ОТ  НОВОЛУНИЕ  В  СКОРПИОН  ДО ПЪЛНОЛУНИЕ  В  БЛИЗНАЦИ  2023 г.

Новолунието в 21-ия градус на Скорпион на 13.11.2023г. ни подкрепя в желанието да бъдем неотстъпчиви, да намерим вътрешния си волеви потенциал, да разработим с необходимата настойчивост своите проекти и да съумеем да преодолеем препятствията, които биха ни попречили. Тази енергия ще ни придружава в дните до следващото новолуние в Стрелец. Всяко Новолуние ни дава възможност да реализираме желания за около 30 дни. Това е краткосрочна програма за изпълнение на желания и планове, съгласно темите на рождения дом, в който се намира съответното новолуние. Някои идеи могат да станат и дългосрочни, т.е да се развият за няколко месеца напред и дори години, особено в бизнес начинанията. Пълнолунията пък показват максималната ситуация за реализация на поставените цели. Принципно едно новолуние последвано от пълнолуние се явяват при Слънце в един и същи знак. Но има и периоди когато Новолунието е при Слънце в един зодиакален знак, а пък пълнолунието е при Слънце в следващия. Сега се намираме в такъв период за около 1,5 години, започнал от второто новолуние в Овен на 20.04.2023г и продължаващ  до второто пълнолуние в Рак на 21.07.2024г. Това означава, че личната ни енергия в началото /новолунието/ и средата /пълнолунието/ на цикъла е различна, т.е самите ние сме склонни да променяме  хода на изпълнението на задачите, както и да се отказваме от някои. Затова е възможно повече от желанията през посочения по-горе период да не се осъществят. Но всичко зависи от рождената карта на всеки човек , нещата са строго индивидуални. Една и съща транзитна картина на планетите влияе по различен начин на различните хора. Както вече писах в предходната статия, Новолунието в Скорпион е динамично, т.е с повече аспекти и ще ни „размърда“, ще ни даде достатъчно енергия, за да следваме проектите си.

 Във вторник, 14.11, в 4ч и 23мин малката Луна преминава в Стрелец и ще ни завладее оптимистично настроение, макар, че сутрешното кафе може да е съпроводено с лека депресия, която до обяд ще отмине. Около и след обяд ще се впуснем в приятни разговори с потенциални партньори в личния и бизнес живот. Ще имаме и изненади , дори и не съвсем приятните ще имат добър завършек. Започва особена седмица на затишие в социалната среда, нещо някъде се решава,  прегрупират се партийни сили, вследствие на някои народни неподчинения, особено у нас след изборите за местна власт: Слънце в съвпад с Марс в Скорпион /силна власт за подчинение/ в опозиция на ретро Уран в Телец /желанието за свобода и възможности за избор/, секстил с Плутон в Козирог /отиващата си вече изчерпана откъм идеи за управление сегашна власт/ и тригон с ретро Нептун в Риби /неясни обещания, както и непоколебима надежда за промяна/.  На лично ниво: решителността и агресията ни ще бъде „озаптена“ за известно време, ще изчакваме какво ще кажат тези, които управляват живота ни. Не само в социалната среда, а и хората, които ни направляват в семейството, работата и с които се съобразяваме /може да са съпруг, деца, родители, шеф и т.н./. Късно вечерта на 15.11,сряда, Луната излиза от фаза новолуние и започва видимо да расте, а с нея расте и емоционалната ни сила. На 16.11, четвъртък, в 9ч и 42мин растящата Луна ингресира в Козирог, прави добър аспект от 60 гр. със Сатурн в Риби и денят ще е подчертано делови. Ден за взаимодействие с хора и институции, които дават разрешения за дейност, задават посока за развитие на каквото и да било, ден за старт на дългосрочни начинания, които ще имат успех. Късно вечерта е възможно да пропуснем важен личен партньор или да не обърнем достатъчно внимание на близките си поради служебни ангажименти. Любовта е „забравена“ /Луна в Козирог в квадратура с Венера във Везни/.

 На 17.11, петък и 18.11, събота до обяд, можем да направим доста  смели, непривични, дори екзотични неща, свързани с работа и задължения, които ще ни се отплатят щедро в бъдеще. Вероятно е да намерим и подходящи решения на забатачени проблеми. В 13ч и 28мин в събота растящата Луна ингресира във Водолей и в следващите 2,5 дни ще сме настроени за намиране на работа, партньори, ситуации и т.н , с които и където ще се чувстваме свободни, креативни, дори ексцентрични. Това са дни за присъединяване към общности, които са ни интересни и с цели като нашите. Няма да е лесно, но ще е мотивиращо. Най-успешен ден за това е 19.11, неделя и рождените планети около 13-ия гр. на Водолей, Овен, Близнаци, Лъв, Везни и Стрелец ще са окрилени за действие. Може да проявим и свръх активност в тази посока или пък  да организираме семейството си за някаква интересна дейност. Почивен ден е. В понеделник, 20.11, ок. обяд е точната квадратура Слънце съвпад с Марс в Скорпион с Луна във Водолей : това е фаза на Луната „първа четвърт“. Ще сме прекалено активни, настоятелни, някои и агресивни, но някак ще съумеем да запазим самообладание , ако не излизаме от правилата на поведение. Около 16ч и 30мин  растящата Луна преминава в Риби и съвпада със Сатурн, затова вечерта може да се чувстваме потиснати, с лека депресия или пък просто умора от напрегнатия ден. От този ден започва и квадратура между Слънцето и Сатурн до 19.11, както и между Марс и Сатурн до 03.12.2023 г. Това ще повлияе стресиращо и възпиращо на личната ни активност, ще „буксуваме“, нещата няма да вървят в желаната посока, ще имаме пречки, препятствия и стопиране от обстоятелства извън нас. Това са дни на „невървеж“,  съобразяване с хора и институции, които ни управляват живота и хабене на енергия. Но всичко зависи от рождената карта: възможно е рождени планети в първите пет градуса на знаците да бъдат предизвикани за действие с добър краен резултат. Изключение ще правят тези в Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, които са подвижни знаци и всичко ще върви бързо и дори щети, ако има, няма да бъдат забелязани в дадения момент. На 21.11, вторник, Слънцето и Марс навлизат в последните два градуса на Скорпион: уморени сме от напрежението в социалната среда /поради опозицията с ретро Юпитер и ретро Уран в Телец/,  свръх активността ни вече е на изчерпване, прекалената настойчивост, липсата на баланс и компромис /Венера е в продължителен негативен аспект от 45 гр. и със Слънцето и с Марс докъм 10.12/. Но все пак ще намерим начин да се справим . Емоционално обаче в този ден ще сме добре : растяща Луна с работен добър аспект с Юпитер и Уран в Телец . Това означава, че личната ни изява ще е на втори план и ще сме доволни да бъдем сред близки и приятели.

 Сряда, 22.11, е ден за приключване на важни неща : Слънце съвпад с Марс в Скорпион е в добър аспект с Нептун съвпад растяща Луна в Риби ок. обяд; и в допълнение двата съвпада са с приятен аспект от 60 гр. с мощния, но уморен Плутон в Козирог. Тази конфигурация се нарича „бисекстил“ и е благоприятна за приключване на най-различни планове, от които очакваме нещо добро. Това е като „ден година храни“.  Този тригон /аспект от 120 гр., с късметлийски юпитеров характер/ между Слънцето и Луната ще се запази през целия ден. Интересното е, че ще имаме съществена промяна в характера на това взаимодействие: в 16ч и 03мин Слънцето ще ингресира в оптимистичния, всеобхватен огнен знак Стрелец, а пък в 19ч и 20мин растящата Луна навлиза в напористия, също огнен знак Овен. И двата знака са пословични с рицарско отношение към нещата от живота, с честност, която на моменти преминава в безпардонност и незачитане чувствата на другите. Но пък това е желаната от доста време чиста и неподправена енергия за действие, при която няма скрито покрито, както при Скорпион. Точният огнен тригон между Слънцето и Луната е в 19ч и 35мин /за София/, като така негативното въздействие на Сатурн в Риби е притъпено поне вечерта на този ден. Така в следващите 2,5 дни ще сме настроени за битки, за налагане на идеи, които ни се струват добри и перспективни, за лидерство и просперитет. Тази енергия може да срещне отпор от институции и хора, които поставят препятствия , неясни изисквания и някакви затруднения /Сатурн в Риби/. Затова докъм 03.12 ще трябва да се борим с появилите се трудности, може да очакваме забавяне или застой в развитието на плановете /първо Слънцето в квадрат със Сатурн, а по-късно и Марс с този аспект/. Същото се отнася и за 23.11,четвъртък. Петък, 24.11, предлага борба за надмощие при брачните двойки и еднодневен стрес в  бизнес отношенията.

Започва и неприятна квадратура на Меркурий в Стрелец с ретро Нептун в Риби : неясни и завоалирани разговори, прикрити намерения, може да излязат „жълти“ новини. Докато е в действие този аспект /до 02.12.2023/ информацията трябва да се проверява от няколко източника, да се внимава при работа с документи, пътуванията могат да се окажат безрезултатни. Вечерта около 22ч и 30мин растящата Луна преминава в знака на своята екзалтация Телец, където проявява максимално своите качества /спокойствие, грижа, изява на личните таланти, желание за разкош, дори разточителство на пари, чувства, емоции, интуиция за финансови приходи и др./. Сутринта на 25.11, събота, навлиза във фаза „пълнолуние“ и  предстоят два дни на приповдигнато прекрасно настроение. По обяд на този ден ще имаме свръх позитивни ситуации, особено за рождени планети ок. 7-ми градус на Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби. Неделята, 26.11, ще е доста динамичен ден, но ползите ще са повече. Най-добре ще е у дома, на компютъра, откъдето може да дойде изненадваща информация. Ще се наложи да бъдем търпеливи и да се приспособим към нея, без да я игнорираме, защото ще ни е полезна по-късно. На 27.11, понеделник, в 2ч и 39мин пълната Луна навлиза в Близнаци, а в 11ч и 16мин е точното Пълнолуние в 5-ия градус на знака. Силните емоции ще изразяваме с думи, ще поставяме интелекта си начело, ще искаме да събаряме опонентите си с безспорни доказателства, ще пътуваме повече от обикновено, за да се справим с възникнали проблеми. Оста на явлението /Слънце съвпад с Марс в Стрелец в опозиция с пълна Луна в Близнаци/ ще образува напрегната конфигурация със Сатурн в 1-ия градус на Риби. Сатурн в Риби не е силен в създаването на здрави правила и ограничения, а в непрекъснатата им промяна по същество. Тоест, ще ни пречат неясните регламенти, постоянно променящи се указания за прилагане на законите, досадни изисквания за доказване на каквото и да било пред законоизпълнителните органи и т.н. Изобщо докато Сатурн е в Риби ще имаме нестабилност и промяна в начина на управление и прилагане на правила и закони.

Затова в следващите две седмици, до Новолунието в Стрелец, ще сме дезориентирани, няма съвсем точно да разбираме какво става в социалната среда, която тотално ще ни възпрепятства. Но пък ще имаме достатъчно енергия, за да се справим: Слънце съвпад с Марс в Стрелец  / до 13.12/. Това е силният неподправен оптимизъм, че всичко лошо има край и той е близо. Тази комбинация придава също и всеобхватност, така, че докато решаваме един проблем, може да се окаже ще сме изчистили и още няколко. Оста на пълнолунието има и малки стресиращи аспекти с Венера във Везни /45 и 135 гр./, което означава, че дребни дразнещи ситуации отвън ще пречат нарочно при осъществяването на плановете. Но при две планети /Марс и Меркурий/ и Слънцето в Стрелец, считам, че всичко ще бъде преодоляно със широк замах, няма да оставя тежки последствия и ще има добър резултат. Важно е да не се поддаваме на неясни уговорки и реклами /Меркурий квадрат Нептун/, да не споделяме прекалено идеите си /това първата е трудна задача/ и да не влизаме във вербални престрелки с тези, от които зависи реализацията на желанията ни /това е втората трудна задача/. Това Пълнолуние в Близнаци има характер на тотална промяна на някои от първоначалните задачи и желания, поставени при Новолунието в Скорпион. Разглежданият период бих разделила на две части: до 22.11, когато ок. 16ч Слънцето ще премине в Стрелец, ще ни е водеща скорпионската енергия /тайни; разузнавателен, изчакващ подход към нещата и хората; търсене на негативи и откриване на „пукнатини“ в отношенията; настоятелност и неотстъпчивост; налагане на лична воля над околните, който може, разбира се и т.н./ и втората част е  от обяд на 24.11, когато и Марс ще ингресира в Стрелец. Планетите в този знак дават оптимизъм, бърза промяна в движение /нямаме време за обмисляне/ и, ако нещо не се е получило за една идея, то ще влезе в употреба за друга.

 При Стрелец няма „празно“. Филосовският характер на знака винаги намира място на всяко нещо, макар и  да ни се струва хаотично на пръв поглед. Ето и основните влияния през периода от 13.11 до 27.11, като ще започна с най-продължителните аспекти между планетите на Небето:

1. От  28.09 до 08.12.2023 г.  Венера образува малък /минорен/ аспект от 45 гр. със Слънцето /от 47 до 43 гр. /. Това 40-дневно влияние се дължи на бавната скорост на Венера след 4-месечния й престой в Лъв поради ретро фаза. През този период Слънцето и Венера се движат приблизително с еднаква  скорост ок. 1 гр. на ден. Това взаимодействие означава, че темите на Венера /красота, любов, партньорства, пари, удобства, спокойствие, таланти, неща, които обичаме да правим, усета ни за дипломация и етика и др./ и тези на Слънцето /лична изява, творчески подем, потенциал за реализация, „его“-то, духовната ни същност, съзнателен избор и др./ са в режим на независимост и непредвидимост. С други думи: все нещо дребно ще пречи, за да се осъществят намеренията, свързани с пари, удобство и безгрижие, личен бизнес и хоби по Венера /мода, дизайн, козметика и парфюмерия, обзавеждане и т.н/. Не е добре и за дипломация, решаване на юридически казуси, спорове между партньори. Това влияние ще е  особено подчертано от 12.11 до 26.11 при съвпад на Слънцето с Марс, като с приоритет ще са личните отношения и финансовите въпроси в бизнеса. Този аспект от 45 гр. създава дребни проблеми, които са като камъче в обувката : трябва да спреш, да събуеш обувката и да изхвърлиш камъчето, за да продължиш спокойно. Затова темите по Венера ще са водещи за разглеждания период.

2. От 01.11 до 05.12 Слънцето е в съвпад с Марс /орбис  + – 5 гр./, като точният е на 18.11 в 7ч и 41мин в 26-ия градус на Скорпион. Това е свръх енергия за лична изява без компромиси, проява на натиск, силен контрол на ситуациите, налагане на диктат. Поява на особени личности в управлението, свързани с „тежкия“ бизнес: едри финанси /банки, международни корпорации/, „сивия“ сектор в икономиката или оръжия, разузнаване, военни. На лично ниво ще имаме възможност да активираме волевия си център, да си поставим задачи, които неотклонно да следваме. По-трудно ще е за реализация от 20.11 до 03.12, когато този съвпад се натъкне на квадратура със Сатурн в Риби. Особено „горещо“ ще стане, когато Слънцето и Марс преминат в Стрелец след 22.11. Но пък в този знак оптимизмът ще е водещ. Въпреки съпротивата идваща от хора и институции, които дърпат лостовете на управление в живота ни /по Сатурн/, считам, че периодът на трудности ще е полезен за самочувствието /Слънцето/ и енергията за справяне и постигане на победа /Марс/. Най-вдъхновени и с позитивни резултати ще са рождените планети в първите 5 градуса на Стрелец, Водолей, Овен, Близнаци, Лъв и Везни.

3.От 08.11 до 01.12 Меркурий в Стрелец и Венера във Везни са в работен, интелектуален, позитивен аспект от 60гр. Това взаимодействие ще даде възможност за избор на полезен вариант при многопосочния, нетърпелив и бъбрив характер на вербалната комуникация и мисловния процес /Меркурий в Стрелец – заточение/. С други думи: за една ситуация или проблем могат да бъдат измислени много варианти за решаване, от които да се избере най-подходящият. Това взаимодействие между посочените планети изисква работа в колектив, където партньорските честни отношения са на първо място. Или повече глави мислят по-добре. Най-успешните дни за преговори, сключване на добри двустранни договори, изясняване на недоразумения, пътувания с бизнес цели са от 15.11 до 23.11. Постигнатите споразумения, особено в международен мащаб, ще са основа за бъдещи добри промени. Това важи и за институциите във всяка държава, където има проблеми. Както у нас.

4. На 22.11, сряда, в 16ч и 04мин Слънцето ингресира в Стрелец , където от 10.11 е  Меркурий. Така през първата десетдневка на знака ще преобладава желанието за растеж, развитие, просперитет, размах на идеи, оптимизъм и ведро настроение. Но ще срещнем отпор от страна на Сатурн в Риби : ще имаме пречки от административен характер, ентусиазмът ни ще се разбива в ограничения, най-вече ресурсите ни ще се окажат недостатъчни или пък няма да получим искания бизнес кредит. Личната  изява няма да среща одобрението на висшестоящи.

5. На 24.11, петък, в 12ч и 15мин /за София/ и Марс преминава в Стрелец : вече три планети са в този юпитеров знак /Юпитер му е управител/ на просперитета, късмета, жизнерадостта и ентусиазма, честността и благородството. И Марс попада на квадратурата на Сатурн, а това е „буксуване“, хабене на енергия и липса на позитивен краен резултат. Рождените планети в първите 5 гр. на Близнаци и Дева ще изтърпят блокаж, отпор от социалната среда. Ще е необходимо за няколко дни да се „кротнат“, особено рождените Слънца /до 03.12/, за да намалят загубите. Но пък рождените планети в другите знаци в тези градуси могат да получат силен тласък за действие с добър резултат.

6. На 27.11,понеделник, в 11ч и 16мин е точното Пълнолуние в 5-ия градус на Близнаци. Няма позитивни аспекти. Има напрегнати със Сатурн в Риби /квадрат , 90гр./ и с Венера във Везни /малък, дразнещ аспект квадрат и половина, 135гр./. Затова явлението ще предложи промени с разрушителен характер. Тъй като пълната Луна е в Близнаци, то на  „фронта“ ще се действа чрез интелект, думи, доказателства. Емоциите ще се изразяват вербално и ще са насочени против прекалилите с личната изява и „его“-то. На държавно ниво: президент  в съюз с репресивните и тайни органи /Слънце съвпад Марс/ и  народа /пълна Луна/ заедно срещу шикалкавещото и клатушкащо се правителство у нас /Сатурн в Риби/. Също и недоволство от местните избори за управляващи по места в държавата ни. На лично ниво : ще получим отказ за съдействие от висшестоящи организации  и хора, от които зависят плановете ни. Това ще доведе до пререкания, размяна на гневни имейли, събиране на хора и протести против цялата система. Динамично, гневно и разрушаващо Пълнолуние. Започва борбата за надмощие между планетите в Стрелец /Слънце, Марс и Меркурий/ и тези в Риби /Сатурн и Нептун/. На този ден е и точната квадратура между Меркурий и Нептун: лъжи, измами, провокации, „жълти“ новини, неясни обяснения и всичко друго от този род. Можем да разчитаме донякъде на доброто взаимодействие между Венера и Меркурий, което предоставя възможност за прилагане на добри обноски и известна доза толерантност при преговори. Но ще е доста трудно за това. Разпада се и позитивната конфигурация между Плутон, Нептун и Уран, която крепеше крехкият социален мир. Все пак Венера е едноличен пряк или косвен управител на всички планети на земно ниво. И така надеждата за нещо по-добро  остава, макар, че ще трябва да преминем през активни и дори агресивни действия, за да стигнем до желания резултат. Имаме сили за това.

Ето и дните на Луна без курс, когато нищо ново не трябва да започваме, ако искаме положителен резултат:  14.11  от  17ч и 06мин  до  20ч и 40мин;  16.11 от 0ч и 58мин  до  9ч и 43мин;  18.11  от 10ч и 28мин  до  13ч и 29мин; 20.11  от 12ч и51мин  до  16ч и 30мин;  22.11  от  17ч и 11мин  до  19ч и 21мин;  24.11  от  19ч и 41мин  до  22ч и 30мин;  26.11  от  23ч и 53мин  до  2ч и 41мин  но  27.11.

%d bloggers like this: