ОТ  НОВОЛУНИЕ  В  СТРЕЛЕЦ  ДО ПЪЛНОЛУНИЕ  В  РАК  2023 г.

Новолунието в Стрелец на 13.12.2023 г. ни зарежда с оптимизъм, широки мащаби на действие /съвпад с Марс/, но и изисква да разбием илюзиите и несъстоятелните идеи и мечти, да променим посоката и същността на надеждите и очакванията /квадрат с Нептун в Риби/. Както и да намерим по-различен подход в ограничаващата ни социална среда /творчески аспекти с Плутон и Сатурн/. Венера в Скорпион, почти спрелия ретро Юпитер в Телец /ще тръгне в правилна посока на 31.12/ и спрелия Меркурий в Козирог /ще тръгне в обратна посока в 9ч и 10мин същия ден, на 13.12/ ни дават възможност да забавим темпото, да обмислим и преценим реално ставащото около нас и да намерим практичнен подход във финанси, лични отношения, да се ориентираме правилно в материалната сфера на живота. Наближават  светли празници и динамиката на ежедневието ще бъде намалена, емоциите ни ще са насочени към организирането им. В 17ч и 32мин на този 13.12, сряда, малката Луна преминава в Козирог при вече ретро Меркурий и ще се ориентираме към сериозни теми, свързани с работа, планиране, връщане към стари проекти и доброто старо време. Вечерта ще е сдържана, но продуктивна откъм правилни решения за каквото трябва. В следващите 2,5 дни ще имаме добро взаимодействие между планетите в Козирог /Луна, Меркурий и Плутон/, в Риби /Сатурн и Нептун/ и в Телец  /ретро  Юпитер и ретро Уран/. Това е земно-водна енергия, която позволява да се справим със задачите, които сме си поставили, като обаче, трябва да проверяваме нещата по няколко пъти заради ретро Меркурий. Ентусиазмът и оптимизмът ще се поддържат от Слънцето и Марс в Стрелец.

 Нямаме планети във въздух и ще ни „куца“ комуникацията. Нови инициативи няма да имат позитивно развитие. На 15.12, петък, ок. 10 ч Луната излиза от фаза „новолуние“ и започва видимо да расте, а с това се завръща и емоционалната ни активност, особено след обяд  и до края на работния ден на  /Луна съвпад с Плутон/. В 19ч и 58мин растящата Луна преминава във Водолей и следват 2,5 дни на напрежение, несъгласие с околните, изблици на ексцентризъм, прекалено свободолюбие и липса на такт, особено в личните отношения. Дни на „късане“ на връзки и създаване на нови, но кратки и неподходящи. Не са и дни за добри покупки, срещи с приятели и семейни събирания. Това са два почивни дни и е по-вероятно ситуацията да е у дома. Но в неделя, 17.12, само около обяд, Слънцето в Стрелец, Луната във Водолей и Лунните възли в Овен/Везни ще създадат благоприятна обстановка за идеи, отношения и добро стечение на обстоятелствата , които ще дойдат от миналото и ще са полезни за бъдещето. Започва и седмицата на продуктивна комуникация с хора от близкото и по-далечно минало /до 23.12/, връщане към изоставени планове и идеи в бизнеса и ежедневието, които ще се окажат полезни и печеливши догодина. Венера в Скорпион започва опозиция с ретро Уран в Телец до 26.12: изпепеляващи непредвидени срещи с бивши партньори; дразнеща ревност, къде основателна, къде не; непланирани разходи; внезапни нови запознанства като „де жа вю“. Но пък интелектуалните срещи с цел разпускане ще са добре дошли. Вечерта на 17.12 около 22 ч растящата Луна преминава в Риби и следващите 2,5 дни ще сме настроени лежерно, отпускащо и с някаква творческа тръпка за създаване на нещо за радост на душата. В понеделник, 18.12, ще имаме възможност да свършим повече задачи с лекота и без странични дразнители. Повече ще вървят изоставени проекти, успешни ще са и анекси към договори, ще бъдат подновени преговори, прекъснати по-рано, ще се изясняват ситуации, случили се около 13.12 и оставили някакво усещане за незавършеност. Меркурий вече тръгва смело назад и ни приканва да си оправим обърканите  и забатачени дела. Хубав ден.

Вторникът, 19.12 е напрегнат ден и емоциите ще са резки, възможни са неразбирателства и неадекватност: фаза на Луната „първа четвърт“ /растяща Луна с аспект 90гр. със Слънцето/. Подвеждащи емоции водят разума. Не е ден за сериозни неща. Подсъзнанието по-скоро подвежда съзнанието, т.е не сме сигурни какво точно правим през този ден. Но можем да си работим самостоятелно по определени задачи, без да търсим нечия помощ. На 20.12, сряда, ок. 0ч и 47мин Луната ингресира в Овен и на сутринта ще са събудим с усещането ,че ще „оправим“ всичко и всички, т.е ако сме пропуснали да кажем нещо, то това е денят за откровения, първосигнални реплики и спонтанни разговори. Дали това ще е добре, зависи от рождената карта на всеки. Може да се окаже, че дълго премълчавани истини ще излязат на светло. Денят ще е по-динамичен и спречкванията ще са преобладаващи, особено свързани с минали събития. На 21.12, четвъртък, Слънцето навлиза в последните два градуса на Стрелец: уморени сме от оптимизъм, който се разбива в социалната „мъгла“ /Слънце в квадрат с Нептун/, или пък все нещо да не ни достига, за да осъществим намеренията си. Но, считам, че денят ще поднесе приятни изненади около 14ч, които ще са с поглед в бъдещето. На 22.12, петък, ок. 4ч и 51мин растящата Луна преминава в изключително подходящия й знак Телец, където е в т.нар. „екзалтация“ и всички желания в следващите 2,5 дни ще се сбъднат. На този ден в 5ч и 28мин Слънцето ингресира в Козирог и поставя началото на зима 2023/2024г. Зимно слънцестоене: нощта е най-продължителна, но пък деня започва да расте по мъничко. От този ден започва и двуседмичната квадратура Марс в Стрелец/Нептун в Риби, показваща срив в желанието ни за първенство, за лидерство, чиста физическа слабост, борбата с неизвестното отново ще е на преден план. Оптимистичният ни устрем ще бъде пресечен от мъглявините на Нептун, който е по-силен /у дома си в Риби е /. С други думи : това, което искаме да направим ще се размива /или разбива/ в неясни ситуации, няма да разберем откъде идват пречките и невървежа. Но пък за хората с творчески професии и изяви, това ще е период на възход. Вероятно празничният дух и настроение ще ни откъснат от сериозните дела и това ще е правилното: Венера в Скорпион в приятен аспект с Нептун в Риби.

По обяд на този  22.12 Луната, ретро Юпитер и Селена са в съвпад в 5-ия градус на Телец: Луната е най-близо до Земята и позитивните космически сили ще ни подсетят за добри неща. Най-облагодетелствани ще са рождените планети ок. 5-ия градус на Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби. Приятен ден. В ранните часове на 23.12, събота, ретроградният Меркурий отново се връща в Стрелец и веднага започва квадратура с Нептун: съвсем ще внесе объркване в комуникации, задълбаване в ненужни детайли, неудовлетвореност от контактите, неясни договори и лъжливи презентации, рекламите отново ще са във вихъра си. Лъжите и измамите ще са чести, затова не са препоръчителни новите запознанства. Но пък в позната среда ще ни е добре. Възможно е, обаче, да имаме препирни с партньорите си по финансови въпроси и по това кой кого обича повече и кой дава повече в любовта. Вечерта ще е изненадващо приятна. На 24.12, неделя, ок 10ч растящата Луна преминава в Близнаци и по време на тридневния религиозен празник Коледа ще сме с добро настроение за срещи, разговори и пътувания. Около 22ч на този ден Луната навлиза във фаза „пълнолуние“ /30 гр. до опозицията й със Слънцето/ и емоциите ни са на максимум. Само квадратурата със Сатурн в Риби ще ни създава усещане за тежест, принуда и неотменно изпълнение на кармичен дълг. На 25.12, понеделник и 26.12, вторник, ще сме доста припрени , превъзбудени, с някакви пресилени емоции, особено на 26.12 : пълна Луна в Близнаци в опозиция на съвпада Марс/ретро Меркурий в Стрелец и квадратура с Нептун в Риби. Ще имаме вербални престрелки, свързани с нерешени проблеми. Нервни пътувания, вероятни повреди в двигатели и други подобни. Забързан и неустойчив ден, провокативен. В 17ч и 16мин кръглата Луна навлиза в своя знак Рак и страстите се успокояват. На 27.12, сряда, в 2ч и 33мин е точното Пълнолуние в 5-ия градус на Рак. Последната лунация за 2023г. е с прекрасни аспекти със Сатурн в Риби и почти спрелия ретро Юпитер в Телец, който е в съвпад със Селена. Всичко е добре, когато завършва добре. Това означава, че плановете написани по време на Новолунието в Стрелец на 13.12, няма да са съвсем безпочвени и нереални и поне половината ще си ги изпълним.

Vector illustration silhouettes of happy family walking at sunset time. Hi-Res jpeg included (5200 x 5200 px)

 Ще имаме успех в делата, свързани с дом, семейство, деца, родители, Родина. Ще намерим подходящи решения как да съчетаем семейството с работата. Всички напрегнати аспекти между планетите са хванати в конфигурации, които превръщат напрежението в активност за полезни дела. Рождените планети ок. 5-ия и 22-ия градус на всички знаци ще получат стимул за реализация. Който пък има в натала планети и около двата посочени градуса ще е на върха на щастието и късмета. Само трябва да се спрем, да забавим темпото /повечето планети на Небето са със скорост много по-бавна от нормалната им; само Марс прави изключение: с максимална е/, да преосмислим плановете и проектите си /ретрограден Меркурий/, да съчетаем оптимизма на Стрелец с реализма на земно-водната енергия, подхранени от непогрешима интуиция. Може би за тези от нас, които са с преобладаваща огнено-въздушна енергия в рождената карта ще им е трудно да се въздържат от необмислени действия. Особено, когато Меркурий се върне в Стрелец, съвпадне с Марс /до 05.01.2024г./  и квадратира Нептун /от 23.12.2024г.  до 14.01.2024г./. Разглежданият период ще е с преобладаваща позитивна земно-водна енергия, предлагаща спокойствие и съзидание.  Все пак идват празници и наближава Новата година, която винаги свързваме с нещо ново и по-добро. Ето и основните астрологични събития за периода:

1. От 13.12 до 22.12 Слънцето в Стрелец попада на неблагоприятен, агресивен аспект  „квадрат“ /90гр., с марсов характер/, предложен от спокойния, силен Нептун в Риби. Това означава, че ще бъдем подложени активно, дори агресивно на сладката омая на реклами, обещания, „неприлични“ финансови предложения, усмихнати оратори ще ни украсяват живота, празничните светлинки ще ни извадят за месец от ежедневието, ще бъде направен опит за „приспиване“ на истинските ни желания. Слънцето е Духът на всеки човек, неговите съзнателни избори и действия, явните таланти и творчески възможности. Нептун е несъзнаваното, омайното, мъглявината и мъглата, неяснотите, всичко, което ни кара да махнем с ръка и да се спуснем по течението, но и безрезервната вяра, надежда, любов и скритите ни творчески импулси. Затова тези десетина дни ще се борим да съхраним оптимизма си, своята същност и творческа сила, като се стремим да разбием онова, което ни заблуждава и отклонява от взетите вече решения до 13.12.

2. От  13.12.2023г. до 02.01.2024 г.  Меркурий е ретрограден от 9-ия градус на Козирог до 23-ия градус на Стрелец. Това е време за преосмисляне на взетите решения, за сериозно пресяване на приоритетите, докато планетата на разума е в Козирог /до 23.12/, където ще получи помощ от ретро Юпитер в Телец чрез благоприятния аспект „тригон“ /120гр/. Това означава, че ще имаме възможност да се върнем успешно към изпитани модели на мислене, общуване, комуникации, връщане към печеливши някога бизнеси и лични занимания, а защо не и към далечни дестинации, които са ни носили късмет и щастие. Връщането на Меркурий в Стрелец на 23.12, съвпада му с Марс /до 05.01.2024г./  и продължителната му квадратура с Нептун в Риби /до 14.01.2024г./ ще ни донесе повече разочарование от това, че искрените ни думи и действия се разбиват в непрогледната социална мъгла, че ще има хора, които ще се правят ,че не ни виждат и чуват или,че не са ни разбрали добре. Мимикрията и хемелеонщината  в социално-политическата среда, които се ширят в момента, ще са причината за недоволството на хората, започващо около средата на м. 01.2024г.

3. До 22.12 ще продължи опозицията на Венера в Скорпион към нейните подчинени ретро Юпитер, сега до 15.12, и ретро Уран в Телец  от 17.12 до 22.12 /тя е управител на знака и всички планети в него/. Това леко ще ни напомни за лятната еуфория при Венера в Лъв тази година. Сега ,обаче, пазаруването ще е с мярка, влюбването – също. Само ревността ще е безгранична и може да стане причина за прекратяване на партньорски отношения. Ще е задвижена оста на притежанията Телец-Скорпион, темата „мое-твое“ ще изскочи на преден план и само здравите аргументи ще могат да укротят ситуацията.

4. На 22.12, петък, в 5ч и 28мин Слънцето ингресира в Козирог и започва зима 2023/2024г. Зимно слънцестоене: най-дългата нощ, след която денят започва по мъничко да расте. Започва сезонът на кристализация, на равносметка, на безпристрастни заключения, на делови отношения и строги ограничения. Растящата Луна в Телец в този момент подкрепя изцяло Слънцето в неговата мисия в Козирог. Така, че през целия сезон ще сме заети с чисто земни дела: как да преминем без особени сътресения през сезона, как да развием бизнеса си и да израснем в работата, как да спечелим доверието на клиентите и съдружниците, как на накараме доброволно управляващите у нас да се съобразят с исканията на хората. Има добри предпоставки за това. Ако не стане доброволно, ще стане зорноволно.

5. От 22.12.2023 г. до 05.01.2024г., точно по Новогодишните празници, Марс в Стрелец е в неблагоприятен агресивен аспект с Нептун в Риби, 90 гр., квадрат. Не ми си иска да говоря за размирици, поради „мъглявите“ и прикрити обяснения на управляващите не само у нас, но сигурно ще има. Иска ми се този аспект да е само като празничен фойерверк, радващ очите и сърцето. Все пак Риби и Стрелец са Юпитерови знаци /и двата знака се управляват от Юпитер, като Риби – заедно с Нептун/ и широко скроеният им  философски характер няма да позволи прекалена борба за надмощие. Може би превес ще дам на Марс в Стрелец, защото към него ще се присъедини и ретро Меркурий. С други думи ще имаме рязко повишаване на новини от „жълтите“ страници, ще има и замеряне с информация, „изстреляна“ съвсем първосигнално. Тя може да въздейства и като снаряд , разбиващ нечий управленски стол. На лично ниво сигурно ще се разделим с някои несъстоятелни идеи и заблуди, яростно ще зарежем къде с думи, къде с действия всичко и всички, които са внасяли някаква неяснота в живота ни. Така, че около Нова година и ще празнуваме, и ще правим реална оценка за нещата в живота.

6. На 27.12, сряда, в 2ч и 33мин е точното Пълнолуние в 5-ия градус на Рак. Денят ще е прекрасен, настроението приповдигнато, идва Новата година.

7. За накрая оставих един факт, който повечето хора, занимаващи се с астрология, не забелязват или пък не желаят да коментират. Това е точният продължителен съвпад на Селена, Бялата Луна с Юпитер в Телец. Това е най-близката точка от орбитата на Луната до Земята, през която достигат до нас позитивните Космически сили. Във всеки хороскоп Селена е своеобразен канал, чрез който ни се предават добри идеи и благородна енергия. Като противовес на Лилит, Черната луна, най-отдалечената точка на Луната от Земята, през която минават негативни сили от Вселената. Започналият съвпад на Селена с Юпитер в Телец още на  01.12.2023г. ще продължи до ок.21.06. 2024г. Това са 7 месеца, през които ще имаме правилни напътствия от Космоса по темите на Юпитер и Телец : удобството в ежедневието, финанси и лични творчески заложби, миролюбие, спокойствие, изобилие,ще се активират в добра посока законодателни и съдебни системи и много други неща по смисъла на планетата и знака. Разбира се, ще се възползват от тази Космическа ситуация, само тези, които успеят да я усетят и разберат.

И съвсем накрая Луна без курс за периода :  15.12  от  18ч и 05мин  до  19ч и 57мин;  17.12  от  14ч и 05мин  до  21ч и 59мин;  19.12  от  23ч и 04мин  до  0ч и 48мин на 20.12;  22.12   от  4ч и48мин  до  4ч и 51мин /само 3минути/; 24.12  от 8ч и 41мин  до  10ч и 16мин;  26.12  от  9ч и 57мин  до  17ч и 16мин. През тези дни и часове не трябва да се започва нищо ново, защото няма да има желания позитивен резултат.

%d bloggers like this: