ОТ  НОВОЛУНИЕ  СЪС  СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ  ВЪВ  ВЕЗНИ  ДО ПЪЛНОЛУНИЕ С  ЛУННО  ЗАТЪМНЕНИЕ  В ТЕЛЕЦ  КОРИДОР НА  ЗАТЪМНЕНИЯТА  2023 г.

На 14.10, събота , в 20ч и 56мин е точното пръстеновидно Слънчево затъмнение в 22-ия гр. на Везни:  Луната е далече от Земята и затова нейният диск не може да закрие напълно диска на Слънцето. Всяко слънчево затъмнение си има номерация и това е серия  7 южна, т.е откъм Южния лунен възел. Такова по характер затъмнение е имало през годините 1915,1933, 1951,1969,1987,2005, сега 2023 и ще има и през 2041 и т.н. И още за самото Слънчево затъмнение на 14.10 /цитирам от книгата на Бернадет Брейди „Орелът и чучулигата“/: “ Индивидът, … ще установи, че големите пречки ще се разчистят лесно или , ако влиянието е негативно, нерешените проблеми внезапно ще се проявят и ще нахлуят в …живота. Друг начин на проявление е индивидът да има чувството, че всичко протича с бясна скорост“.  Не всяко затъмнение е негативно, особено около Южния лунен възел, каквото е предстоящото. Вероятно, то ще попречи на тези, които не прилагат в живота основните принципи на знака Везни – толерантност, търсене на разумен компромис , склонност към партниране, спазване на установените писани и неписани правила  /не случайно Сатурн е в екзалтация във Везни/. Трябва да сме по-внимателни и избирателни в това, което казваме, подписваме, купуваме, правим в личния бизнес или пътуваме за някъде в следващите две седмици: явлението е в съвпад с Меркурий. Но, как тази енергия на затъмнението ще се прояви лично, зависи от рождената карта на всеки.

 При позитивни аспекти с натални планети, нещата, които ще изскочат от миналото като проблеми, ще бъдат решени по-лесно и с благоприятен резултат. При напрегнати аспекти /квадратури, опозицията не е „страшна“/, нативът ще е принуден да се откаже от някои свои намерения или да потърси подходящи съдружници и партньори /по Везни/, за да премине през изпитанията с по-малки загуби. Затова рождените планети  ок. 22-ри градус на знака ще са призвани да си оправят забатачени неща, по смисъла на рождения дом. Разбира се, всички планети във всички знаци около 22-ри градус  ще са подканени по един или друг начин за това. Така навлизаме във втория и последен за тази година коридор на затъмненията, до 28.10, когато ще е Лунното в 5-ия гр. на Телец. Следващият ден, 15.10, неделя, ще е с по-негативна енергия : Луна в квадрат със „ спрелия“ Плутон в Козирог и кризата в емоционалния ни живот ще има възможност да се прояви – разпри с околните, избухливост, подозрение, отчуждение, тежест в душата. В 14ч и 05мин на този ден Луната ингресира в Скорпион, където е в падение, съвпада с Марс и нещата може съвсем да загрубеят. Но… Ето едно „НО“, което спасява от крайности в поведението: Луната е в тригон с ретро Сатурн в Риби и секстил с Венера в Дева. Това са два положителни аспекта, които ще ни дадат възможност да свършим някаква полезна работа, вместо да търсим с кой да се заядем и на кого да си изкараме лошото настроение. Така, че неделята е изпълнена с най-различни енергии и всичко зависи от рождената карта. Например рождените планети около 4-ти градус на Дева, Скорпион, Козирог, Риби, Телец и Рак ще възприемат напрежението като двигателна сила за вършене на нещо полезно. Освен това имаме и творчески аспекти между Венера/Плутон; Нептун със съвпада Марс/Луна; Юпитер/Сатурн, които ще ни подскажат и някакви нетрадиционни начини за преодоляване на ситуацията. На 16.10, понеделник, около обяд малката растяща Луна застава точно срещу ретро Юпитер в Телец и е възможно да попрекалим с изискванията към околните. Това може да доведе до раздвижване на темите по наталните планети ок. 13-ти градус на земните и водните знаци /изброените по-горе/ и да бъдем доволни в края на деня.

 Венера се отделя от Лилит и затормозяващите и подмолни манипулации във връзка с любов, пари, партньорства, нещата, които обичаме да правим и др. се прекратяват. На 17.10, вторник, рано сутринта Луната излиза от фаза Новолуние и започва видимо да расте. Около обяд застава срещу Уран в Телец и можем да очакваме всякакви изненади от социалната среда и околните, които в последствие може да се окажат и добри /опозицията се разпада чрез Плутон в Козирог и Нептун в Риби/. Сега пък рождените планети ок. 25-ти градус на посочените по-горе знаци ще имат успех. Със силна подкрепа от кармата ще са и рождените планети в този градус на въздушните и огнените знаци /Водолей, Овен, Близнаци, Лъв, дори Везни, Стрелец/. Затова,  считам, че този 17.10  ще е полезен за всички. Венера в Дева започва десетдневен тригон с ретро Юпитер в Телец, изключително благоприятен период за осъществяване на направени по-рано бизнес проекти. На лично ниво – ще  преценим трезво дали инвестициите на пари и чувства, направени през време на 4-месечния престой на Венера в Лъв, си струват усилията. Ако са направени след 15.09, отговорът е „да, успешни са“. Късно вечерта, в 22ч и 37мин на 17.10, растящата Луна преминава във волния Стрелец и в следващите 2,5 дни радостта и оптимизмът се настаняват в душата ни. Само повишено внимание по финансови въпроси, особено кредити, на 18.10, сряда. Може да проявим и капризи, нежелание за близост, обвинения към партньори, но пък лично, без странични дразнители, ще сме по-добре. Ден за обръщане внимание на себе си, вероятно пазаруване или пътуване ще са разтоварващият вариант. На 19.10, четвъртък, ведрото лично настроение продължава. Вечерта ще е омайна, лесно ще бъдем привлечени от някого, ще сме прекалено доверчиви, но сигурно ще има защо. Любовта е на нечий път, но е предпазлива, изискваща и преценяваща /Венера в Дева, тригон с ретро Юпитер в Телец/.

В петък, 20.10, ок. 4ч и 55мин растящата Луна ингресира в Козирог и настроението коренно се променя – ставаме делови, разпоредителни, действаме в работата, семейните задължения ще ги сведем до минимум. Денят е подходящ за бизнес дела, за поемане на  задължения, които ще изпълним както трябва, за работа с държавни институции /лесно ще получим разрешения/. Любовта и личните отношения са стъпили здраво на земята – няма илюзии, няма мечти, всичко е пресметнато, добре планирано и опаковано с подходящи договори. Това е ден за сериозни дългосрочни начинания, Плутон излиза от стационарната си фаза и смело поема напред. Същата енергия имаме и на 21.10, събота, като след обяд изненадите ще са приятни /Луна тригон Уран/. Слънцето и Меркурий са в последните два градуса на Везни, бавно се отделят от Южния лунен възел, като така стари, неизпълнени обещания, проблеми  и задължения спират да изскачат от миналото. Но тези, които вече са се появили, ще трябва да ги оправим. Все пак имаме още 2 дни до окончателното разпадане на съвпада Слънце/Меркурий/ЮЛВ. На 22.10, неделя, рано сутринта е точната квадратура на съвпадите Луната/Плутон в Козирог със Слънце/Меркурий/ЮЛВ  във Везни. Това е фаза на Луната „първа четвърт“, ще я виждаме наполовина на Небето. Неприятен ден, няма да сме в кондиция, все нещо или някой ще са ни  „криви“. В 9ч и 07мин Луната преминава в свободолюбивия знак Водолей и в следващите 2,5 дни ще сме настроени за отхвърляне на неща, които считаме, че са ни в повече и в тежест. Ще искаме промени, но дали ще са от полза: за всеки е различно, в зависимост от натала. В 9ч и 49мин Меркурий преминава в подмолния, строг Скорпион и мнителността, детективските мисъл и действия ще се развихрят до 10.11. Затова, неделята, 22.10, е ден за промени и трябва да сме  подчертано внимателни по време на сутрешното кафе у дома /пък и където си го пием/, да не предизвикаме проблеми, защото ще бъдат продължителни и неприятни. Също да не отвръщаме на предизвикателства, т.е., ако някой ни подразни с каквото и да било /ако можем, разбира се/. След обяд Слънцето навлиза в последния градус на Везни: уморени сме от безрезултатното търсене на нови партньори, от това, че старите, изпитани такива, не ни удовлетворяват на 100%, от това, че дипломацията не върви, закони и правила не се спазват и се заобикалят, нови връзки и отношения се късат или са без развитие. Разбира се, рождените планети в другите два въздушни знака, Водолей и Близнаци, са получили достатъчно слънчева, марсова и меркуриева енергия за действие през последните ок. четири седмици.

 За спънките по темите на Везни е „виновен“ Южния лунен възел, който  не дава да се премине на ново ниво, докато не се оправят старите проблеми по значението на знака и съответния натален дом.  Понеделник, 23.10, е ден на неприятни изненади и кратки, но разрушителни емоции /Луна във Водолей в квадрат с Уран в Телец/. Душата ни иска свобода, но е трудно да я получи без негативни последствия. Късно вечерта, в 19ч и 21мин Слънцето ингресира в Скорпион и до 22.11 ще сме подвластни на неговата енергия: мнителност, всичко се подлага на дълбок анализ /в този знак са и Марс и Меркурий/, повишава се психологическата ни устойчивост, воля за победа на всяка цена, стремеж към власт, пари, секс, разрушение, трансформация. Ще бъдат подложени на изпитания рождените  планети по линията Лъв/Водолей в първите десет градуса. Във вторник, 24.10, ок. 11ч и 33мин растящата Луна навлиза в безкрайните води на Риби, прави съвпад с бавния ретро Сатурн и тригон със съвпада Слънце/Меркурий в Скорпион. Странна симбиоза между най-силната подчиняваща, трансформираща енергия на Скорпион и меката, омайваща  енергия на Риби. Най-добре ще са рождените планети в първите пет градуса на Рак, Дева, Скорпион, Козирог, Риби, Телец. Важен ден за международната обстановка: „скорпионите“ излизат на сцената, т.е силните, независимите, мощните. Докато има планети в знака Скорпион, тази странна смесица между Скорпион и Риби ще действа. Изводът е: разрушителната енергията на Скорпион ще се размива и омекотява от стари правила /ретро Сатурн в Риби/, които някога да дали добър ефект в кризисни ситуации. Това важи и за личния ни живот: ще трябва да успокоим до някаква степен първите импулси за разрушаване и промяна, като приложим изпитани вече правила и тактики за поведение. Затова, този ден, 24.10, ще е като крайъгълен камък, който ще ни предложи приемливи решения в криза. Може и да се споразумеем с институции и хора, от които зависят плановете ни.

 В сряда, 25.10, Венера в Дева, ретро Юпитер в Телец и пълнещата се Луна в Риби, създават приятна атмосфера за земни дела, за създаване на нещо, което можем да видим, пипнем и да му се зарадваме. Денят е със смесена енергия и е важно да приемем предизвикателствата като движеща сила за работа, а не като предпоставка за агресия и нападение. Четвъртък, 26.10, чисто емоционално денят ще е разделен на две коренно противоположни части: до ок. 13ч ще се чувстваме добре, може леко да ни мързи или да се чудим какво да правим. След този час Луната ингресира в Овен и страстите човешки се нажежават до червено. Късно вечерта навлизаме във фаза „пълнолуние“. Ще получим енергия за действие в следващите 2,5 дни, която обаче няма къде да изразходим: Луната не прави главни аспекти с другите планети на Небето. Но може да активира успешно рождени планети в Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей, особено на 27.10, петък. На  28.10, събота, около обяд ще е напрегнато, особено в социалната среда и международната обстановка: пълна Луна в съвпад със Селена и Северния лунен възел в Овен в квадратура с Плутон в Козирог . Народите, обикновените хора, които понасят лошото управление ще се настървят срещу него. Няма да се учудя, ако правителства и парламенти паднат от власт. Само,че все още Нептун, Плутон и Уран  правят добри аспекти помежду си и вероятно старото управление ще намери лъжливи начини да се задържи на власт поне за още няколко месеца. На лично ниво през деня на 28.10 ще получим чисто инстинктивно прозрения и решения как да бъдем по-силни, за да се справим с настоящите проблеми и събития, в които ни вкарва нестабилната социална, управленска и финансова среда.

 В 14ч и 45мин огромната Луна преминава в прекрасния Телец, където е в екзалтация и трескавото емоционално състояние изведнъж преминава в успокоение, съзидание, ще се радваме на красивото, удобното и скъпото през следващите 2,5 дни. В този знак Луната, която носи женските характеристики в живота, която създава, ражда, отглежда и пази, сега ще излезе в открит сблъсък с мъжките сили в лицето на Слънцето и Марс, обединени в Скорпион. Титаничен сблъсък на двете половини на живота: мъжката и женската. Всички планети са в земни и водни знаци, като така се подчертава застоя на положението, в което се намираме, категорична, същностна промяна точно сега няма да има. На лично ниво – ще продължим да правим това, с което се занимаваме в момента. В  23ч и 24мин е точното Пълнолуние с частично  Лунно затъмнение в 5-ия градус на Телец. Оста на явлението /Луна опозиция Слънце/ няма много аспекти : малки, дразнещи с Венера в Дева  /135 и 45 гр./ и позитивни с почти спрелия ретро Сатурн в Риби /60 и 120 гр./. Това означава, че, придържайки се към стари, изпитани правила за поведение в сложни ситуации, ще преминем през явлението по-спокойно. По темите на Венера ще бъдем по-притеснени и все нещо дребно ще ни пречи, за да бъдем доволни. Това явление показва, че трябва да трансформираме агресията в активност, да съчетаем прекрасния характер на Луната в Телец със силата на Слънцето в Скорпион. Задвижена е оста на притежанията Скорпион/Телец, затова е възможно да има противоречия по финансови и други материални въпроси. Тази ос  е и силата на любовта: може да възникнат съмнения в мъжката половина от човечеството; или пък кой кого обича повече и кой дава повече в отношенията. Обаче, Сатурн в случая е в ролята на помирител: писаните и неписани правила ще обуздаят създалата се ситуация. Или пък неотменимите кармични задължения /Сатурн е управителят на кармата/ ще ни предпазят от неразумни действия.

 Така приключва втория и последен коридор на затъмненията за 2023 година: силно Пълнолуние с Лунно затъмнение в Телец. Считам, че Луната ще е с по-голям диск от Слънцето, защото ще е много близо до Земята  и затова ще е по-силна. Така емоциите ще властват над разума при това пълнолуние, но с някаква увереност, че каквото и да става, ще има успешен край. Ето и основните събития и взаимодействия през разглеждания период:

  1. След близо ок. 20 дни, през които Слънцето не направи нито един главен аспект с друга планета /освен с Луната/, от 16.10 до 25.10  ще е в съвпад с Южния Лунен възел във Везни  и квадратура с Плутон в Козирог. Труден период за хора, на които е гласувано доверие да ръководят нещо, да са начело на семейство, общност, предприятие, организация, държава и т.н. Ще трябва да се справят с възникнали проблеми по смисъла на знака Везни: дипломация, спазване на законите и правилата, търсене на подходящи съдружия и партньори, намиране на консенсус и приемливи компромиси и др. Личната ни изява в социума няма да бъде на ниво, външните трудни условия /по Плутон/ ще ни попречат. Това са най-негативните 10 дни до края на годината, когато ще бъдем принудени да се съобразяваме с действителността. Най-трудно ще е за рождените планети ок. 24-ия градус на Козирог и Рак, донякъде и Везни.
  2. Можем  да разчитаме на тригоните на Венера в Дева с ретро Юпитер и ретро Уран в Телец и на Марс в Скорпион с Ретро Сатурн в Риби. Те ще ни дадат добра мотивация да се справим с вече започнати проекти.
  3. На 22.10, неделя, в 9ч и 49мин Меркурий ингресира в Скорпион и умът ни ще започне да работи в дълбочина, тоест ще  стигаме до същността на проблемите. Почти като детективи. Разбира се, можем и да потънем в бездната на подозрението и да търсим „под вола теле“, т.е да се забием в посока, която няма да ни отведе до правилните решения. Вербалната агресия ще преобладава и добре, че нямаме квадратури от планети във Водолей и Лъв на Небето. Иначе, рождените планети в тези два знака ще усетят предизвикателствата от околните и средата.
  4. На 23.10, неделя, в 19ч и 21мин ингресира също в Скорпион, като така всички планети  са във вода /Слънце, Меркурий и Марс в Скорпион; Сатурн и Нептун в Риби/  или земя  /Венера в Дева; Плутон в Козирог; Юпитер и Уран в Телец/. Само Луната е волна птица и на всеки ок. 2,5 дни сменя знака си. Земно-водната енергия задържа и развива ситуациите, а сега те са негативни. Получиха се при квадратурата на Марс във Везни с Плутон през предходния двуседмичен период и сега в коридора на затъмненията ще развият своя потенциал. Особено в международната обстановка.
  5. От 23.10 до 04.11 Меркурий в съвпад с Марс в Скорпион ще са в опозиция с ретро Юпитер в Телец. Това не е добре за бизнеса, няма да се постигат споразумения, няма да се подписват договори, всеки ще крие истинските си намерения. Повишена опасност от сблъсъци на верска основа и  разрастване на съществуващите военни конфликти.
  6. На 28.10, събота, в 23ч и 24мин е точното Пълнолуние с частично Лунно затъмнение в 5-ия градус на Телец. Ще се вижда от целия свят, без западните части на Северна и Южна Америка. От България ще можем да видим  закрита малка част от голямата Луна в долния й край. Принципно затъмненията са с непредвидими последици, но ще кажа, че при пълна Луна в Телец с добър аспект към Сатурн, ще можем да преработим негативните влияния на събитието. Как: като не предявяваме претенции към чужди собствености; като се погрижим за семейството си; като създадем удобства, където е нужно и считаме ,че е необходимо; като се запасим с лични парични средства, но не от кредити; като обичаме тези, с които живеем. Изневерите по време на коридора на затъмненията ще бъдат с лоши последици. На тази дата приключва и лятното часово време за годината.

Така ще изживеем коридора на затъмненията от 14.10 до 28.10. Не е страшно, просто събитията по това време може да ни отведат в съвсем нова посока. Важно е, да не искаме неща свръх възможностите си и да не „натягаме“ допълнително ситуацията с желание да се случи точно това, което сме казали. С други думи да не сме прекалено настоятелни, макар, че Марс, Слънце и Меркурий в Скорпион ни дават прекалено много сили за това: да изискваме от другите, да им се пречкаме в живота, да ги напътстваме настоятелно, да считаме, че само ние сме прави. Ето и Луна без курс за периода:  15.10  от 10ч и 02мин  до  15ч и 05мин;  17.10  от  18ч и 44мин  до  22ч и 38мин;  19.10  от  22ч и 03мин  до  4ч и 45мин  на  20.10;  22.10  от 9ч и 02мин  до  9ч и 07мин /само 5 минути/; 23.10  от  22ч и 05мин  до  11ч и 34мин  на  24.10 /най-продължителното време, почти 13,5часа/;  26.10 от 9ч и 40мин  до  13ч и 03мин;  28.10  от 11ч и 21мин  до 14ч и 45мин. Това са дни и часове, които трябва да избягваме при започване на нови неща, защото резултатите няма да ни харесат.

%d bloggers like this: