ОТ  НОВОЛУНИЕ  В  КОЗИРОГ  ДО ПЪЛНОЛУНИЕ  В  ЛЪВ  2024 г.

Първата лунация за 2024г, Новолуние в Козирог на 11.01, ни поднася добра енергия за начало на новата година, за поставяне на едномесечни желания. Но, сякаш не можем да намерим подходящ начин за старт и развитие на поставените цели. Нещо недовършено или несвършено от миналото ни пречи да тръгнем успешно напред: явлението е с напрегнати аспекти към лунните възли на кармата. Но… Както винаги казвам, има едно „НО“, което спасява положението. В случая, то е в лицето на почти „замръзналия“ /спрелия/ ретро Уран в Телец: Новолунието в тригон с него, прекрасен аспект за добро стечение на обстоятелствата, ако човек излезе от рамките на ежедневието. Това означава, че, за да продължим напред, трябва да се върнем назад и да приключим с изоставени важни дела. Ще имаме успех, ако приложим нестандартни начини за действие, за изненада на околните, пък и за нас самите. На 12.01, петък, ок. 5ч и 02мин, малката Луна преминава в свободолюбивия Водолей, като преди това е взела от силата на Плутон в последния градус на Козирог. Следват  2,5 дни на изненадващи решения, взети чисто емоционално, т.е емоцията води разума и първо действаме, а после мислим, ако имаме време за това. На Небето има кълбо от всякакви взаимодействия между планетите, което пък ще ни дава възможност за бърза промяна в движение. Особено ярък в това отношение  ще е 13.01, събота. Около 14ч на този ден някой може да срещне любовта на живота си: лунните възли в Овен/Везни, Венера в Стрелец и Луна във Водолей правят прекрасна конфигурация за това. Срещите „де жа вю“ ще са преобладаващи.

Приятните приятелските сбирки – също. Меркурий е в последния градус на Стрелец, уморен е да разбива несъстоятелни мечти, илюзии и „неприлични“ предложения  /продължителен квадрат с Нептун в Риби от 24.12.2023г/. Около 18ч.  Луната излиза от фаза „новолуние“, започва да расте, а с това започва и повишаване градусите на емоциите ни. На 14.01, неделя, ок. 4ч и 50мин, Меркурий ингресира в Козирог и начинът на мислене става по-продуктивен за земни дела. Ще спрем с пътуванията за удоволствие и ще се „застопорим“ на едно място, за да свършим неотложните си ангажименти. Около 5ч и 30мин Луната преминава в кротките на вид Риби и с девет планети в земя/вода се заемаме с ежедневните си задачи. Само Венера в Стрелец ще поддържа огъня в нас до 24.01, т.е ще обичаме всичко и всички, независимо от същността им.  Парите ни продължават да  „изгарят“ за удоволствия и за необмислени добре идеи /при Меркурий в Стрелец/. Вероятно празничният дух все още ни съпътства. Тази неделя, 14.01, предлага обедите да са делови, свързани с дом, семейство, бизнес, важни дългосрочни семейни и фамилни  планове. Интересен ден за лични отношения ще е 15.01, понеделник: Луната в Риби, Венера в Стрелец, Лунните възли в Овен/Везни и ретро Уран в Телец правят конфигурация, която поставя желанието за създаване на семейство на първо място. Слънцето в Козирог прекратява квадратурите с Лунните възли и започва съвпад с Плутон:  излизаме от задънената улица и намираме вътрешния си волеви център, за да продължим смело напред. Вечерта ще е омайна, ще се пуснем по течението на мечтите и където ни заведат, там ще се чувстваме спокойни. На 16.01, вторник, ок. 6ч и 50мин растящата Луна  се хвърля  смело в огъня на Овен. Сутрешното кафе ще е съпроводено с вербални престрелки /Луна квадрат Меркурий/, не изключвам и завишен брой на катастрофи. Денят ще е нервен, „замерянето“ с информация, къде вярна, къде не, ще е приоритет за деня. Вечерта ще е още по-настървена, но може да приключи с „помирителен“ секс, изплащане на паричен дълг или пък дълго задържани думи да бъдат изречени и така недоразуменията приключени. На 17.01, сряда, след обяд можем да имаме непредвидени приятни срещи, които ще послужат за основа на бъдещо сътрудничество. Вечерта ще е „огнена“ и страстна, особено за рождените планети ок. 22-ри градус на Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей. Добър завършек на деня.

На 18.01, четвъртък, до 10ч  може да чувстваме някаква емоционална криза, която бързо ще премине, тъй като в 10ч и 12мин растящата Луна ингресира в Телец при Юпитер. Настроението се завръща, след обяд е добре за бизнес дела, подписване на дългосрочни договори за сериозни неща, включително брак. Всичко се случва лесно, като с по-голям късмет са рождените планети ок. 5-ти градус на Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби. Слънцето навлиза в последните три градуса на Козирог, а с това се появява и умора от къртовски труд, от изпълняване на работни задачи с повишена трудност, както и от решаване на неотложни лични проблеми. Съвпадът с Плутон в Козирог допълнително създава някаква тежест и криза на духа и творческата същност на всеки човек. Но пък  точно в такава ситуация можем да проявим волята си и да устоим на натиска. Принципно по времето на Козирог, човек си поставя дългосрочни цели и задачи, почти за цялата година. Петък, 19.01, е ден за приятни изненади, ползотворни пътувания и добре свършена работа. Дните 20-ти и 21-ви януари, събота и неделя, са дни на преход, когато въздушната енергия ще нахлуе мощно в живота ни: започват промени, нови контакти, пътувания, премествания, желание за по-свободно и независимо развитие на планове, проекти и др. На 20.01 в 15ч и 58мин растящата Луна ингресира в Близнаци, а малко по-късно, в  16ч и 08мин Слънцето навлиза мощно /съвпад с Плутон/ във Водолей, където е в заточение. Това е вид депресия, при която енергията ни ще е насочена към общите дела на близкото и по-далечно обкръжение, към ситуацията в социума, а не към личните цели. На Слънцето във Водолей не му е позволено да се изявява по „лъвски“ /Слънцето управлява знака Лъв/. Няколко часа по-късно, на 21.01 в 2ч и 57мин и Плутон бавно се премества за втори път във Водолей. Много символично: самото Слънце въвежда Плутон в знака на свободомислието, равноправните отношения, интересните идеи, космоса, астрологията, интернет; на огромната маса трудещи се, на т.нар. „пролетариат“; на тези, които се отличават по нещо от другите и които движат света напред;  на революциите и драстичната промяна на каквото и да било.

 Затова 21.01, неделя, ден на Слънцето, ще е ден на промените. Изключително силен момент за рождените планети в първите 3 градуса на Водолей, Овен, Близнаци, Лъв, Везни и Стрелец. Това ще е „вятърът на промяната“ както изпяха преди много години „Скорпиънс“, а пък аз  бих казала торнадото на промяната. Не изключвам и силен вятър тези два почивни дни, също и поледици. С тази мощна енергия навлизаме в средата на зимата. Понеделникът, 22.01, е доста объркващ и несигурен ден за лични отношения и финансови сделки. Ще има скрити намерения и клаузи. Няма да сме наясно с много неща. Последен ден на Венера в Стрелец: някои от нас са уморени от преследване на мечти, „розови“ сънища и „принца на бял кон“; други пък така и не можаха да задържат парите си и правилно да ги изразходват или инвестират. Последен ден за неудачи. Само творците ще са доволни, защото вероятно са сътворили най-добрите си неща по време на квадрата Нептун – Венера, от 16.01 до 24.01. В 23ч и 51мин Луната ингресира в своя знак Рак и следващите 2,5 дни ще сме заети приоритетно със задачите и проблемите у дома. На 23.01 ок. 10ч и 51мин Венера преминава в Козирог и отношенията стават делови, сериозни, дългосрочни. Финансите са под строг контрол, разхищенията се прекратяват и започва здравословно „затягане на коланите“ на лично ниво, т.е ще се заработват трудно и съсредоточено пари, но пък ще се инвестират разумно или просто ще се заделят без да се харчат за излишни неща. Преобладава земно-водната енергия, която създава, твори и не разхищава. Въздухът се поддържа от Слънце и Плутон във Водолей. От този ден Слънцето започва квадратура с Юпитер в Телец, а това може да доведе до преразход на самочувствие и така някои от нас да си навлекат проблеми с това „вижте ме кой съм аз“. Има обаче „смекчаващи вината обстоятелства“ през Сатурн в Риби и вероятно някои хора ще са заслужили да попрекалят с възгордяването. Всъщност, това може да е и радост от някаква дълго чакана инвестиция или приятно предложение за работа. Затова, считам, че 23.01, вторник ще е полезен и ползотворен ден. Освен това Луната навлиза във фаза „пълнолуние“ и емоционалният ни живот е на максимум, желанията са силни.

 Коренно противоположен ще е 24.01, сряда, възможни са пререкания, яростни спорове, които могат да доведат до задълбочаване на ситуацията. Липсва разбирателство, нервен ден. Ако започнат някакви проблеми през този ден е възможно да продължат много месеци.  Но, който успее да сътвори нещо изключително изненадващо ще постигне успех и помирение: Луна в Рак, съвпадът Марс/Меркурий в Козирог и  спрелия Уран в Телец  образуват позитивна конфигурация на разпадане на напрежението. В случая Уран се явява в странната за него роля на помирител. Уран е планета на изненадите, ефективните неочаквани решения, на космическото вдъхновение, на обединението на основата на обща цел, на свободомислието, на висшето съзнание и мисъл. Така, че, ако през този ден  ни хрумне нещо изневиделица, то ще е печелившото. На 25.01, четвъртък, ден на Юпитер в 9ч и 37мин кръглата Луна навлиза в знака на Слънцето Лъв. Емоциите са заредени с най-силната огнена енергия, „его“-то е водещо, желанието за изпъкване в социума или близката среда също. Може да сме водени от благородни цели, но държим околните да ни ръкопляскат за това и да ни се възхищават. Следват 2,5 дни на съревнование, доказване на възможности, свръх емоции, изблик на творческа енергия и вдъхновение, но и театралничене, преиграване, перчене с каквото и да е.  В 19ч и 54мин на този ден, 25.01, е точното Пълнолуние в 6-ия градус на Лъв. Пълната Луна, Слънцето във Водолей, Сатурн в Риби, Венера в Козирог и Юпитер в Телец правят плетеница от позитивни и негативни аспекти, като така създават сложен фон за въздействие на енергиите. Желанието за лична изява ще е пресилено : оста на Пълнолунието /Луна опозиция Слънце/ е в напрегнати аспекти с Юпитер. Нищо страшно, просто ще искаме да надскочим себе си и финансите си. Възможно да вземем някакви решения, по които ще трябва да работим дълго време и със съмнителен успех. Важно е тези решения да излизат извън рамките на общоприетото, да са свързани с някакви новости, да са изненадващи и да отразяват нашата изобретателност.

 Още по-добре ще е, ако измъкнем тези решения, забравени в някое ъгълче на ума, т.е изоставени проекти. Около това Пълнолуние очаквам на политическата и социална сцена на изскочат нови лица; управляващите да ни изненадат с решения, които ще удължат агонията в страната: съвпадът Марс/Меркурий в Козирог е в тау-квадратура с Лунните възли на кармата в Овен/Везни. Този съвпад означава трудно, но набързо взети решения под нечий натиск. На лично ниво означава същото, затова по време на това Пълнолуние не е добре да се предприемат  съвсем нови действия, макар, че желанието за това е силно. По-добрият вариант е  да се направи крачка назад и да се работи с по-стари идеи. Това явление ще даде мощна енергия на рождените планети ок. 5-ия градус на Водолей, Овен, Близнаци, Лъв, Везни и Стрелец, особено, ако са Слънце и Луна. С други думи : по-голяма полза ще имаме от реклама, представяне, приятелски сбирки и разговори, посещение на творчески събития и други подобни развлечения. Ето и основните влияния през разглеждания период:

1. Продължава благоприятното влияние на аспекта  секстил /60гр, с меркуриев характер/ между Сатурн в Риби и Юпитер в Телец /от 25.12.2023г. до  24.03.2024г/. Това ни предоставя  добра основа за старт и разширяване на личен бизнес, особено когато Марс, Меркурий и Венера преминават през първите 10 градуса на Козирог /сега е Марс до 18.01, после е Меркурий от 16.01 до 23.01 и Венера е последна от 25.01 до 01.02.2024г/.  Марс стартира, Меркурий договаря, Венера печели. Така, че до края на м. януари ще е най-добрата енергия за това. Разбира се, до края на м. март също ще има прогрес, но с напрежение, защото ще започнат квадратурите между планетите, преминаващи през Водолей и Юпитер и Уран в Телец.

2. На 11.01,четвъртък, е Новолунието в 21-ия градус на Козирог, което ще ни даде старт не само за едномесечни планове, но и идеи за цялата 2024-та година. По-добрият вариант е да възстановим работа по изоставени проекти.

3. На 14.01,неделя, в 4ч и 50мин Меркурий преминава в Козирог и превключваме мисленето си към сериозни земни дела. Неща, които заздравяват основата, на която сме стъпили, за укрепване чрез контакти, договори и точни действия. Темата за израстване в службата и работата става приоритет.

4. От 16.01 до 26.01 Слънцето е в съвпад с Плутон на границата Козирог/Водолей. Това са изключително силни дни за преминаване през лични промени. Някои ги наричат „кризи“, „трансформации“ и т.н. Каквото и да е ще трябва да излезем от вцепенението на Козирог и да приемем възможността да бъдем такива, каквито сме всъщност по силата на Водолей.

5. От 16.01 до 23.01 всеобичащата Венера в Стрелец ще започне близък бой с Нептун в Риби: 7-дневна яростна битка срещу нереалната неосъществена любов, на повечето хора ще им „писне“ да чакат „принца на бял кон“ или да събудят „спящата красавица“. С други думи: през тези дни ще отхвърлим това, което ни омайва, заблуждава и пречи да видим настоящето и да се насочим към бъдещето. Венера в тригон със Северния лунен възел в Овен, което ще ни даде сили и възможности да се „вземем в ръце“ и да поставим съвсем правилно себе си на първо място. Особено, ако дълго време сме обичали, служили и обгрижвали някого или нещо. И не само в темата за любовта, а и за личните финанси /напр., ако сме дали на някой заем и той не го връща или пък шефа бави заплатата/, за нещата, които ни харесват и с тях се чувстваме добре /напр. хоби/. Това е времето за разбиване на мечти, идеали, за прекратяване на отношения, които вече не ни удовлетворяват, защото усещаме неискреност. Освен това Марс и Меркурий, докато преминаваха през последните 10 гр. на Стрелец, вече направиха това по своите теми /квадратури с Нептун/, разклатиха доста устоите на „омайващи“ ни хора, обещания и обстоятелства. За Венера, малкото щастие в живота, остана просто да помете остатъците от заблудите.

6. От 19.01 до 04.02 е добър период за вземане на решения за благоприятна промяна в установени порядки в живота, в работата, в направените вече планове, в нещо, което ни пречи, поставя в рамки и ни задържа на едно място без развитие напред и нагоре. Констуктивни две седмици, през които можем да изпълним дадени преди време обещания, да свършим дълго отлагани неща, които ни тежат. Ще имат успех тези от нас, които проявят лична инициатива за действие.

7. 20.01 и 21.01, събота и неделя, са дни за мощна лична промяна, защото въздушната стихия стремглаво навлиза в живота ни. А тя носи вихър от промени, желание за нови контакти, нови дестинации за проучване при пътувания, свобода на избор, експерименти и инициативи. В 15ч и 46мин на 20.01, събота, ден на Сатурн, е последният съвпад на Слънцето с Плутон в знака Козирог. Последен път, в последния градус на знака, управляван от планетата на кармата Сатурн. Велика символика на Вселената, подсказваща край на прекаления контрол, на живот в коловоз, който не ни води там, където искаме. Няколко минутки по-късно, в 15ч и 58мин, пълнещата се Луна преминава в Близнаци. Това е знакът на най-бързата промяна, вербалната комуникация и комбинативното мислене тук са извор на енергия, интелектуалният потенциал на всеки човек е определящ при взаимоотношенията с околните. В 16ч и 08мин на този ден Слънцето преминава във Водолей, също въздушен знак. Този знак се свързва със способността да се служи на общочовешки каузи и идеи , хуманност, човеколюбие, алтруизъм, висок интелект, умение да създава връзки и приятелства , да взаимодейства с големи групи от хора, отдадени на една идея или на общи цели. Няколко часа по-късно, на 21.01, неделя, ден на Слънцето, в 2ч и 57мин и Плутон преминава във Водолей, като продължава съвпада им. Двете най-мощни като енергии планети ,Слънцето и Плутон, променят характера на своя съвпад. А с това се променя и същността на духа и творческия потенциал на всеки човек: от задръжки към свобода; от вцепенение към движение; от живот в тесни рамки към пространство; от еднопосочност към разнообразие; от точно изпълнение към експериментиране и т.н.

8. На 23.01, вторник, в 10ч и 51мин, Венера ингресира в строгия Козирог и волните пожертвования на любов и пари се прекратяват, както беше при Венера в Стрелец. Всичко по темите на Венера придобива точна форма, отчетност и сериозност. Рождените планети в първите 5 градуса на  Козирог, Риби, особено Телец, Рак, Дева и Скорпион ще имат поводи за радост, макар и скромна, отношенията ще са продължителни и основани на точни правила.

9. На 25.01, четвъртък, ден на Юпитер, в 19ч и 55мин е точното Пълнолуние в 6-ия гр. на Лъв. Луната е в знака на Слънцето и емоциите ще водят към лична изява, представяне пред обществото, настояване за лидерство, възхита и бурни аплодисменти. Венера в Козирог, Слънцето във Водолей, Сатурн в Риби, Юпитер в Телец и пълна Луна в Лъв образуват нееднозначна конфигурация на въздействие. Интересното е, че същите планети, но в други знаци, образуваха същата конфигурация на Нова година. Затова, мисля, че събитията около това Пълнолуние ще дадат отражение за цялата 2024-та, както в личния живот, така и в обществения. Това е и първото Пълнолуние за тази година.

Ето дните и часовете, през които не трябва да започваме нищо ново, а да приключваме с досадни неща, от които очакваме негативи:   12.01  от  4ч и 34мин  до  5ч и 02мин;  13.01  от 12ч  до  24ч и 00мин /най-продължителният период/;  14.01  от  00ч  до  5ч и 30мин; 16.01  от  6ч и 34мин  до  6ч и 50мин; 18.01  от  10ч и 04мен  до  10ч и 13мин;  20.01  от  15ч и 58мин  до 15ч и 59мин /само 1 минута/;  22.01  от  22ч и 41мин  до 23ч и 52мин;  25.01  от 0ч и 59мин  до 9ч и 38мин.

%d bloggers like this: