза във фаза „новолуние“, а в 15ч и 28мин преминава в Телец, където е в екзалтация и проявява максимално положително въздействието си. Съвпада с Юпитер, но и квадрати с Марс и Плутон. Пет планети в Телец : Юпитер, Луна, Меркурий, Уран и Слънцето, както и СЛВ на съдбата. Силно подчертана енергия на спокойствие, уют, благоденствие, богатство, разкош и мързел. Да, ама НЕ. Това нещо ще се поотложи : Марс и ретро Плутон засега не разрешават тези волности. Въпреки това може да почувстваме леко отслабване на хватката :  Слънцето в Телец и Нептун в Риби влизат като разпределящи напрежението в опозицията Марс/Плутон, които нажежават военната обстановка и предизвикват непримирими вражди. Слънцето и Нептун в случая на държавно ниво означават въздействие на президентската институция с методите на висшия пилотаж в дипломацията. На лично ниво : да си възвърнем емпатията и усещането ни за единение с околните, както и да проявим посочената по-горе благотворителност. На Небето вече няма планети в огнени знаци /Овен, Лъв и Стрелец/, които до ни подканят да се бунтуваме. В действие е земно-водната енергия, която изисква от нас разумни, целенасочени и практични решения и действия. Каквото сме намислили – да го направим. Четвъртък, 18.05, е със същата енергия, дори може и да се поглезим с приятели в релаксираща обстановка. Вътрешното ни спокойствие ще е в противовес на външното негативно въздействие. Т.е. ще намерим начин да се почувстваме добре. Може и да попазаруваме за удобството в дома и в душата, като терапия: Луна в Телец в секстил с Венера в Рак. Петък, 19.05, през деня можем с чиста съвест да изхвърлим ненужни вещи и хора от живота си, а в 18ч и 53 мин да посрещнем прекрасно Новолуние в 29-ия градус на Телец  /28гр. и 25мин. на знака/. Казвам „прекрасно“, защото каквато и лунация да имаме в Телец е с позитивна енергия. А в случая явлението има само положителни аспекти : сектил с Марс, все още в Рак, секстил с Нептун в Риби и тригон с ретро Плутон. Така е разбита опозицията между Марс и Плутон. Това Новолуние е начало на умело разпределение на социалното напрежение както в световен, така и в личен план. Картата на това Новолуние е с много противоречив характер, позитивно и негативно се преплитат и действат като цяло. Всяко едно явление в последните три градуса на който и да е знак е с особена енергия, която сякаш е на изчерпване.

 Тук, обаче, имаме само позитивни аспекти на Новолунието , а това означава,че ще имаме успех в начинанията, въпреки, а може би и поради напрегната околна среда. Ще трябва да положим максимални усилия за реализация и да не се отказваме. Все пак Телец е „рогат“ и може отлично да прояви ината си.

Ето и основните астрологични явления през разглеждания период:

1.От 05.05 до 17.05 Слънцето ще прави съвпад с Уран в Телец, като точният е на 09.05. Това ще ни даде възможност да изразяваме творческата си енергия чрез иновативни похвати, да бъдем различни, дори ексцентрични и непредвидими. Ще имаме възможност да открием нови приятели и подходяща среда, с хора с еднакви на нашите идеи.

2. На 07.05, неделя, ок. 18ч Венера преминава в Рак, като заедно с това прекратява квадратурата с Нептун в Риби, т.е преставаме да бъдем колебливи, с неясни идеи по нейните теми: любов, пари, желания и т.н. Също на този ден Плутон тръгва „назад“ и ще правим проверка и промяна на  вътрешния си волеви потенциал, ще изпитваме негативно влияние отвън, от социалната среда, особено след 12.05.

3. Във вторник, 09.05 се случват повече неща: Лунните възли отново се раздвижват  и продължават пътя си – от 07.03.2023г. те бяха „спрели“ в 5-ите градуси на Телец/Скорпион , с което определиха случващите се събития през това време като подчертано кармични с по-дълъг период на действие; Уран в Телец преминава през градуса на знака, от който тръгна назад на 25.08.2022г, т.е. поема по нов път и то придружен от Слънцето /съвпад с него/; до 14.05 Венера в Рак, Сатурн в Риби и Лунните възли в Телец/Скорпион правят изключително полезна конфигурация „хвърчило“, която ще ни подкрепя в начинанията, особено у дома, ако подходим с необходимата сериозност; Марс в Рак оформя квадрат с Юпитер, а това не е добре за ресурсите в бизнеса ,законодателнитата и съдебна системи, както и личното ни благополучие и късмет.

4. От 12.05, петък, започва активното действие на тау-квадратурата между ретро Плутон, Юпитер и Марс, която ще даде негативно отражение преди всичко в международните отношения, ескалация на налични военни огнища и разпалването на нови, изключително неразбирателство между държавни служби, както и изостряне на личностни отношения и съдружия. Това ще продължи до 07.06, като от 17.05 ще почувстваме леко отслабване на ситуацията, поради намесата на Слънцето и Нептун и разбиването на опозицията Марс/Плутон за три секстила /3бр. по 60гр./. Това означава,че ще имаме възможност да разбием напрежението и да го превърнем в двигател за позитивни неща, ако подходим към ситуацията с похватите на висшата дипломация, т.е успеем да намерим подходящи доводи.

5. На 15.05, понеделник, ок. 6ч и 20мин Меркурий става директен в 6-ия градус на Телец. Така неговите теми ще тръгнат в правилна посока към бъдещето :  Меркурий е в съвпад със СЛВ.

6. На 16.05, вторник, ок. 20ч и 21мин Юпитер преминава в Телец и ще стои в знака до 26.05.2024г. Така ще се радваме на материално изобилие цяла една година. Е, ще започнем с фал-старт: Юпитер в Телец в точна квадратура с ретро Плутон във Водолей, за която вече писах. Просто ще отложим за около 3 седмици позитивното му влияние.

7. На 19.05, петък, в 18ч и 53мин е   новолунието в 29-ия градус на Телец с преобладаваща добра енергия.

Разглежданият период е по-скоро градивен и позитивен след първия коридор на затъмненията за тази година. Ето и часовете без курс на Луната : 06.05  от 17ч и 39мин  до  23ч и 05мин; 08.05  от  23ч и 29мин  до  2ч и 34мин  на 09.05; 11.05  от  2ч и 53мин  до  5ч и 06мин;  13.05  от 6ч и 16мин  до 7ч и 40мин; 15.05  от  5ч и 58мин  до 10ч и 57мин; 17.05  от 12ч и 11мин  до  15ч и 29мин; 19.05  от  20ч и 52мин  до  21ч и 49мин.

%d bloggers like this: